Dit weekend komt de koers weer naar Edewalle

Het vernieuwde bestuur van Klein maar Moedig Edewalle met van links naar rechts Paul Vanden Broucke, Wim Vandecasteele, Stijn De Neve, Jan Soetaert en Johan Myny. (foto Coghe) © Foto Coghe
Bram Vanlerberghe

Komend weekend strijken de nieuwelingen opnieuw neer in Edewalle. Organisator Stijn De Neve verwacht wederom een mooie opkomst. “We konden voortbouwen op een goede organisatie en we zien toch wel dat we jaar na jaar een groter deelnemersveld hebben. Dit jaar hebben we echter concurrentie van de GP Monseré in Roeselare.”

Stijn organiseerde vorig jaar de koers samen met Wim Vandecasteele, Kevin Gryson en Paul Vanden Broucke. “Kevin is dit jaar weggevallen door verbouwingen. Maar we hebben twee nieuwe mensen aangetrokken die ons steunen met het papierwerk: Johan Myny en Jan Soetaert. In Edewalle hebben we wielertoeristenclub De Bosuiltrappers met wie we nauw samenwerken. Zij waren al vrijwilliger, maar nu zijn ze toegetreden tot het bestuur, waardoor we met vijf mensen zijn, wat volgens mij ideaal is.”

Ik ben blij dat ik dankzij mijn zoon nog meer van mijn hobby kan genieten

De organisator heeft nog een leuke primeur in petto: “Dit jaar zorgen we voor een podium, zodat niet enkel de winnaar, maar ook de tweede en de derde van de wedstrijd in de bloemetjes worden gezet. Zo krijgen ze alle drie een aandenken, een trofee die we gemaakt hebben voor de eerste drie. Zo gaan de eerste drie niet met lege handen naar huis.”

De koers leeft alvast in Groot-Kortemark. “Bij mooi weer hebben we een heel mooie publieke opkomst. Dat is absoluut belangrijk en het is altijd plezant als je een koers organiseert dat er veel renners aan de start staan en het publiek massaal aanwezig is.”

Vader en organisator

Vorig jaar was Stijn met twee petjes aanwezig op zijn nieuwelingenkoers: als organisator en als vader en supporter van zijn zoon Arthur. “Dat was toch wel heel speciaal. In het begin van het seizoen werd hij derde in Edewalle. Dat was heel plezant, want hij was toen nog maar net gestart met koersen. En om dan in de koers van je vader meteen derde te worden… De wedstrijd in augustus was heel wat minder. Arthur heeft zich toen zodanig geforceerd om mee te zijn met de eerste dat hij uiteindelijk de wedstrijd heeft moeten verlaten. Dat is een leerproces. Hij is nu gestart als eerstejaarsjunior en kende een heel goede winter. Hij wordt heel goed omkaderd bij de Jonge Renners Roeselare. Zondag mocht hij als eerstejaars starten in Kuurne-Brussel-Kuurne. Dat was sowieso al een ervaring. Het liep goed, maar tijdens de afdaling van de Kanarieberg reed hij lek en daarna kon hij nooit meer in de koers geraken. Hij zat constant in de achtervolging en moest op de Varent de wedstrijd verlaten. Hij was een beetje ontgoocheld dat zijn wedstrijd zo kort had geduurd, maar hij heeft karakter getoond om te proberen terugkeren. Daar leert hij uit.”

“Vorig jaar heeft Arthur op het einde van het seizoen nog de koers in Lichtervelde in heel slechte weersomstandigheden kunnen winnen. Hij hoopt dit jaar opnieuw aan een deel interclubs te mogen deelnemen, want daar doe je toch het meeste ervaring op en het zou leuk zijn als hij opnieuw eens kan winnen. Het voordeel is dat we hem nooit moeten pushen om te trainen.”

Kortom: ten huize De Neve gaat er veel tijd naar het wielrennen. “Ik ben altijd wielerliefhebber geweest en ben er nu ieder weekend mee bezig. Het is leuk als je zoon koerst en je zo nog meer van je hobby kunt genieten.”

Klein maar moedig Edewalle organiseert op zondag 10 maart een wedstrijd voor nieuwelingen. De rugnummers worden vanaf 14 uur uitgereikt bij Isabel en Wim in café De Zoeten Inval. Daar worden ook de prijzen overhandigd. De wedstrijd begint om 15 uur en de aankomst wordt omstreeks 16.40 uur verwacht. Parcours (60 km of 15 ronden): PD Vanhautestraat 17, Edewallestraat, Bescheewegestraat, Koekelarestraat, Makeveldstraat, Nachtegaalstraat, PD Vanhautestraat.