Familie Bossuyt supporterde voor dochter Shari in Oostenrijk

d
Ann Braeckman
Ann Braeckman Sportjournaliste

Bondscoach Ludwig Willems selecteerde Shari Bossuyt als enige dame voor het WK wielrennen in Oostenrijk. “De spoeling is dun in België. Shari is de enige juniore die een selectie waardig was”, legde hij uit. Geen andere jonge meisjes present dus in Innsbruck, dus deelde de 18-jarige Bellegemse de kamer met Ann-Sophie Duyck. En gelukkig was haar familie nooit ver weg, want zij reisden de Belgische kampioene achterna op het WK.

Even terugspoelen naar begin deze week. 18de werd Shari op het WK tijdrijden. Voor de buitenwereld een tegenvallend resultaat. In 2017 knalde ze bij haar debuut op het WK immers meteen naar een achtste plaats. Een jaartje ouder, een jaartje sterker, Shari zou dus wel beter doen op dit WK. Dat gebeurde niet, een 18de plek is niet om over naar huis te schrijven, maar zelf was Bossuyt niet ontgoocheld en ook bondscoach Ludwig Willems wist het resultaat te plaatsen. “Dit is een uitzonderlijk sterke lichting. Vorig jaar werd ze achtste op anderhalve minuut van goud, nu wordt ze 18de op 1’10” van goud. Ze finisht dus korter, maar het resultaat is slechter. Het niveau ligt gewoon heel hoog.”

Ouders van de partij

Dat beseft ook vader Dany die samen met vrouwlief Fabienne en zijn moeder Marie-Rose meereisde naar het WK. “Ik had vooraf de verwachtingen getemperd”, zegt hij daarover. “We hadden samen het deelnemersveld overlopen en wisten wat haar te wachten stond. Het was super geweest indien ze opnieuw top acht had gereden, maar ik besefte dat ze al een straffe prestatie uit de benen zou moeten schudden om top 15 te halen. En kijk, dat is gebleken. Nu goed, dat is niet erg. Shari is nog jong en ze is zelf ook heel nuchter in wat ze doet. Hier kan ze lessen uit trekken en ze heeft ook al een lang seizoen achter de rug.”

“Die 18de plaats is niet erg. Shari is nog jong en heel nuchter in wat ze doet. Hier kan ze lessen uit trekken”

Familie Bossuyt supporterde voor dochter Shari in Oostenrijk

Zoon Gianni is zes jaar ouder dan Shari. Hij koerste vroeger ook, maar hing vorig jaar zijn fiets aan de haak. Sindsdien ligt de focus van de familie op Shari’s carrière. “Wij pushen haar niet, ze mag haar ding doen. Voor ons staat het plezier nog altijd voorop”, aldus Dany. “Ze moet het vooral graag doen. We zien wel hoe het verder loopt in haar carrière.”

Familie Bossuyt supporterde voor dochter Shari in Oostenrijk
© BELGA

De familie volgt haar intussen wel op de voet. “Zondagochtend zijn we om vijf uur met de wagen vertrokken, twaalf uur later waren we in ons hotel. Eigenlijk proberen we er zoveel mogelijk bij te zijn. We gaan nooit met vakantie, we nemen enkel verlof om naar de koers te gaan. Vorig jaar waren we eveneens van de partij op het EK en WK, net zoals dit jaar en naar de kampioenschappen op de piste reizen we ook telkens mee. Dat zal ongetwijfeld niet blijven duren, maar nu proberen we dat toch nog zoveel mogelijk.”

“Shari zelf blijft er altijd nuchter onder. Ze is niet zenuwachtig en is ook niet gauw onder de indruk van zo’n kampioenschap”

Familie Bossuyt supporterde voor dochter Shari in Oostenrijk
© BELGA

Belgische supporters

Tussen het sportieve gebeuren door genoot de familie ook van het moois en lekkers dat Oostenrijk te bieden had. En ze waren niet alleen in Tirol, ook andere Belgische supporters waren eerder deze week van de partij om Shari aan te vuren. “Zo’n kampioenschap is toch altijd wel speciaal, met een toffe ambiance”, aldus Bossuyt, “Er zijn nog wat supporters naar hier gereisd. Shari zelf blijft er altijd nuchter onder. Ze is niet zenuwachtig en is ook niet gauw onder de indruk van zo’n kampioenschap. Ze doet haar voorbereiding en werkt haar koers af.”

Familie Bossuyt supporterde voor dochter Shari in Oostenrijk
© BELGA

Bossuyt was de enige Belgische juniore op het WK. Andere meisjes werden niet geselecteerd wegens niet goed genoeg. “Je moet de hoop niet vullen om te vullen”, zei de bondscoach daarover. “Het zou misschien leuker zijn voor Shari om nog wat leeftijdsgenoten aan haar zijde te hebben, maar ze past zich aan en is ook heel sociaal”, weet papa Dany. “Ze gaat niet in een hoekje zitten en babbelt dan wel met de jongens. Intussen kent ze die ook al een beetje door de vorige kampioenschappen. En ze lag ook niet alleen op de kamer, maar deelde die nu met Ann-Sophie Duyck. Dat zal voor haar plezant geweest zijn, iemand waar ze ook dingen van kon opsteken als het om tijdrijden gaat.”

“Zondag volgen we de wedstrijd bij de profs thuis in Bellegem, op ons gemak voor de televisie. Maandag moeten we immers weer aan het werk en is de vakantie voorbij”

Familie Bossuyt supporterde voor dochter Shari in Oostenrijk
© BELGA

Het kampioenschap voor de heren elite volgt de familie trouwens terug thuis in Bellegem. “Zaterdagochtend keren we huiswaarts”, eindigt Dany. “Dan volgen we de wedstrijd bij de heren elite zondag op ons gemak voor de televisie. Maandag moeten we immers weer aan het werk en is de vakantie voorbij.”

Familie Bossuyt supporterde voor dochter Shari in Oostenrijk
© BELGA