Broers Robin en Birger Rosseeuw samen aan de start van het PK

Zondag staan de broers Birger en Robin Rosseeuw, allebei belofte bij Wielerploeg De Molenspurters Meulebeke, aan de start van het West-Vlaams kampioenschap op de weg in Pittem. Tot nu toe konden hun koersen misschien wat beter verlopen zijn, maar panikeren doen ze zeker niet.

Birger en Robin Rosseeuw, twee broers samen in hetzelfde peloton. (foto Kurt De Schuytener)

Zijn jullie tevreden over de eerste maanden van het seizoen?

Robin: “Zoals ieder jaar verloopt het begin van het wielerseizoen wat moeizaam. Dan staat er meestal veel wind en ben ik met mijn amper 57 kilo in het nadeel. Daarnaast is mijn positionering in het peloton ook niet echt optimaal – lees: ik ga niet snel vechten om mijn plaats – en kom ik vaak alleen in de wind terecht. De Driebergenprijs van afgelopen zaterdag was daar alweer een voorbeeld van. Qua lastigheid zou dat parcours me normaal gezien moeten liggen, maar van zodra er meer dan vier beaufort staat, moet ik het geluk hebben dat ik van bij de start mee kan gaan met een kopgroep. Een geneutraliseerde start speelt dus ook in mijn nadeel. Anderzijds heb ik wel al hier en daar enkele mooie prestaties neergezet.”

Birger: “Net als mijn broer ben ik met 51 kg ook in het nadeel in de voorjaarskoersen. Als eerstejaarsbelofte is het sowieso wat aanpassen en dan ben ik ook nog eens een van de jongsten van het pak. Als ik een maand later was geboren, zou ik nu nog tweedejaarsjunior zijn. Ik was wel goed voorbereid, had een relatief goede winter achter de rug en kon voldoende trainen. Het zal dus nog wel beter worden.”

Als eerstejaarsbelofte is het sowieso wat aanpassen en dan ben ik ook nog eens een van de jongsten van het pak. Als ik een maand later was geboren, zou ik nu nog tweedejaarsjunior zijn

Er waren toch hier en daar wel betere koersen voor jullie?

Robin: “Inderdaad. Gelukkig maar. Ik heb al twee wedstrijden van de Beker van België tot een goed einde gebracht in de buik van het peloton en verschillende kermiskoersen rond de 50ste van 150 deelnemers gefinisht. In de Tour des 2 Caps, een rittenwedstrijd in Frankrijk – mijn eerste koers in het buitenland – reed ik in de proloog naar een 57ste tijd op 129 deelnemers. In de tweede rit werd ik 42ste na een lekke band in de laatste ronde, maar ik kon toch terugkeren naar de eerste groep achtervolgers. In de laatste rit finishte ik als 49ste, een sprint net na de afdaling… Dat leverde me een verdienstelijke 34ste plaats in het algemene klassement op. Jammer dat de ploegentijdrit op zondagmorgen wegens de dichte mist werd afgelast. Anders hadden we waarschijnlijk nog kunnen opschuiven. Met de ploeg werden we nu al vierde in het ploegenklassement. Anderzijds was het PK tijdrijden in Ruddervoorde ook goed, maar nog niet uitstekend. Ik werd er elfde met een gemiddelde snelheid van 44,77 km per uur over 20 km, dat is toch allesbehalve traag. Zondag reed ik in Vlissegem ook een van mijn betere wedstrijden. Ik reed er heel attent en kon geregeld aanvallen of meespringen met enkele vluchters, maar een echte vrijgeleide kreeg ik niet. Ik finishte uiteindelijk als 32ste in de sprint van het peloton.”

Birger: “Bij mij begon het seizoen eigenlijk heel goed. Het clubkampioenschap in Meulebeke kon ik volledig uitrijden in het peloton, maar ik besefte ook wel dat er geen wind stond. De volgende koersen beperkten zich tot de helft of twee derde van de wedstrijd uitrijden. Als er dan eens een koers was waarvan je zou denken dat ik die zou kunnen uitrijden, was er wel altijd iets van pech mee gemoeid, vaak valpartijen die voor mij gebeurden. De Beker van België in Schoten was zo’n wedstrijd. Op de kasseien gingen de renners vlak voor mij onderuit en ik lag er ook bij. Het PK tijdrijden was ook voor mij een meevaller, ik werd er 20ste en reed aan 42,42 km per u. Ook ik reed zondag in Vlissegem een van mijn beste wedstrijden van het seizoen, ik behaalde er een 25ste plaats.”

Zondag staat voor jullie allebei het PK in Pittem op het programma. Hoe kijken jullie daar naar uit?

Robin: “Dat is alleszins een wedstrijd waarin ik me zou willen tonen. Vorig jaar reed ik in diezelfde koers – toen geen kampioenschap – een mooie wedstrijd en kon ik er uiteindelijk meestrijden voor winst. Anderzijds heeft deze wedstrijd voor mij ook een speciale betekenis. Het is de Memorial Bjarne Vanacker. Hij was een van mijn beste vrienden in het peloton en tevens generatiegenoot.”

Het PK in Ruddervoorde is alleszins een wedstrijd waarin ik me zou willen tonen. Vorig jaar reed ik in diezelfde koers – toen geen kampioenschap – een mooie wedstrijd en kon ik er uiteindelijk meestrijden voor winst

Birger: “Ik hoop mij te kunnen tonen, vooral omdat het nu een wedstrijd is met enkel beloften en geen elite zonder contract die twee keer zo oud, breed en groot zijn als ik.”

Wat zijn jullie doelen nog voor de rest van het seizoen?

Robin: “Er staan nog tal van grote koersen op het programma. De volgende wedstrijden van de Beker van België beginnen zich stilaan te situeren in het heuvelachtige deel van ons land. Waarschijnlijk wachten er ook nog een Triptyque Ardennais, Ronde van Vlaams-Brabant en Ronde van Oost-Vlaanderen op mij. Ik hoop ook ten zeerste dat ik geselecteerd word voor het Belgisch kampioenschap in Habay-La-Neuve bij Aarlen, een wedstrijd die me, gezien mijn gewicht, zou moeten liggen. Vorig jaar bewees ik in de interclub in Soumagne al dat ik op zo’n parcours bij de sterkere renners behoor. Ik heb ook goede herinneringen aan het BK bij de juniores in Libramont, waar Bjorg Lambrecht – intussen prof bij Lotto-Soudal – kampioen werd.”

Birger: “Ik hoop vanaf nu toch stilaan meer in aanmerking te komen voor interclubs. Die zijn ideaal om de conditie wat op te trekken. Eens een ronde mogen meedoen zou me ook wel ten goede kunnen komen. Hopelijk kan ik ook mee naar het BK. Daarvoor zal ik zondag op het PK al proberen een goede indruk na te laten.”

Is de combinatie koersen-studeren nog altijd haalbaar?

Robin: “Voor mij alleszins wel. Ik heb nog een tweetal maanden te gaan en dan heb ik normaal gezien mijn masterdiploma fiscaliteit op zak. Gelukkig neemt mijn studie relatief weinig tijd in beslag in vergelijking met de koers.”

Birger: “Ik zit nu in mijn eerste jaar toegepaste economische wetenschappen. Lessen combineren met de koers lukt, maar we zullen pas na de examens echt uitsluitsel krijgen.”

We wensen jullie alvast veel succes toe komende zondag.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.