Emiel Vanacker uit Oostduinkerke wil zich tonen als tweedejaarsjunior

Emiel Vanacker. © foto Coghe
Redactie KW

Tweedejaarsjunior Emiel Vanacker staat duidelijk te popelen om aan het nieuwe wielerseizoen te beginnen. De 17-jarige Oostduinkerkenaar hoopt in Zepperen-Zepperen onmiddellijk de neus aan het venster te steken. “Ik wil me dit seizoen vooral tonen en verder blijven groeien als renner”, aldus de junior van Canguru-QTS-Air College CT.

Aan de vooravond van het nieuwe seizoen klinkt er veel vertrouwen in de stem van Emiel Vanacker. “De conditie is redelijk goed, ik heb zeker een stap vooruit gezet in vergelijking met vorig jaar. Als eerstejaars heb ik in samenspraak met mijn trainer vooral opgebouwd, zodat ik me zeker niet zou verbranden. Ik heb deze winter meer kilometers gemaakt en ben niet ziek geweest”, aldus de Oostduinkerkenaar.

De laatste hand aan de voorbereiding werd gelegd in het Spaanse Calpe, al lang een vaste pleisterplaats voor wielrenners. “Tijdens die week in Spanje hebben we heel goed kunnen trainen in mooi weer. Onze ploegleider Rik Devoogdt kent Johan Museeuw goed, waardoor we vaak met hem getraind hebben. Johan zit altijd in Calpe en kent daar alle wegen als zijn broekzak.”

De renners van Canguru-QTS-Air College Cycling Team deelden het hotel ook met een zekere Kasper Asgreen. Het kwam zelfs tot een gezamenlijk trainingsritje. “In de lift hebben we hem zelf gevraagd of hij eens mee wou. Het is echt een vriendelijke gast. Natuurlijk was het voor ons speciaal om te zien op welke machtige manier hij zondag dan Kuurne-Brussel-Kuurne won.”

Sleutelseizoen

Het tweede jaar bij de juniores is voor veel renners een breekpunt in hun carrière. De prestaties bepalen of de weg naar een beloftenteam en zelfs een profcontract open blijft of definitief wordt afgesloten. “Het is iedereen zijn droom om prof te worden, ook van mij dus. Dat hangt echter van veel factoren af. Vanaf de beloften wordt het duidelijker.” De Oostduinkerkenaar wil zich dit seizoen dan ook onderscheiden. “Ik wil me vooral tonen en verder blijven groeien als renner. Ik heb daarbij geen specifieke koers in gedachten, maar mik wel op de voorjaarsklassiekers.”

“Op stage in Spanje hebben we getraind met Johan Museeuw én Kasper Asgreen”

Dit weekend staat Emiel Vanacker onmiddellijk aan de start van Zepperen-Zepperen. “Het is de eerste koers, dat wordt dus eerst even kijken of het inderdaad goed zit. Het is mijn bedoeling om de ploeg te helpen of zelf eens mee te gaan in een ontsnapping. Als tweedejaars is het toch de bedoeling om meer overschot te hebben en zelf mee de koers te maken. Ik heb trouwens nog altijd het gevoel dat ik minder train dan de rest. Ik zit dus nog niet op mijn limiet, terwijl andere jongens zich als eerstejaars al opgebrand hebben.”

Op zijn programma heeft de ambitieuze renner voorlopig nog niet veel zicht. “De selecties voor de grote koersen worden pas in de week zelf bepaald. Daar kan ik dus nog niet veel over zeggen. De Guido Reybrouck Classic in Damme zou ik wel graag rijden, want ik doe graag kasseien. Ik ga de komende weken dus ook wat kleinere koersen rijden. In het najaar zou ik graag starten aan de Keizer der Junioren, want die wedstrijd wordt in Koksijde en dus voor eigen publiek gereden.”

Nieuwe ploeg

Emiel Vanacker verliet Zannata-Galloo CT Menen, maar heeft daar duidelijk nog geen moment spijt van gehad. “Ik ben Rik Devoogdt gevolgd naar zijn eigen nieuwe ploeg. Hij heeft met Canguru-QTS-Air College Cycling Team een mooie en heel professionele ploeg uitgebouwd. We hebben ook chic materiaal, een Specialized Tarmac met schijfremmen. Als je voor zo’n goede ploegleider kan rijden, dan moet je niet lang nadenken”, besluit Emiel Vanacker. (AC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten