Broer en zus Kenji en Kiara Coenen uit Avelgem kijken uit naar nieuwe seizoen

Kenji en Kiara Coenen koersen allebei bij Gaverzicht-Be Okay. Met een mama als Barbara Van Lancker zit het wielrennen in hun genen. © foto GV
Redactie KW

Broer en zus Kenji en Kiara Coenen, dit seizoen respectievelijk eerstejaarsnieuweling en 13-jarige aspirante, rijden allebei voor Gaverzicht-Be Okay. Beiden kijken uit naar het nieuwe seizoen, al wordt dat voor Kiara nog enkele weken wachten tot ook de aspiranten weer van start gaan.

Kenji Coenen viert binnen enkele weken zijn 15de verjaardag en staat nu voor zijn derde seizoen. Hij maakt de overstap naar de nieuwelingencategorie, een overstap waarbij de meeste renners soms wat in het duister tasten. “Ik hoop uiteraard dat het vlot gaat, maar dat weet je natuurlijk nooit. Ik ben wel volop aan het trainen, dus ik hoop dat het vele werk zijn vruchten zal afwerpen. Zondag rijd ik het clubkampioenschap in Deerlijk. Het is een korte wedstrijd, amper 30 kilometer, dat zou op zich geen problemen mogen geven. De week erna in Rijkevorsel zullen we wellicht een beter beeld krijgen. Ik zou al heel tevreden zijn als ik kan uitrijden, de rest zien we dan wel.”

Tonen in interclubs

“Algemeen heb ik wel het doel voor ogen om dit jaar een keer op het podium te staan, maar dat zal zeker niet voor de eerste weken zijn. Eens het seizoen op gang is, zullen we wel zien wat er allemaal mogelijk is. Ook dan blijft het uiteraard nog afhangen van wat geluk. Als het mogelijk is, zou ik me ook graag eens kunnen tonen in een interclub ergens in het midden van het seizoen. Als de ploeg me selecteert, zal ik mijn uiterste best doen om een mooie plaats te bemachtigen. Ik geloof dat ik als renner een beetje van alle markten thuis ben. Het mag warm zijn, het mag regenen, er mag wind zijn… Enkel klimwerk blijkt me wat minder te liggen. Ik doe het wel graag, maar ik ben er gewoon niet zo goed in.”

“Mijn mooiste wedstrijd tot nu toe reed ik afgelopen seizoen in Deerlijk. Ik finishte als tweede, enkel Viggo Van Neste wist me te kloppen in de sprint. Ik had graag gewonnen, maar Viggo was gewoon sneller”, besluit de leerling van het Bernarduscollege in Oudenaarde. De kans bestaat overigens dat hij volgend schooljaar naar de Topsportschool in Gent kan gaan.

Geen mirakels

Kiara wordt in juli 13 jaar en heeft voorlopig nog niet zo veel ervaring als haar broer. “Vorig seizoen was wel redelijk goed, maar ik was nog maar net begonnen, we hoefden dus zeker geen mirakels te verwachten. Deerlijk was ook van mij mijn mooiste wedstrijd van het jaar. Het was leuk om een goede koers te rijden in de thuishaven van onze club, Gaverzicht-Be Okay. Dit seizoen zou ik graag een paar wedstrijden winnen bij de meisjes.”

Kiara loopt school aan het Sint-Vincentiusinstituut in Anzegem en volgt er de richting sociale vorming. Broer en zus gaan soms ook wel eens samen op training, maar dat gebeurt niet zo heel vaak, omdat ze enkele jaartjes van elkaar verschillen. Als Kenji eens gaat losrijden, dan is dat voor Kiara doorgaans al een redelijk doorgedreven training. Een ding is alvast zeker: Kenji en Kiara kunnen altijd op elkaars steun rekenen. “We durven natuurlijk wel eens ruzie te maken, dat hoort er gewoon bij als broer en zus, maar als het erop aankomt, kunnen we altijd op elkaar rekenen”, klinkt het bijna in koor.

Grote broer is er overigens van overtuigd dat het Kiara zal lukken om enkele wedstrijden te winnen. Daarop zal het sowieso nog even wachten zijn, want de aspirantenwedstrijden beginnen pas vanaf april. Deze vrijdag organiseren zij overigens ook een eetfestijn in het OC Outrijve. (RRK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier