Elien Mercier uit Lombardsijde start ondanks naweeën van valpartij in Oostduinkerke

Elien Mercier. © foto Coghe
Redactie KW

Zaterdag staat de 26-jarige Elien Mercier aan de start van de wedstrijd in Oostduinkerke. Ondanks de hersenschudding die ze opliep in Brussel-Opwijk is ze gebeten om deel te nemen. Mercier verhuisde in januari naar Lombardsijde, maar woonde daarvoor in Wulpen waardoor het voor haar als het ware een thuiswedstrijd is.

Op zondag 1 maart reed Elien Mercier haar eerste wedstrijd van het seizoen in Brussel-Opwijk. Door een valpartij moest ze de wedstrijd echter vroegtijdig verlaten. “Nog altijd heb ik geen idee hoe het gebeurd is. Ik liep een aantal kneuzingen en een hersenschudding op. Nu heb ik nog steeds veel hoofdpijn, maar het gaat wel om te fietsen.”

Dinsdag zat ze voor het eerst terug op de fiets. Woensdag plande ze zelfs een langere duurtraining in. Zo hoopt ze klaar te raken voor de wedstrijd in Oostduinkerke nu zaterdag. “Ik wil er absoluut starten. Sinds januari woon ik in Lombardsijde, maar ik woonde daarvoor in Wulpen. Het is dus een thuiswedstrijd voor me. Veel mensen die ik ken zullen komen kijken. Het parcours is niet echt op mijn lijf geschreven met al die vele bochten. Maar ik ben gemotiveerd om mijn best te doen en ik zie wel waar ik uitkom.”

Tour de Feminin

De renster van Restore CyclingLadies heeft er eerst een lang carrière in de atletiek opzitten vooraleer ze de stap zette naar het wielrennen. Door een blessure aan haar knie was het nog één van de weinige sporten die ze kon uitoefenen. “Dit is nu mijn derde seizoen op de weg. Daarvoor heb ik nog even aan cyclocross gedaan, maar dat lag me niet zo goed. In 2018 besloot ik dan maar alles op de weg te zetten.”

Elien maakt nog ieder jaar progressie. In 2019 stond ze aan de start van de Tour de Feminin-O cenu Ceského. “Een fantastische ervaring, maar enorm lastig. We moesten veel bergop rijden, maar ik kon toch uitrijden. Dat had ik niet verwacht.” Hierna merkte Elien een positieve impact op haar conditie. In het criterium van Boezinge, nochtans niet haar favoriete type wedstrijd, behaalde ze tussen rensters als Sofie De Vuyst, Belgisch kampioene Jesse Vandenbulcke en Lotte Kopecky een 14de plaats. Hierna stond ze aan de start van de Lotto Belgium Tour vol goede moed. “De proloog kon ik nog rijden, maar in de eerste rit moest ik opgeven. Ik sukkelde met het piriformis syndroom en besloot om hierdoor mijn seizoen te beëindigen.”

Wat in 2020?

Elien hoopt dat ze zaterdag met een voldaan gevoel kan terugkeren uit Oostduinkerke. Na haar pech van de voorbije maanden hoopt ze snel weer op niveau te raken. Want ze is ambitieus om er dit seizoen iets van te maken. “Ik fiets echt graag en wil mij tonen in de wedstrijden die ik rijd. Hopelijk kan ik opnieuw aan de start staan van de Tour de Feminin. Daar wil ik zeker beter doen vorig jaar.”

Ook droomt ze van een herkansing in de Lotto Belgium Tour, maar die kans is klein. “Dit jaar wordt de rittenkoers verreden in juni. Doordat ik leerkracht plastische opvoeding ben in Poperinge wordt het moeilijk om te starten. Het semester is dan volop bezig en ik kan me dan niet voldoende voorbereiden. Maar we zien wel.” (SD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten