Einde seizoen voor Cériel Desal

Cériel Desal. (foto Bart) © VDB
Stijn Moerman

Het wordt een seizoen om snel te vergeten voor tweedejaarsbelofte Cériel Desal. Na een slechte winter haalde de talentvolle Roeselarenaar van EFC-L&R-Vulsteke in het voorjaar nooit zijn niveau van vorig seizoen en nu staat hij al enkele maanden aan de kant met knieproblemen. “Normaal moet ik straks onder het mes en mag ik een streep maken door mijn seizoen.”

Sinds Gullegem Koers begin juni was het vruchteloos zoeken naar Cériel Desal in de koersuitslagen. De tweedejaarsbelofte van EFC-L&R-Vulsteke staat immers geblesseerd aan de kant. “Door problemen met mijn linkerknie moet ik ondertussen al twee maanden langs de zijlijn toekijken”, zucht Cériel Desal, die ook vorig seizoen een tijdje aan de kant stond met knieproblemen. “In het voorjaar ondervond ik ook al hinder, maar kon het telkens door de kinesist opgelost worden. Maar sinds Parijs-Roubaix blijf ik last hebben. Heel spijtig, want na mijn minder voorjaar was ik enorm gemotiveerd om mij te bewijzen. Ik was al zeven kilogram vermagerd en had een stage in de Ardennen gepland om mij voor te bereiden. Maar na een dagje stage mocht ik al terugkeren door de helse pijn in mijn knie. Een serieuze opdoffer, maar het is niets in vergelijking met wat er deze week met Bjorg Lambrecht is gebeurd…”

Of ik een verklaring heb voor mijn minder voorjaar? Ik was te veel bijgekomen in de winter, werd na mijn examens wat afgeremd door de sneeuw en ondervond toen ook al wat hinder aan mijn knie

“Of ik een verklaring heb voor mijn minder voorjaar? Ik was te veel bijgekomen in de winter, werd na mijn examens wat afgeremd door de sneeuw en ondervond toen ook al wat hinder aan mijn knie. Daardoor was mijn basis simpelweg niet breed genoeg en bleef ik onder de verwachtingen. Na mijn goede eerste jaar als belofte hoopte ik opnieuw een stap voorwaarts te zetten, maar ik heb eerder een stap teruggezet. Het probleem is ook dat ze de oorzaak van mijn kniepijn niet vinden. Uit een echo bij dokter Toon Claes bleek dat er een verdikking op mijn quadricepspees zit door mijn nieuwe fietspositie, maar zelfs na het aanpassen ervan en een inspuiting blijft de pijn aanwezig. Na een uur trainen speelt het euvel opnieuw op.”

Mont Ventoux

“Momenteel ben ik op vakantie in Frankrijk, vlakbij de Mont Ventoux”, vervolgt Cériel. “Zonder fiets. Het gaat gewoon niet. Op 22 augustus heb ik een nieuwe afspraak met Toon Claes en dan zullen we alle opties bekijken. Maar normaal gezien moet ik onder het mes en mag ik een streep maken door de rest van mijn seizoen. Hopelijk is een operatie de oplossing en ben ik tegen de winter weer in orde. Dan zal ik niet opnieuw dezelfde fout maken en er alles aan doen om er te staan in mijn derde jaar als belofte. Ik ben nog altijd enorm gemotiveerd en zal hier mentaal sterker uitkomen.” (SM)