Evi Verstraete: Belgisch junioreskampioene in 2009

Stijn Moerman

In 2009 beleefde de nu 27-jarige Evi Verstraete het hoogtepunt uit haar wielercarrière, want de Geluwse kroonde zich in Geel tot Belgisch kampioene op de weg bij de juniores.

“Ik was nochtans geen winnaar. In heel mijn carrière heb ik misschien maar vier koersen gewonnen”, lacht Evi. “Ik herinner me nog dat het die dag enorm warm was en dat we heel vroeg aan onze wedstrijd moesten beginnen in Geel. Het was een heel gesloten koers en in de voorlaatste ronde waagde ik mijn kans. Ik demarreerde en kreeg alleen Jolien Vandenborre mee. Ik wist echter dat ik niet traag was aan de meet en het normaal wel kon halen van haar. En zo geschiedde. Het was fantastisch om op dat hoogste schavotje te staan en die driekleur aan te mogen trekken. Ik reed misschien wel een goed seizoen met heel wat ereplaatsen, maar was zeker geen favoriete voor de nationale titel. De anderen keken echter naar elkaar en daar heb ik van kunnen profiteren.” Dat seizoen boekte Evi overigens nog een tweede overwinning door de massasprint in de kermiskoers in Heule naar haar hand te zetten.

Evi Verstraete (tweede van links) won WestSprint als nieuwelinge in 2007 en als juniore in 2008. (foto's a-RN)
Evi Verstraete (tweede van links) won WestSprint als nieuwelinge in 2007 en als juniore in 2008. (foto’s a-RN)© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

De Geluwse, die werkzaam is als verpleegkundige in woonzorgcentrum De Pottelberg in Kortrijk, koerste uiteindelijk zes seizoenen. “Als 13-jarige aspirante ben ik ermee begonnen. Mijn broer Stijn koerste ook en mijn vader Jeanick had een fietsenwinkel. Het wielrennen was dus altijd aanwezig en door naar de koers mee te gaan, kreeg ik de microbe te pakken. In het begin was het toch behoorlijk wennen tussen de jongens en had ik het moeilijk om mijn koersen uit te rijden. Maar zodra ik bij de dames jeugd rondreed, ging het heel wat beter en reed ik bijna altijd top tien.”

Geen winnaar

“Veel heb ik niet gewonnen in mijn carrière. Ik denk – met het BK erbij gerekend – dat het er een stuk of vier geweest zullen zijn. Uiteindelijk heb ik tot mijn 18de gekoerst en verlegde ik daarna mijn focus naar mijn studie verpleegkunde. De motivatie om te koersen was een beetje weg. Misschien was het allemaal wat te veel geweest. Na mijn afscheid heb ik de koers niet echt meer gevolgd. Als ik iets graag doe, ga ik er vol voor, maar gedaan is gedaan bij mij. Het wielrennen was dus verleden tijd”, aldus Evi, die als nieuwelinge in 2007 ook brons pakte op het BK in het Oost-Vlaamse Beveren en tijdens haar carrière onder meer voor Lotto-Belisol Ladiesteam en Topsport Vlaanderen-Thompson reed.

Na mijn afscheid heb ik de koers niet echt meer gevolgd. Als ik iets graag doe, ga ik er vol voor, maar gedaan is gedaan bij mij

Evi Verstraete: Belgisch junioreskampioene in 2009
© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Toch is het wielrennen nog altijd aanwezig in het leven van Evi Verstraete. “Het zal nooit helemaal uit mijn leven verdwijnen. Bovendien heb ik toch wel wat vriendinnen, zoals Joke Bruwier, aan mijn fietsjaren overgehouden. Het profwielrennen volg ik nog wel wat, maar de rest niet echt meer. Of ik nu andere sporten doe? Nee, mijn twee dochtertjes eisen momenteel al mijn aandacht op”, besluit Evi Verstraete.

Evi Verstraete: Belgisch junioreskampioene in 2009
© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN