David Beernaert is bezig aan prima eerste seizoen bij de beloften

David Beernaert. (foto Bart) © VDB
Stijn Moerman

David Beernaert (18) heeft de stap naar de beloften goed verteerd. De Wingenaar kiest geregeld voor het grotere werk en probeert ook de koers mee te kleuren. Zijn inspanningen werden zondag beloond met een eerste toptienplaats in Izegem.

“De stap naar de beloften is groot, maar ik was er goed op voorbereid”, steekt David Beernaert (18) van wal. “Ik vond de stap naar de nieuwelingen de moeilijkste in mijn carrière, ook omdat ik pas als derdejaarsaspirant beginnen koersen ben. Bij de juniores vond ik dan wel meteen mijn draai en na een koers of vier bij de beloften kon ik ook al mijn mannetje staan. Ik probeer overal zo goed mogelijk mee te koersen en heb ook al heel wat grotere wedstrijden afgewerkt. Daarin is het natuurlijk niet evident om een mooi resultaat neer te zetten. Maar dat is op dit moment niet belangrijk. Het komt er als eerstejaars vooral op aan om zoveel mogelijk bij te leren en sterker te worden.”

Top tien

Die inspanningen werpen hun vruchten af, want de belofte van Tops Antiek-Glascentra HCT behaalde zondag de vijfde plaats op de Bosmolens in Izegem. “Mijn eerste toptienplaats van het seizoen in een wegkoers”, aldus de Wingenaar die eerder al tiende werd op het PK tijdrijden. “Het was een redelijk gesloten koers, want niemand kreeg ook maar wat vrijheid. Zelf heb ik op drie ronden van het einde een poging ondernomen. Uiteindelijk viel de beslissing in de slotronde. Iedereen maakte zich op voor een massasprint, maar plots sprongen er drie renners weg en zette Dovy Keukens-FCC, dat twee renners voorin had, de weg af. Samen met David Geldhof en Manolito Balcaen kon ik er nog tussenglippen. We kwamen nog tot op tien seconden, maar meer niet. Toch doet deze vijfde plaats deugd.”

Het geeft de Wingenaar alvast vertrouwen voor de komende koersen. “Ik moet het meer van de heuvelachtige wedstrijden hebben en kijk daarom enorm uit naar de Ronde van Namen. Daar wil ik mij bewijzen door eens mee te zijn met de vroege vlucht en misschien mee te strijden voor het bergklassement. Ik ben gemotiveerd om mij te tonen, want ik moet door het verdwijnen van mijn huidig team op zoek naar een nieuwe ploeg. Spijtig, want ik voelde mij er goed.”

BK in Luxemburg

“Wat de rest van het seizoen nog brengt? Naast Namen kijk ik uit naar het BK in het Luxemburgse Habay-la-Neuve. We krijgen er een lastige omloop die me wel ligt. Daarna is het tijd voor wat rust om er in september weer te staan in de Ardennenkoersen. Ook Wingene Koers staat op het programma. Het zal moeilijk worden om mij daar te tonen, maar het blijft plezant om voor eigen volk te koersen. Zeker omdat ik er vroeger altijd als toeschouwer langs de kant stond.”