De Bredense liefde van Loran Cassaert

Zondag rijdt Loran Cassaert (19) voor het vierde jaar op rij zijn PK op de weg in Bredene. De vorige drie keer ging dat niet onopgemerkt voorbij, maar wat kan Cassaert als eerstejaarsbelofte doen?

Loran Cassaert in Bredene: winst in 2015, tweede in 2016. (Foto’s a-RN) © KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

PK nieuwelingen tweedejaars 2015: winst

“Ik herinner me nog dat het die dag redelijk warm was. Er werd ook wat in onze richting gekeken, want we stonden met CT Luc Wallays-Jonge Renners Roeselare met een sterk blok aan de start. Jongens als Cériel Desal, Thomas Vansteelandt, Louis Bouckaert… waren toen allemaal in goeden doen. We hebben dan ook het initiatief genomen en de koers hard gemaakt. Elk om beurt trokken we in de aanval, maar er kwam nooit echt afscheiding. Een paar ronden voor het einde was ik even alleen in de aanval geweest, maar uiteindelijk werd ik toch weer gegrepen. In de voorlaatste ronde geraakten enkele renners voorop en reed ik de kloof dicht met nog drie andere jongens. In het begin van de slotronde ging ik er dan opnieuw alleen vandoor. Met het einde in zicht kwam plots Bryan Vercruysse aansluiten en dacht ik dat ik eraan was voor de moeite. Maar hij nam meteen over en op 200 meter van de streep ben ik erover gegaan. Fantastisch! Zo’n titel is prachtig om binnen te halen. Als jonge gast droom je van de kampioenschappen.”

“Zo’n titel is prachtig om binnen te halen. Als jonge gast droom je van de kampioenschappen”

De Bredense liefde van Loran Cassaert
© VDB

PK juniores 2016: tweede na Vansteelandt

“Die tweede plaats was totaal onverwacht als eerstejaars. Ik herinner mij dat het PK net tussen de Vredeskoers in Tsjechië en de Tour du Pays de Vaud in Zwitserland viel. Ik reed een aanvallend kampioenschap in functie van onze sprinter Lennert Tanghe en uiteindelijk draaide de koers ook op een massasprint uit. Met de streep in zicht trok Torsten Demeyere de sprint aan voor Maxim Trio en ik zat net in hun wiel. Ik kwam er nog uit en leek op weg naar winst, maar ik werd nog geremonteerd door Thomas Vansteelandt. Achteraf gezien een gemiste kans, maar ik heb er nooit van wakker gelegen. Ik was toen vooral blij dat ik tweede werd. (lacht) Een jaar later was dat het geval niet toen ik zowel op het BK weg als tijdrit tweede was geworden na Sébastien Grignard.”

“Achteraf gezien was dat zilver in 2016 een gemiste kans, maar ik heb er nooit van wakker gelegen”

De Bredense liefde van Loran Cassaert
© VDB

PK juniores 2017: vijfde nadat hij ploegmaat aan winst hielp

“Jens en ik hebben het ploegenspel dat jaar perfect gespeeld. We trokken elk om beurt in de aanval. Hij beet de spits af en uiteindelijk bleek de vijfde poging de goede te zijn. Jens kreeg het gezelschap van Yentl Bekaert en ik wist toen zo goed als zeker dat de provinciale titel binnen was. Zelf finishte ik uiteindelijk op de vijfde plaats, maar dat doet er op zo’n moment niet meer toe. Ik was vooral heel blij met de overwinning van Jens.”

“In 2017 was ik vooral heel blij met de overwinning van Jens”

Loran Cassaert heeft zich goed aangepast bij de beloften. (Bart)
Loran Cassaert heeft zich goed aangepast bij de beloften. (Bart)© VDB

PK beloften 2018: wat kan hij als eerstejaars?

“Of ik dit seizoen meteen voor een verrassing kan zorgen? Ik vrees ervoor. Als eerstejaars is het niet evident om iets te forceren tegen gasten die soms wel vier jaar ouder zijn. Bovendien voelt het PK nu iets meer als een verplichting aan, want de dinsdag erop vindt immers het Belgisch kampioenschap tijdrijden plaats. Daar heb ik vooral naartoe gewerkt. In Vresse-sur-Semois vind ik immers een parcours op mijn maat terug. Ik ben de omloop zelfs al een drietal keer gaan verkennen. Uiteraard ga ik het beste van het PK maken en als er zich een kans voordoet, zal ik die zeker niet laten liggen. Maar het wordt op de vlakke omloop vooral een goede training om mijn snelheid wat op te krikken met het oog op het BK.”

“Het PK voelt nu iets meer als een verplichting aan, want dinsdag is er het BK tijdrijden in Vresse-sur-Semois”

“Hoe de overstap naar de beloften verlopen is? Ik mag zeker niet klagen, maar het verschil met de jeugdreeksen is enorm. Het leeftijdsverschil is soms heel groot, waardoor je vaak nog wat kracht tekort komt. Zeker tegen die oudere renners. Ik had het er onlangs nog over met Sébastien Grignard en Wesley Vercamst, twee eerstejaars die het ook prima doen. Maar er is geen druk. Dit eerste seizoen is er vooral om veel bij te leren. Het zou fantastisch zijn om later op het jaar al eens te kunnen winnen, maar ik besef dat dat niet eenvoudig wordt. Zeker niet met het programma dat we bij Lotto-Soudal U23 afwerken. Maar van die grote koersen word je sterker. Het is nu vooral investeren in de toekomst. Ik krijg daarvoor alvast alle kansen bij mijn ploeg”, besluit Loran, die volgend weekend in Noorwegen aan de slag is. Vervolgens staan de GP Criquielion (13/05), de Vuelta a Navarra (23-27/05) en de testtijdrit in Montenaken(30/05) op het programma, waarna het tijd is voor een rustperiode tijdens de examens. (Stijn Moerman)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.