Brian Rigole rijdt graag grote wedstrijden

Brian Rigole. (foto Bart) © VDB
Redactie KW

Vorig jaar zette Brian Rigole (17) zijn eerste stappen in het wielerpeloton. Intussen liet hij al enkele mooie resultaten optekenen. Hij leerde veel bij en dat werpt zijn vruchten af.

“Vorig jaar was voor mijn eerste seizoen alles behalve slecht. Met enkele toptienplaatsen kon ik zeker niet klagen. Toen het seizoen amper een drietal maanden bezig was, reed ik in Avelgem bijna een hele wedstrijd in de aanval met een vijftal. Bijna de hele koers bleven we voorop, tot het peloton ons in de slotfase toch nog terugpakte. Ik stond ervan versteld dat ik dat toen al kon en dat heeft me veel motivatie gegeven voor de rest van het seizoen”, begint de leerling werktuigmachines aan het Atheneum Avelgem zijn verhaal.

Ik hoop vooral nog meer grote koersen te kunnen rijden, want het is daarin dat je bijleert

“Intussen heb ik veel bijgeleerd, reed ik dit jaar veel grote koersen en dat heeft me alleen maar goed gedaan. Het kan natuurlijk altijd beter, maar ik heb vooral de juniorescategorie leren kennen en veel ervaring opgedaan in de interclubs. De grootste koersen die ik gereden heb, waren de Omloop Het Nieuwsblad in Boekhoute en de Tour du Condroz. Daarvan was ik echt onder de indruk. Dat is écht koersen zoals de profs. Ik behaalde er geen spectaculaire resultaten, maar vooral de ervaring telde. Met de ploeg hebben we ook de Boucles de l’Oise gereden, een tweedaagse in Frankrijk. In de eerste rit heb ik veel geluk gehad. Ik moest hard in de remmen gaan voor een valpartij, net op het moment dat er waaiers getrokken werden. Daardoor moesten we met drie nog een volledige wedstrijd achtervolgen om binnen tijd te zijn. Zoals ik al zei: de grotere wedstrijden zijn één grote leerschool.”

Afgelopen zondag koerste de Avelgemnaar in Outrijve, zo goed als een thuiswedstrijd dus. “In het begin voelde ik me echt goed, ik ging veel in de aanval, tot ik bij het ingaan van de drie laatste ronden een lekke band kreeg. Echt jammer. Mijn eerste lekke band dit seizoen, in een wedstrijd op amper enkele kilometers van thuis, maar dat hoort er helaas bij.”

Top twintig

Brian behaalde dit jaar al enkele toptwintigplaatsen, zoals een twaalfde plaats in Kluisbergen-Zulzeke, een veertiende stek in Gullegem en een achttiende plaats in Ruien. Een toptienplaats kwam er nog niet, maar hij blijft ze wel najagen. “Nu staan er nog een vijftal wedstrijden op het programma. Komend weekend is dat Sint-Denijs. Daarna staat er alleszins ook nog een koers in Escanaffles op het programma. Het seizoen sluit ik af met een dubbel weekend: Heestert en Ingooigem. Een heleboel wedstrijden in de streek dus. Het zijn er allemaal op een mooi, heuvelachtig parcours dat me wel moet liggen. Misschien geniet Heestert dan nog een lichte voorkeur, omdat deze het dichtst bij huis is. Dat geeft altijd een extra kick.”

Volgend seizoen wordt de renner van Gaverzicht-Be Okay tweedejaarsjunior. “Ik hoop vooral nog meer grote koersen te kunnen rijden, want het is daarin dat je bijleert. Ik blijf intussen hopen op een overwinning, maar met een toptienplaats kan ik ook gerust tevreden zijn. Zelfs een interclub uitrijden kan dikwijls al voldoening geven. Zo reed ik de Tour du Condroz volledig uit, terwijl ik niet echt een klimmer ben. Die eerder anonieme 56ste plaats was er toch een waarop ik fier was. Korte, nijdige klimmetjes – type Vlaamse Ardennen – kan ik gerust aan. Die kreeg ik bijvoorbeeld in Zulzeke voorgeschoteld: elke ronde de beklimming van de Kapelberg. Het zwaardere klimwerk van de Ardennen, dat is gewoon minder aan mij besteed.” (RRK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.