https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

De nummer 20 van de week: Wiebe Lammerant

© Martine Verfaillie Martine Verfaillie
Redactie KW

WestSprint is aan zijn twintigste editie toe en speciaal daarvoor hebben wij deze rubriek in het leven geroepen. Elke week gaan wij op zoek naar een West-Vlaming die ergens twintigste werd in de uitslag. Dit keer viel die eer te beurt aan Wiebe Lammerant. De tweedejaarsnieuweling werd zaterdag 20ste in Beernem.

20 is natuurlijk een mooi getal, maar ben je ook tevreden met dat resultaat?

Ik ben daar zeker tevreden mee. Al moet ik bekennen dat er niet zo heel veel renners deelnamen, amper 31. Dan is het iets gemakkelijker om een mooie uitslag te rijden. (lacht) Maar ik kon netjes in het peloton finishen, zoals ik eigenlijk al het hele seizoen doe. Top tien rijden of meegaan in ontsnappingen is wat te hoog gegrepen voor mij, maar ik amuseer mij in het wielrennen en dat is toch het belangrijkste.

Mocht je prof kunnen worden, in welke koers zou je graag eens als twintigste finishen?

Er zijn zo veel mooie koersen, het is moeilijk om er daar ééntje uit te pikken. De Ronde van Vlaanderen is een schitterende wedstrijd, zeker als Vlaming. Jammer genoeg is over kasseien dokkeren niet echt mijn ding, ik ben meer een klimmerstype. 20ste kunnen eindigen in de Tour de France zou natuurlijk ook fantastisch zijn. Of eens kunnen deelnemen aan de Olympische Spelen… Ik kan echt niet kiezen.

Weet je toevallig wie zaterdag ook 20ste werd, in de Clasica San Sebastian? (Gorka Izagirre)

Ik heb niet kunnen kijken, want ik was op dat moment zelf aan het koersen. En de 20ste, ik zou het echt niet weten. (lacht) Maar ik volg het wielrennen wel en probeer zoveel mogelijk te kijken. Ik heb het dan vooral voor de renners van Deceuninck-Quick-Step. Hoe die koersen, daar kun je maar moeilijk geen fan van zijn. Of jongens als Pogacar en Roglic, zalige renners. Hoe Roglic de tijdrit won op de Spelen, dat was indrukwekkend. En ik gun het hem, zeker na alle pech die hij al gekend heeft.

Wat vind je zelf je strafste prestatie?

Op wedstrijdvlak kan ik er niet meteen ééntje uitpikken, maar toen ik 10 jaar oud was, ben ik eens samen met mijn papa de Mont Ventoux naar boven gereden. Wel vanuit Sault, de minst lastige kant dus. Maar toch, om op die leeftijd zo’n col omhoog te rijden, daar ben ik best trots op. En het was een fantastische ervaring. Andere bergen heb ik nog niet beklommen, maar dat moet er zeker nog van komen.

Is WestSprint een doel voor jou?

Neen, ik denk niet dat ik in dat klassement een rol van betekenis kan spelen. Daarvoor zijn er andere jongens, zoals Viggo Van Neste, Axel Vandamme en een paar anderen. Ik ga gewoon proberen door te doen zoals ik bezig ben. En misschien kan ik wel eens top 20 rijden als er 100 of meer renners aan de start verschijnen. Als dat zou lukken, zou mijn seizoen meer dan geslaagd zijn.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.