“Een maatschappelijke boodschap uitdragen”

Het wielerteam FCP-Together Against Cancer is een buitenbeentje in het wielermilieu. Gegroeid vanuit een ploeg voor elite zonder contract en beloften richt de formatie van Jaak Van Mingeroet en John Nijs zich voortaan op de nevenbonden, maar het maatschappelijke engagement is nog steeds even belangrijk.

Het wielerteam FCP-Together Against Cancer. (Foto BRU) © BRU

Flemish Cycling Projects is ontstaan in november 2006. “We hebben tot en met 2015 gekoerst bij Wielerbond Vlaanderen. En met succes. Pieter Serry schopte het tot profrenner bij het grote Quick-Step Floors. Ook Brecht Dhaene en Kevin Claeys konden doorstoten naar de elite met contract. En onze trouwe ex-FCP-er Mathias De Witte komt momenteel uit voor Veranda’s Willems-Crelan, het team van Wout van Aert. Luigi Meersman schreef destijds de interclub Brabant Classic op zijn naam en ook Christophe Van Cauwenberghe, Niels Nachtergaele en Mathias Ballet wonnen heel wat koersen in ons truitje.”

“Dat was een mooie tijd”, steekt Jaak Van Mingeroet van wal. “Sinds 2016 zijn we verder gegaan met wielertoeristen en renners in de nevenbonden. Onze doelstellingen wijken evenwel niet af van vroeger. We willen ook maatschappelijk iets te betekenen hebben.”

We willen kanker uit de taboesfeer halen door samen te strijden tegen deze ziekte

De naam Flemish Cycling Projects dekt perfect de lading, zo blijkt. Flemish, want de renners, bestuursleden, sponsor en medewerkers komen uit West- en Oost-Vlaanderen. Cycling is ook in 2018 nog steeds van toepassing. Met ervaren renners als Davy Barbier, Stijn Vandenberghe, Daan Demol (neef van gewezen winnaar van Parijs-Roubaix Dirk Demol, red.), Bart Delagrange, Wesley Balcaen en Dietrick Ghequière maakt het team het mooie weer bij de nevenbonden. Barbier won dit seizoen al bij de OVWF in Roeselare en Ledegem. “Ghequière zette de voorbije twee seizoenen onze ploeg op de kaart. Nu hij door rugproblemen wordt afgeremd, wordt hij coach. Balcaen, die een topper was bij de jeugd, mikt op een mooie comeback.”

Davy Barbier boekte in Ledegem zijn tweede OVWF-zege. (GF)
Davy Barbier boekte in Ledegem zijn tweede OVWF-zege. (GF)

Kankerpreventie

En met zijn Projects onderscheidt het team van Kuurnenaar Jaak Van Mingeroet en Tiegemnaar John Nijs zich van alle overige wielerploegen. “Together Against Cancer is een project dat ons nauw aan het hart ligt. Het wordt dan ook duidelijk zichtbaar vermeld op alle wielerkledij, na een unaniem akkoord van onze trouwe sponsors. We willen kanker uit de taboesfeer halen door samen te strijden tegen deze ziekte. Onze renners zijn altijd fier geweest om deze boodschap uit te dragen. We willen ons niet enkel op wielervlak manifesteren. We blijven ons tot doel stellen om actief mee te werken aan projecten rond kankerpreventie in Vlaanderen.”

Zo ondersteunt het wielerteam verschillende toertochten in West- en Oost-Vlaanderen, alsook het initiatief van Think-Pink in Kortrijk, de jaarlijkse kaasavond ten voordele van de 1.000 kilometer van Kom op Tegen Kanker, de Innergetic Pijl van Latexco-Innergetic in Tielt, de Proximus Challenge…

Herdenking WO 1

De renners beschikken over stijlvolle en gepersonaliseerde kledij, waarbij de naam van de renner op de zwarte trui staat vermeld. “Het zwart verwijst naar de Groote Oorlog. We willen de herinneringen aan de vreselijke gebeurtenissen van 100 jaar geleden levendig houden.” Wat nog maar eens de bevestiging is dat FCP-Together Against Cancer een aparte plaats inneemt.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.