Elite Eva Vermeersch uit Zonnebeke blijft progressie maken als veldrijdster

Eva Vermeersch. © foto Coghe
Redactie KW

Vorig weekend reed elite Eva Vermeersch haar laatste wedstrijd van deze winter. De studente kleuteronderwijs blikt tevreden terug op haar seizoen en de progressie die ze kon maken. Na haar studies wil ze graag haar passie combineren met een job.

In de LRC-wedstrijd in Beernem beëindigde Eva Vermeersch (19) haar seizoen met een tweede plek. “Het deed deugd om zo mijn winter te kunnen afsluiten. Ik snakte wel naar het einde van het seizoen, zowel fysiek als mentaal. Met dit resultaat kan ik met een positief gevoel mijn rustperiode ingaan”, aldus Eva, die tevreden terugblikt op haar tweede seizoen bij de elite. “Het verliep ook veel beter dan het vorige. In mijn eerste jaar begon na de kerstvakantie de vermoeidheid wat door te wegen. Nu kon ik mooi mijn niveau doortrekken tot het einde van het seizoen.”

Eva kiest er bewust voor om vooral B-wedstrijden te combineren met een aantal grote wedstrijden. “De omschakeling van de juniores naar de elite is gigantisch. Daarom rijd ik liever een aantal kleinere wedstrijden. Zo kan ik rustig mijn lichaam sterker laten worden en af en toe een prijsje meepikken.” Eva stond naast de kleinere veldritten ook aan de start van een aantal grote wedstrijden. In Meulebeke en Zonnebeke kon ze zelfs uitrijden. “Die wedstrijden liggen me ook qua parcours, dus daarom wou ik er zeker starten. Enkel in Kortrijk kon ik niet uitrijden. Ik had er net een week stage opzitten en voelde me dan niet super. Dat ik ook tussen de toppers mijn wedstrijd kan uitrijden, doet me deugd.”

Beachraces

Eva zit nu in haar tweede jaar kleuteronderwijs aan Vives in Kortrijk. Vorig jaar verliep de combinatie met het veldrijden niet zo goed, maar ondertussen heeft ze een goed evenwicht gevonden. “Vaak heb ik tot ‘s avonds laat les, dus dan kan ik moeilijk nog trainen. Ik probeer dan toch nog wat op de rollen te rijden of naar de fitness te gaan. Mijn opleiding blijft mijn prioriteit. Daarom neem ik tijdens de examens in januari wat gas terug. Ik startte bijvoorbeeld niet op het BK en zie trainingen dan vooral als ontspanning.”

Naast het veldrijden was Eva dit seizoen ook actief in de beachraces. “Als het past in mijn planning probeer ik er zeker enkele te rijden. Dit seizoen won ik in Duinkerke. Samen met mijn broer Arne deed ik ook de duo-race in Bredene. Daar misten we een goed resultaat door een valpartij van mij in het slot. In Frankrijk is het wel speciaal rijden. Daar leven die beachraces precies nog meer dan bij ons.”

Wat na de studies?

Samen met haar broer Arne maakt Eva deel uit van Team Atom 6 Bikestore. “Jaren reden we samen bij Menen. Die gaan niet verder dan de juniores en zo moest ik een nieuwe ploeg zoeken. Ik voel me wel goed bij Atom 6. Ik krijg er de kans om mij toe te leggen op het veldrijden en daar ben ik tevreden om.”

Nu het seizoen achter de rug is, last Eva een rustpauze in. “Misschien rijd ik ook wel een aantal wegwedstrijden, maar enkel als ik conditioneel goed genoeg ben. De veldritten en beachraces blijven namelijk mijn prioriteit”, aldus Eva, die volgend jaar afstudeert. “Dat is toch mijn bedoeling. Ik wil wel graag mijn passie combineren met mijn job. Daarvoor doe ik het na al die jaren nog te graag.” (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier