Dylan Groenewegen snelste in massasprint van Kuurne-Brussel-Kuurne

Dylan Groenewegen wint Kuurne-Brussel-Kuurne. © (Foto Belga)
Redactie KW

Dylan Groenewegen (LottoNL-jumbo) heeft zondag de 70e editie van Kuurne-Brussel-Kuurne. Na 200,1 kilometer bleef de 24-jarige Nederlander in een massasprint de Fransman Arnaud Démare en de Italiaan Sonny Colbrelli voor. Julien Vermote was met een negende plaats beste Belg, net voor Timothy Dupont.

Na diverse aanvalspogingen slaagden zeven renners erin om zich na 20 kilometer wedstrijd af te scheiden van de grote groep. Dat waren Kenneth Vanbilsen, Piet Allegaert, de Noor Truls Korsaeth, de Litouwer Gediminas Bagdonas, de Fransman Romain Cardis, de Canadees Benjamin Perry en de Italiaan Matteo Bono. Het peloton hield de leidersgroep steeds in het vizier en hield de achterstand tot 2:30 beperkt. Vooral de renners van BMC en Quick-Step Floors bepaalden het tempo in de grote groep. Bij de beklimming van de Côte de Trieu, de zevende helling van de dag, op 95 kilometer van de finish, was de voorsprong van de vroege vluchters geslonken tot 45 seconden. De helling daarna, de passage aan de Oude Kwaremont, was er te veel aan voor de zeven leiders.

Het tempo bleef ongemeen hoog liggen en zo brak het peloton in verschillende stukken. Een omvangrijke groep van 21 renners, met daarbij onder anderen ex-winnaar Jasper Stuyven, Tiesj Benoot, Jelle Wallays, Greg Van Avermaet, Yves Lampaert, Sep Vanmarcke, Maarten Wynants, Daniel Oss en Luke Durbridge, kon zo voor het peloton uit rijden. Bij de beklimming van de Tiegemberg telden zij een voorsprong van 1 minuut op de grote groep. De mannen van LottoNL-Jumbo en Astana gingen vol aan het werk om aan de achterstand te knabbelen. Net na de top van Nokereberg, de laatste helling van de dag, op 50 kilometer van de finish, versnelden Stuyven en Oss. Achter dit tweetal smolten de twee groepen samen. De Italiaan reed op 35 kilometer van de eindmeet lek achteraan en moest Stuyven alleen laten gaan. De winnaar van 2016 begon aan de twee plaatselijke ronden, van elk 15 kilometer rond de Brugsesteenweg van Kuurne, met een voorsprong van 55 seconden op het peloton. Op 19 kilometer van de eindmeet was Stuyven eraan voor de moeite.

Het moment voor Lotto Soudal om een waaier op te zetten. Het peloton scheurde even, maar smolt bij het ingaan van de laatste ronde opnieuw samen. Guillaume Van Keirsbulck probeerde het dan alleen, maar slaagde niet in zijn opzet. Een poging met Julien Vermote, Julien Duval en Loïc Vliegen strandde in de laatste rechte lijn. In de daaropvolgende massasprint was Groenewegen oppermachtig.

Voor Groenewegen is het de vierde zege van het seizoen. Eerder won hij een etappe in de Ronde van Dubai (2.BC) en twee in de Ronde van de Algarve (2.BC). In Kuurne volgt hij de Slovaak Peter Sagan op de erelijst op. De wereldkampioen kwam dit jaar niet aan de start.

(Belga – Foto Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier