Een vliegende start voor Joran Luyssen

Joran Luysen rijdt sinds dit seizoen voor de Molenspurters uit Meulebeke. (foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Ook uitstekend aan het seizoen begonnen, is de 15-jarige Joran Luyssen. Het nieuwe wielerjaar is amper een goede maand ver, maar de eerstejaarsnieuweling heeft nu al twee podiumplaatsen op zak! Een vliegende start dus voor de rappe man uit Adinkerke.

Dat Joran een aardig stukje met de fiets kan rijden, wisten we natuurlijk al langer. In de verschillende aspirantencategorieën was hij al goed voor een 16-tal overwinningen. Zo mocht hij vorig jaar nog twee keer het zegegebaar maken, behaalde hij een rits ereplaatsen én knalde hij naar een derde plek op het Vlaams kampioenschap. En toch, dat het in zijn eerste koersen als nieuweling zo vlot zou gaan, had hij ook zelf niet direct verwacht. “Ze zeggen toch altijd dat het wat aanpassen is aan de overstap”, knikt Luyssen. “Maar blijkbaar heb ik die vlot verteerd. Ik kende dan ook een winter zonder problemen. Ik kon goed trainen en nam tussendoor deel aan een aantal strandraces. Die beschouw ik als een ideale voorbereiding op de wegkoersen en in De Panne wist ik zelfs te winnen! Altijd leuk natuurlijk.”

Ik vind het een stuk toffer koersen bij de nieuwelingen. Er wordt tenminste goed doorgereden en op het einde kan ik rekenen op mijn snelle eindsprint

“Bovendien vind ik het een stuk toffer koersen nu. Er wordt tenminste goed doorgereden en op het einde kan ik rekenen op mijn snelle eindsprint. Zo werd ik al derde in Meulebeke en Oordegem en vorige week nog elfde in Damme. Het bewijs dat de conditie meer dan in orde is voor de Katjeskoers van zondag. Al durf ik geen grote ambities uit te spreken. Het is mijn eerste grote koers en ik weet niet goed wat dat zal geven. Met een plaatsje in de top 50 zou ik al tevreden zijn.”

Bescheiden ambities

Ondanks de knappe seizoensstart laat de 15-jarige Luyssen zich niet snel gek maken. Hij weigert zichzelf enige druk op te leggen en blijft het week per week bekijken. “Te hoge verwachtingen kunnen ook leiden tot grote ontgoochelingen”, weet de renner van De Molenspurters Meulebeke. “Dat wil niet zeggen dat ik geen ambities heb. Ik wil gewoon elke week mijn best doen en zie dan wel waar het schip strandt. Specifieke wedstrijden waar ik naartoe werk, heb ik dan ook niet. Wel zou ik mezelf graag eens testen in het tijdrijden. Ik zal alvast starten op het provinciaal kampioenschap tijdrijden in Ruddervoorde en de Memorial Igor Decraene in het najaar. Ook het BK tegen de klok staat ook al aangeduid, als ik geselecteerd ben tenminste.”

Wat we de snelle jongeman dan wel mogen toewensen dit voorjaar? “Ik heb zaterdag enorm genoten van Milaan-Sanremo. Alleen jammer dat Sagan niet kon winnen. Van mij mag hij dus gerust nog een grote klassieker binnenhalen”, knipoogt de leerling Wetenschappen aan het college van Veurne.

Wielerdrieluik in Boezinge

Op zondag 31 maart organiseren de Koninklijke Sasspurters drie wielerwedstrijden onder de vlag van Gent-Wevelgem. Het organisatiecomité is samengesteld uit Geert Geeraert, Jan Laurens, Wim Vancauwenberghe, Kurt Regheere, Philip Leroy, Frans Craeymeersch en Kris Ollevier. Alle koersformaliteiten hebben vanaf 8.30 uur plaats in de kantine op het voetbalterrein.

De dames nieuwelingen verschijnen eerst in het strijdperk. Zij starten om 10.15 uur aan ‘t Katspel. Parcours (43,6 km of 8 ronden): Diksmuidseweg, Boezingestraat, Reningestraat, Kapellestraat, Diksmuidseweg. De dames juniores vertrekken om 11.45 uur. Parcours (71,4 km of 6 ronden): Diksmuidseweg, Ravestraat, Steenstraat, Reningestraat, Kapellestraat, Diksmuidseweg. Diezelfde opdracht moeten de heren nieuwelingen afwerken in de Katjeskoers, tellend voor de Beker van België. De nieuwelingen worden om 14.15 uur het parcours opgestuurd. De aankomst wordt omstreeks 16.10 uur verwacht.