De nummer 20 van de week: Baptiste Swertvaegher

Baptiste Swertvaegher. © GF
Beau Vandevyvere
Beau Vandevyvere Medewerker KW

WestSprint is aan zijn twintigste editie toe en speciaal daarvoor hebben wij deze rubriek in het leven geroepen. Elke week gaan wij op zoek naar een West-Vlaming die ergens twintigste werd in de uitslag. Dit keer viel die eer te beurt aan Baptiste Swertvaegher. De tweedejaarsnieuweling werd zondag 20ste in Langemark-Hagebos.

20 is natuurlijk een mooi getal, maar ben je ook tevreden met dat resultaat?

Echt wel! Het was zondag nog maar mijn zesde koers ooit en dan is een 20ste plaats lang niet slecht. Tot vorig jaar speelde ik voetbal, maar in de eerste lockdown ben ik vaak samen met mijn papa gaan fietsen en zo heb ik de smaak te pakken gekregen. Ik had graag vorig seizoen al gekoerst, maar door een blessure aan mijn borst kon ik vier maanden niet fietsen. Pas in oktober kwam ik opnieuw aan trainen toe, maar vanaf dan ben ik wel vol voor gegaan.

Mocht je prof kunnen worden, in welke koers zou je graag eens al twintigste finishen?

Oei, ik denk niet dat het er zal inzitten om prof te worden. (lacht) Maar daar heb ik ook geen enkel probleem mee. Ik koers omdat ik het graag doe. Mijn ouders hebben een restaurant en ik droom ervan om later ook zelf in de horeca te gaan werken. Maar als ik dan toch een koers mag kiezen, dan ga ik voor de Strade Bianche. Dat is pas een zotte wedstrijd. Als prof zal het waarschijnlijk niet lukken, maar ik wil wel ooit eens over die grindwegen kunnen rijden.

Weet je toevallig wie zondag ook 20ste werd, in de slotrit van de Tour?

Goh, ik heb de uitslag bekeken hoor… Maar de twintigste? Ik zou het niet kunnen zeggen. Jorge Arcas? Die ken ik niet meteen. (lacht) Maar ik volg het profwielrennen wel en kijk regelmatig naar de koers. Ik heb het dan vooral voor Remco Evenepoel, Wout van Aert en Mathieu van der Poel. Drie geweldige renners. Hopelijk kunnen ze straks een medaille pakken op de Olympische Spelen. Wout in de wegrit, Mathieu in het mountainbiken en Remco in het tijdrijden. Ik denk wel dat Evenepoel goed zal zijn. Het parcours moet hem liggen en hij zal stevig getraind hebben.

Wat vind je zelf je strafste prestatie?

Doe dan maar mijn 20ste plaats van afgelopen zondag. Ik koers nog niet lang, maar het begint elke week beter te gaan. Van mijn laatste vier koersen kon ik er drie uitrijden en in Langemark lukte het zelfs om vooraan te rijden. Ik weet nog mijn eerste koers in Ottergem. (lacht) Ik dacht dat het daar vlak zou zijn, maar het ging nog behoorlijk bergop. Daar heb ik serieus afgezien.

Is WestSprint een doel voor jou?

Ik kende WestSprint eerlijk gezegd nog niet. (lacht) Maar ik vind het mooi dat zoiets bestaat. Een doel is het wel niet en ik denk ook niet dat ik hoog zal eindigen. Wie ik wel bovenaan verwacht, is Viggo Van Neste. Ik ken hem een beetje en weet dat hij ontzettend rap met een fiets kan rijden. Houd hem dus maar in de gaten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten