Benoit Claus wil via PK vaste waarde in zijn ploeg worden

Benoit Claus tijdens het PK tijdrijden in Ruddervoorde. (Foto Bart) © VDB
Redactie KW

Torhoutenaar Benoit Claus, je weet wel, de wat noodgedwongen veldloper van Houtland AC die langdurig bij zijn ouders moest aandringen om te mogen koersen, maar hen met de steun van opa Luc (gewezen journalist bij Het Volk) over de streep trok. Na een niet onaardige aanloop in de veldritten heeft Benoit tijdens de lopende lente aardig wat progressie geboekt.

Benoit werd zesde in Heestert, dertiende in Edewalle, vierde in Ledegem, tiende in Le Petit Arden Challenge van Vaux-sur-Sure en behaalde een overwinning in Geluveld. Daarmee heeft hij zijn eerste doelstelling lichtelijk overtroffen. Eén en ander promoveert hem tot een outsider / schaduwfavoriet voor het kampioenschap van West-Vlaanderen van komende zaterdag in het biljartvlakke Adinkerke.

Vlakke parcours

“Ik heb het inderdaad liever wat golvend, zoals bleek in Vaux-sur-Sure, maar of de hoogtemeters mijn absolute ding zijn, weet ik zo nog niet”, stelt Benoit zich bescheiden op. “In Adinkerke zal het reliëf mij niet kunnen helpen, dat zal eerder de wind zijn. Om te winnen zal ik mij uit de voeten moeten maken voor de vluggerds tegen wie ik in de spurt kansloos ben. Ik maak deel uit van het sterke Roeselaarse blok, dat niet tegen mekaar zal koersen, maar of dat daarom betekent dat wij zullen koersen als was het een interclub, néén ook dat niet.”

“Misschien kan ik profiteren van een koers in de koers om weg te glippen”

“Lawrence Stalpaert en Lars Van Ryckeghem, die intussen zijn Belgische titel tijdrijden met bravoure verlengde en dit kampioenschap van West-Vlaanderen totaal ontspannen zal rijden, behoren tot de zeldzame renners die topfavoriet Robin Orins iets in de weg kunnen leggen. Misschien kan ik profiteren van hun koers in de koers en ontglippen. Hou evenwel ook Lukas Dewachter in het oog.”

Interclubs

“Een goede prestatie, al of niet opgelijst met een mooie uitslag, in het PK zou mij verder op weg zetten om bij de Jonge Renners een vaste waarde te worden in de selecties voor de interclubs”, vervolgt Benoit. “Het is vooral dààr dat je als coureur kunt groeien. Ik weet dat er voor de plaatsjes bij een club als de Jonge Renners Roeselare meer gegadigden zijn dan uitverkorenen. Ook in die context is Adinkerke een belangrijke koers.”

Benoit volgt aan het Sint-Jozefscollege van Torhout de richting wetenschappen en zet ook daar zijn beste beentje voor. Lichaam en geest zijn perfect in balans bij deze Torhoutse tiener.