CT Houtland-Westkust komt versterkt en met ambitie uit de winter

Het bestuur met v.l.n.r.: Lars Deseure, Valerie Serpieters, An Chabert, Ilse Carpentier en Auke Theuninck. © foto Coghe
Redactie KW

Met het clubkampioenschap van Meulebeke beginnen ook de renners van Cycling Team Houtland-Westkust aan hun wegseizoen. Volgens voorzitter Geert Deseure heeft de winter lang genoeg geduurd en zijn zijn mannen klaar om erin te vliegen.

CT Houtland-Westkust telt in 2020 maar liefst 60 leden. Opvallend daarbij is dat de ploeg in elke categorie wel een klepper heeft. Van de miniemen tot en met de elite zonder contract, van veldrijders tot wegrenners, overal tekenen de mannen van voorzitter Geert Deseure present. “Het klopt dat we overal een aardig woordje kunnen meespreken”, knikt de voorzitter. “2019 is daar een mooi voorbeeld van. In elke categorie behaalden we mooie resultaten en we telden zowaar vier West-Vlaamse kampioenen in onze kern. En dan heb ik het nog niet over Laerke Expeels, die bij de aspiranten een Vlaamse én nationale trui wist te veroveren. Het enige dat ontbrak, was een mooie uitslag in een interclub. Hopelijk behalen we die dit seizoen wel.”

Mooie versterkingen

Geert Deseure kan alvast rekenen op een gemotiveerde groep die staat te popelen om aan het wegseizoen te beginnen. De voorbije maanden werd er alleszins stevig getraind en er zijn enkele mooie versterkingen bijgekomen. “We zijn zeker niet verzwakt uit het tussenseizoen gekomen. Bij de miniemen en aspiranten zitten we met een 40-tal renners, wat al een club op zich is. Bij de nieuwelingen zijn we maar met zes, maar ik denk wel dat ze hun mannetje zullen staan. Het meeste mogen we misschien wel verwachten van de juniores. Met Kenneth Verstegen hadden we vorig jaar al een topper in huis en als hij nog een stap kan zetten… En hij is dit seizoen beter omringd. Dat ziet er dus veelbelovend uit.”

De meest opvallende nieuwkomer is zonder twijfel Jan Petralia. De naar Meulebeke uitgeweken Tieltenaar kroonde zich in 2019 tot Belgisch kampioen duatlon en zet straks zijn eerste stappen in het wielrennen. “Jan is via Ward Mercier bij ons terecht gekomen en wil graag eens kijken wat hij waard is bij de elite zonder contract. Ik weet niet goed wat we van hem mogen verwachten, maar hij is een straffe atleet, dus ik ben wel benieuwd.”

Zo’n hoop renners vraagt om een uitgebreide omkadering. En ook daar zit het snor bij CT Houtland-Westkust. De ploeg zet al jaren in op de jeugdwerking en daar komen straks nog een paar mensen bij. “Er zijn twee mensen bezig met een opleiding tot ploegleider en vijf jongens met een trainerscursus. En dan hebben we nog een verzorger en technieker erbij. Tel daarbij onze trouwe sponsors en alles is aanwezig om er een straf seizoen van te maken.”

Jaël Schatteman: “Hopelijk is vorm goed na twee jaar gesukkel met klierkoorts”

Jaël Schatteman.
Jaël Schatteman.© foto Coghe

Jaël Schatteman is één van de nieuwkomers in de ploeg van Geert Deseure. De eerstejaarsnieuweling uit Nieuwpoort rijdt met het clubkampioenschap in Meulebeke zijn eerste wedstrijdkilometers voor CT Houtland-Westkust. Grote ambities durft hij niet uit te spreken, na twee jaar sukkelen met klierkoorts.

Hij heeft het wielrennen wel bijna met de paplepel mee gekregen. Nog voor hij bij de miniemen mocht starten, werkte hij in Wallonië zijn eerste wedstrijden af, zowat zeven jaar geleden ondertussen. “Mijn grote broer koerste al en het leek me leuk om het zelf ook eens te proberen”, vertelt de 14-jarige renner uit Nieuwpoort. “En zo was ik dus vertrokken. De laatste twee jaar was ik wel wat op de sukkel met klierkoorts. Daardoor ben ik er een tijdje uit geweest, maar hopelijk ligt dat nu achter me. De voorbije maanden voelde ik de conditie alleszins geleidelijk aan beter worden. Ik ben er vaak met de mountainbike op uitgetrokken en pikte ook enkele ploegtrainingen mee. Hopelijk is de vorm goed genoeg voor de eerste wedstrijden. Het zou leuk zijn mocht ik in Meulebeke vlot kunnen volgen met de grote groep. Dan zal ik na afloop al heel tevreden zijn.”

De eerstejaarsnieuweling hoopt vervolgens te kunnen groeien in het seizoen. Tot nu toe hield hij het bij drie trainingen per week, maar als het weer mooier wordt, wil hij het volume nog wat opdrijven. “Normaal moet dat wel lukken. Ik volg lassen aan het Atheneum van Nieuwpoort en heb om 15.25 uur gedaan met school. Dan blijft er nog voldoende tijd over om op mijn fiets te springen. Of er koersen zijn waar ik specifiek naar uitkijk? Vooral de vlakkere, want klimmen is niet echt mijn ding.”

Arno Meersseman: “Mij met evenveel plezier leegrijden voor ploegmaat”

Arno Meersseman.
Arno Meersseman.© foto Coghe

Bij de juniores wordt Arno Meersseman een man om in het oog te houden. De 16-jarige Langemarkenaar begint straks aan zijn tweede seizoen bij de ploeg en voelt zich er helemaal thuis. Hij hoopt dat die goede teamgeest ook in koers zijn vruchten zal afwerpen.

Arno maakte in de winter van 2018-2019 de overstap naar CT Houtland-Westkust en heeft zich die keuze nog geen moment beklaagd. “Dit is echt een fantastisch team”, vertelt Arno. “Binnen het bestuur en de omkadering zitten alleen maar warme mensen met een groot hart voor de wielersport. Bij onze voorzitter Geert en zijn vrouw An is onze ploeg in goede handen. En ook de renners komen uitstekend overeen. Wij gaan echt door het vuur voor elkaar en dat zorgt alleen maar voor extra motivatie. Natuurlijk zou ik zelf graag winnen, maar ik zou me met evenveel plezier leegrijden voor een ploegmaat.”

Meersseman verschijnt zondag alleszins met veel zin aan de start van het clubkampioenschap in Meulebeke. Specifieke ambities durft hij niet uit te spreken, maar de eerstejaarsjunior wil zich de komende maanden wel laten opmerken. “Het is altijd wat afwachten de eerste koersen, maar ik hoop te kunnen tonen wie ik ben. Een aanvallende renner die niet te beroerd is om zich weg te cijferen voor een ploegmaat. Vorig jaar behaalde ik op die manier enkele mooie ereplaatsen. Vooral mijn prestatie in de Topcompetitiemanche van Affligem gaf me vertrouwen. Daar heb ik bewezen ook op het hoogste niveau mijn mannetje te staan. En tot nu toe is mijn voorbereiding vlekkeloos verlopen. Het mag gaan beginnen”, besluit de leerling industriële wetenschappen aan VTI Ieper.

Jan Vancompernolle: “Proberen te genieten van de sfeer en het afzien in koers”

Jan Vancompernolle.
Jan Vancompernolle.© foto Coghe

Bij de elite zonder contract is het uitkijken naar Jan Vancompernolle. De 28-jarige renner uit Landskouter met roots in Gistel kende een beperkte voorbereiding en start dan ook met bescheiden ambities aan het nieuwe wegseizoen.

Jan kunnen we stilaan tot één van de anciens in het peloton rekenen. Hij reed twaalf jaar geleden zijn eerste wedstrijden en de meeste daarvan werkte hij af in de kleuren van CT Houtland-Westkust. “Ik denk dat ik ondertussen aan mijn tiende seizoen bij de ploeg toe ben. Ik ben hier ooit begonnen als renner/trainer en voelde me meteen thuis. Ik kwam er terecht in een groep met een grote passie voor het wielrennen en ook hun visie sprak me aan. Er was dus geen enkele reden om te vertrekken.”

Sinds januari 2019 is de 28-jarige elite zonder contract werkzaam als Performance Analyst voor het pistewielrennen binnen Cycling Vlaanderen. Dat houdt in dat hij vooral bezig is met het verzamelen en verwerken van data en die omzet in bruikbare informatie voor de pistecoach. Daarnaast volgt hij ook het trainingsproces van de elitekern en is hij de persoonlijke trainer van enkele renners. “Een enorm uitdagende job, maar wel met één klein nadeel. In mijn nieuwe functie breng ik behoorlijk wat tijd door op buitenlandse competities. Daar zijn de mogelijkheden om zelf fysiek actief te zijn eerder beperkt. Afgelopen winter heb ik voor het eerst geen veldritten kunnen betwisten en heb ik me vooral proberen klaar te stomen door veel te lopen en specifieke ergometertrainingen af te werken. Het wordt afwachten wat dat zal geven. Mijn ambities zijn dan ook bescheiden. Ik zal vooral proberen te genieten van de sfeer en het afzien in de koers.” (BVS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier