Dovy Keukens-FCC is klaar voor 2019

Jochen Deweer, Frans Delameilleure en Bjorn Verschuere vormen het bestuur van Dovy Keukens-FCC in 2019. (foto Gino Coghe) © Foto Coghe
Stijn Moerman

Bij Dovy Keukens in Beveren vond naar jaarlijkse gewoonte de voorstelling van Dovy Keukens-FCC plaats. Het team van voorzitter Frans Delameilleure breidde zijn kern uit van 14 tot 20 renners en hoopt de 13 zeges van vorig seizoen minstens te evenaren.

“Met 13 zeges mogen we als klein ploegje tevreden zijn over het voorbije seizoen”, zegt voorzitter Frans Delameilleure. “Zeker omdat het niet meer evident is om te winnen. Er zijn steeds minder koersen en de tegenstanders worden elk jaar sterker met ex-profs – zoals dit seizoen Maxime Farazijn – die terugkeren. Het is voor onze werkende en studerende jongens niet evident om tegen zulke gasten op te boksen.”

Het is de eerste keer dat we over zo’n ruime kern beschikken. Er zitten bovendien enkele nieuwkomers tussen die hun strepen al verdiend hebben, zoals een David Geldhof en Antoine Leleu

De kern van Dovy Keukens-FCC kende een grondige remake en telt nu 20 renners. “Vorig seizoen hadden we 14 renners, maar dat bleek te weinig. Zeker als er dan nog eens vier jongens uitvallen. Daardoor hebben we in de Beker van België niet kunnen presteren zoals we wilden. Om dat dit seizoen te voorkomen, heb ik aan Jochen Deweer gevraagd om een competitieve kern samen te stellen. Het is de eerste keer dat we over zo’n ruime kern beschikken. Er zitten bovendien enkele nieuwkomers tussen die hun strepen al verdiend hebben, zoals een David Geldhof en Antoine Leleu. En het grote verschil met vroeger is dat de beloften nu zelf komen vragen om bij ons te koersen. Een teken dat we het niet slecht doen.”

Zoon is vertrokken

De voorzitter zag wel zijn zoon Mathias Delameilleure vertrekken. “Samen met Ward Lapiere en Thijs Vanhee is hij een eigen ploegje gestart waarmee ze granfondo’s gaan rijden. Spijtig, want hij was samen met Ward een van de stichters van deze ploeg. Maar ze waren na al die jaren wat uitgekeken op het kermiscircuit en wilden een nieuwe uitdaging.”

“Wanneer ik tevreden zal zijn met het seizoen? Ik hoor bij enkele renners hoge ambities, maar ik blijf er rustig onder. Met tien zeges ben ik al tevreden. Dovy Keukens legt ons geen enkele druk op. Ze willen alleen publiciteit. En daar slagen we in. Vorig seizoen in de Ronde van Namen riepen ze allemaal achter Donald Muylle toen ze ons zagen passeren. Het voornaamste is dat de renners zich amuseren. Al zou een mooi resultaat in de Beker van België wel leuk zijn, want zoiets geeft toch wat uitstraling.” (SM)

Cedric Baekeland (elite zonder contract uit Roeselare): “Hier zal ik wat meer mijn eigen kans kunnen gaan”

(foto Gino Coghe)
(foto Gino Coghe)© Foto Coghe

Een van de nieuwkomers bij Dovy Keukens-FCC is de 25-jarige Cedric Baekeland uit Roeselare. De elite zonder contract begint aan zijn vijfde seizoen als wielrenner. “Als 5-jarige ben ik beginnen voetballen bij KSV Roeselare en op 21-jarige leeftijd ben ik ermee gestopt bij de beloften van Club Roeselare”, blikt Cedric Baekeland terug op zijn sportieve carrière voor het koersen. “Ik sukkelde toen met een blessure aan mijn enkelligament die maar niet wilde genezen. Als remedie ben ik beginnen fietsen en kreeg ik de smaak te pakken. Via mijn goede vriend Nills Pauwels ben ik dan als laatstejaarsbelofte beginnen koersen, nadat ik eens getest had bij een nevenbond. Het was zeker niet evident om op die leeftijd nog de stap naar het wielrennen te zetten. Mijn eerste seizoen was dan ook met vallen en opstaan. Tegen halfweg kon ik echter mijn eerste koersen uitrijden en tegen het einde van het jaar finishte ik al geregeld eens in de top 20. Dat zorgde voor de motivatie om ermee verder te doen.”

“Ik sukkelde daarna met verschillende blessures en in mijn derde seizoen zat er niets anders op dan mijn knie te laten opereren. Het herstel verliep heel goed en vijf weken later kon ik alweer koersen. Ik boekte toen zelfs mijn beste resultaten ooit en vorig jaar kende ik dan eindelijk eens een seizoen zonder miserie. Al heb ik halverwege het seizoen even gedacht aan stoppen, omdat het ondanks al het harde werk plots voor geen meter meer liep. Ik heb toen even wat minder getraind en ik voelde mij weer veel beter. In Izegem en Kuurne kon ik zelf twee keer beslag leggen op de zevende plaats en in de grote koersen heb ik mijn werk voor de kopmannen kunnen doen”, aldus de Roeselarenaar, die werkt voor ING.

“Mijn vijfde seizoen wordt mijn eerste in de kleuren van Dovy Keukens-FCC. Hier zal ik wat meer mijn eigen kans kunnen gaan, al denk ik niet aan winnen. Ik heb immers geen sprint in de benen. Mijn doel is om de ploeg zo goed mogelijk te helpen en qua resultaten vorig jaar minstens te evenaren. Die twee zevende plaatsen waren in criteriums, nu wil ik graag eens top tien in een kermiskoers halen”, besluit Cedric, die zijn seizoen opent in Staden. “Al ben ik geen voorjaarsrenner. Het geduw en getrek in die eerste koersen is niets voor mij. Maar ik kijk er wel naar uit om voor Dovy Keukens-FCC te rijden.”