Brian Rigole rijdt voortreffelijk in eerste koersjaar

Brian Rigole. (Foto Geert Balcaen)
Redactie KW

Brian Rigole (16) koerst nog maar een jaar, maar wist dit seizoen toch al enkele ereplaatsen te laten noteren. De Avelgemse tweedejaarsnieuweling is vastbesloten om ook in de laatste koersen van het seizoen zijn beste beentje voor te zetten.

“Van kleins af fietste ik al veel en ik wilde al een tijdje koersen. Op een gegeven moment was er echt geen houden meer aan en heb ik me ingeschreven bij Meubelen Gaverzicht-Glascentra CT. Voor ik het wist stond ik aan de start van het clubkampioenschap in Deerlijk, waarin ik als dertiende van de 40 deelnemers aankwam”, begint Brian zijn verhaal. “Ik ben inderdaad wel tevreden over wat ik in mijn eerste jaar als renner heb kunnen presteren. Mijn mooiste koers reed ik in Kuurne, waar ik zevende werd. Ik had er volop meegekoerst, maar kon in de massasprint toch nog een mooie plaats meenemen.” Twee weken later werd Brian nog eens achtste in Kuurne, in Moorsele wist hij zich als negende te laten klasseren.

Bijna thuis in Tiegem

Dit weekend staat de leerling werktuigmachines aan het atheneum in Avelgem aan de start in Dottenijs en Tiegem. Vooral die laatste wedstrijd is voor hem toch een bijna-thuiskoers. “Ik ken het parcours niet echt, maar aangezien de aankomst in het centrum van Tiegem ligt, zal het een sprint bergop worden. Ik kan wel redelijk goed sprinten, maar bergop is dat toch nog iets anders. Ik durf nog wel eens te vroeg en te enthousiast aan de sprint beginnen, waardoor ik wat stilval. Bergop wordt dat natuurlijk nog strenger afgestraft dan op het vlakke.”

“Stiekem kijk ik al een beetje uit naar de Omloop der Drie Provinciën, een interclub voor eigen volk”

Als afsluiters van het seizoen koerst Brian ook nog in Orroir, Sint-Denijs en Lendelede. Hij hoopt nog enkele toptienplaatsen te verzamelen, maar is vooral tevreden als hij mee de koers heeft kunnen maken.

Naar de juniores

Volgend seizoen wordt de 16-jarige Avelgemnaar junior. Een grote stap. “Eigenlijk begin je weer vanaf nul. Je bent eerstejaars en koerst tegen renners die een jaar ouder zijn. De koersen zijn langer. Ze rijden wat sneller, maar ik kijk er wel naar uit. Het is weer eens iets nieuws. We zien wel wat dat brengt. Stiekem kijk ik al een beetje uit naar de Omloop der Drie Provinciën, een interclub voor eigen volk. We doorkruisen de Vlaamse Ardennen op allemaal wegen waaop de profs geregeld rijden, dus dat vind ik wel leuk. Dat het geen gemakkelijke klus wordt, besef ik natuurlijk ook.”

Brian kan intussen ook al bevestigen dat hij Meubelen Gaverzicht-Glascentra trouw blijft. “Dit seizoen was de keuze ook al snel gemaakt en ik heb absoluut geen reden om te veranderen, dus waarom zou ik?” (RRK)

Nieuwelingen Tiegem

Zondag 16 september. Organisatie: WC De Bergklimmers. Inschrijving vanaf 13.30 uur in café ‘t Park, Westdorp, 5. Start om 15 uur, aankomst rond 16.40 uur. Parcours (66 km, verdeeld over 11 ronden): start Westdorp, Tieboutslaan, Balland, Zoutstraat, Kaankouter. Avelgem: Nieuwstraat. Tiegem: Neerkouter. Avelgem: Moerasstraat. Tiegem: Mottestraat, Walstraat, Pontstraat, Uilstraat, Oostdorp (aankomst), Westdorp.