Bredenaar Mathieu Vansteenkiste mikt op lastige koersen: “Maar wil me ook tonen voor eigen volk”

Mathieu Vansteenkiste rijdt voor de Molenspurters. (foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Belofte Mathieu Vansteenkiste wil zich dit seizoen vooral onderscheiden in de heuvelachtige wedstrijden. Momenteel is de 20-jarige Oostendenaar nog naar zijn beste conditie aan het toewerken. “Dat is een bewuste keuze. Vorig jaar was ik direct te goed in mijn eerste koersen.”

In de wedstrijden in Knesselare en Anzegem stond Mathieu Vansteenkiste dus zonder ambities aan de start. “Maar het is wel goed verlopen. Ik heb zonder problemen meegereden in het peloton. Ik voel dat ik een goeie winter achter de rug heb.” Toch staat de conditie nog niet helemaal op punt. “Ik ben gewoon een beetje later begonnen met de opbouw. Ik heb dit jaar trouwens voor een andere aanpak gekozen en ik werk ook met een andere trainer. Mijn vorige seizoen was niet super. Dat mag dit jaar zeker beter zijn.”

Zwift

Tijdens zijn voorbereiding pikte de renner van de Molenspurters Meulebeke regelmatig koersen mee op Zwift. In die virtuele wereld kunnen profs en amateurs van over de hele wereld het op hun rollen tegen elkaar opnemen. Mathieu Vansteenkiste kreeg de microbe twee jaar geleden te pakken. “In september heb ik vervolgens deelgenomen aan een wedstrijd voor een profcontract bij Dimension Data. Uit 30.000 mensen werden de beste tien kandidaten gekozen.” Net als drie Nieuw-Zeelanders, twee Engelsen, twee Zuid-Afrikanen, een Uruguayaan en een Sloveen kreeg de Oostendenaar als finalist een trainingsschema voorgeschoteld. Op basis van die resultaten kreeg de Sloveen Martin Lavric een contract bij Dimension Data for Qhubeka, de opleidingsploeg van het WorldTourteam.

Zo’n thuiskoers is toch altijd mooi. Het is altijd leuk om daar goed te rijden, dus ik zal me zeker proberen te tonen

Afgelopen winter werd Vansteenkiste ook geselecteerd voor het Zwift Academy Dreamteam. In enkele wedstrijden mocht hij het opnemen tegen ploegen uit het continentale en procontinentale circuit. “De tegenstanders waren dus renners van ploegen zoals Cofidis en Israel Cycling Academy. Dat was toch redelijk zwaar. Het niveau lag hoog, ik moest volle bakgaan. Die koersen eindigen vaak in een sprint, maar het was toch leuk om te doen. En dat terwijl ik gewoon met Zwift begonnen ben als training bij slecht weer.” (lacht)

Klimmen

In het echte peloton mikt de jonge Oostendenaar vooral op de lastigere wedstrijden. Eerst staan wel nog kermiskoersen in Erpe-Mere, Zele en Bredene op de agenda. “Zo’n thuiskoers is toch altijd mooi. Het is altijd leuk om daar goed te rijden, dus ik zal me zeker proberen te tonen. In de paasvakantie trek ik dan een week naar de Ardennen om te trainen. Na het PK wil ik interclubs beginnen rijden. Het is mijn bedoeling om ook in de grote koersen toch met de betere mee te zijn als het zwaar begint te worden.”

Woensdagkoers in Bredene

Elite zonder contract en beloften in Bredene. Woensdag 10 april. Organisatie: KVC De Rappe Sprinters. Start om 15 uur aan Hippo 12, aankomst om 17.45 uur. Prijsdeling in Hippo 12. Parcours (114 km of 16 ronden van 7,1 km): Klemskerkestraat, Zandstraat, Dorpstraat, Duinenstraat, Keerweg, Zeelaan, Koninklijke Baan, Klemskerkestraat.