Debutant Alec Segaert toonde meteen zijn klasse

Alec Segaert. (Foto Mario Vanacker)
Stijn Moerman

Het debuut van Alec Segaert in het wielerpeloton is niet onopgemerkt voorbij gegaan. De 15-jarige nieuweling liet zich meteen gelden op nationaal en internationaal niveau. En dat terwijl de Lendeledenaar zijn activiteiten als wielrenner bleef combineren met zijn andere passie: du- en triatlon.

“Ik train nog niet heel veel, want ik wil nog progressie kunnen boeken en prof worden”

In zijn eerste seizoen als wielrenner maakt Alec Segaert, de jongere broer van Loïc en zoon van Frank, meteen naam. De Lendeledenaar boekte voorlopig tien overwinningen, waaronder de provinciale titelstrijd op de weg én tegen de klok, het BK tijdrijden bij de eerstejaars, rit- en eindwinst in de Tour de Himmelfart in Denemarken en… hij won alle vijf de du- en triatlons die hij dit seizoen betwistte.

“Ik had nooit verwacht dat ik zo’n seizoen zou afwerken”, aldus de nieuweling van Meubelen Gaverzicht-Glascentra. “En al zeker niet dat ik zoveel mooie overwinningen zou boeken. Het BK tijdrijden in Vresse-sur-Semois, mijn provinciale titels, eindwinst in Denemarken… Het is en blijft toch speciaal om met een trui huiswaarts te keren. Ook het Critérium Européen des Jeunes in Luxemburg zal me bijblijven. Allemaal prachtige ervaring in mijn eerste jaar als wielrenner.”

In spoor van broer Loïc

“Waarom ik dit seizoen de stap naar het wielerpeloton gezet heb? Ik ging vroeger vaak kijken naar mijn broer Loïc, die ondertussen gestopt is. Daardoor kreeg ik ook zin om te koersen, maar ik moest van mijn ouders wachten tot ik nieuweling was. Ondertussen was ik actief als du- en triatleet en daarin was ik – net als mijn broer vroeger – het best in het fietsonderdeel. Het is uiteraard een voordeel dat ik die sport gedaan heb, want daardoor kon ik op een brede basis terugvallen”, aldus Alec, die getraind wordt door zijn oudere broer.

“Ik train momenteel zo’n acht tot negen uur per week, want zeker niet overdreven veel is. Op deze leeftijd hoeft dat ook nog niet”

“Ik train momenteel zo’n acht tot negen uur per week, want zeker niet overdreven veel is. Op deze leeftijd hoeft dat ook nog niet. Ik wil vooral in de toekomst nog heel wat progressie kunnen boeken, want ik droom ervan om op termijn profwielrenner te worden. Voorlopig blijf ik al mijn sporten combineren. Het is een voordeel dat mijn broer mijn trainer is, want hij kent mij goed en kan perfect inschatten wat ik nodig heb. Het moet trouwens ook allemaal combineerbaar blijven met mijn studies Latijn aan het college in Izegem.”

Debutant Alec Segaert toonde meteen zijn klasse
© Foto Coghe

“Ik heb dit seizoen ook vijf du- en triatlons afgewerkt en allemaal gewonnen, waaronder het BK triatlon bij de B-jeugd in Izegem”, aldus het lid van EFC-ITC die vorige zaterdag ook nog in Mechelen zegevierde. “Ik wist niet wat te verwachten, want ik had al een maand niet meer gezwommen doordat ik de rondes in Oostenrijk en Luxemburg gereden had. Daardoor kwam ik redelijk ver uit het water, maar in het fietsonderdeel heb ik de kloof van anderhalve minuut op de leider gedicht. In het lopen heb ik dan het verschil gemaakt.”

Voor eigen volk

“Dit seizoen rijd ik nog de Topcompetitie in Jemeppe, de Keizer der Nieuweling in Tielt, de interclub in Affligem en als afsluiter de thuiskoers in Lendelede. Ik voel me zeker nog niet vermoeid – mede door de goede begeleiding van mijn broer – en hoop in die resterende wedstrijden nog enkele mooie resultaten neer te zetten”, besluit Alec, die momenteel vierde staat in WestSprint. “Het was zeker geen doel, maar nu zal ik wel mijn best doen om nog op het podium te eindigen.” (SM)