Bavo Houssin stopte dan toch niet

Geen clubkampioenschap voor eigen volk voor Bavo Houssin. "Door gezondheidsproblemen heb ik mijn beloftendebuut uitgesteld." (foto Coghe) © Foto Coghe
Stijn Moerman

Dovy Keukens-FCC telt dit seizoen maar liefst negen beloften in zijn rangen. Een van hen is de eerstejaars Bavo Houssin. Nochtans had de 18-jarige Izegemnaar eind vorig seizoen aangekondigd dat hij zou stoppen met koersen… “Ik miste de koers al snel en het bleek toch te combineren met mijn zevende jaar in Torhout, waardoor ik snel terug op mijn fiets zat”, aldus Bavo, die het clubkampioenschap voor eigen volk wel aan zich moet laten passeren door gezondheidsproblemen.

“Doordat ik voor mijn zevende jaar elektriciteit naar het VTI in Torhout moest, vreesde ik door al het gependel met de trein en schoolwerk geen tijd meer te hebben om te kunnen trainen”, legt Bavo Houssin, die op zondag 3 maart zijn 19de verjaardag mag vieren, uit. “Maar ik miste de koers al snel en toen de combinatie met mijn studies wel haalbaar bleek, zat ik snel terug op mijn fiets. Ik besloot contact op te nemen met Jochen Deweer, omdat hij mij eind vorig seizoen nog gevraagd had en na een gesprek heb ik meteen getekend bij Dovy Keukens-FCC.”

Spiermassa verliezen

“Of ik tevreden was over mijn laatste seizoen als junior? Zeker, alleen jammer dat ik in Vichte naast mijn eerste overwinning greep doordat mijn ketting oversloeg. Ik zat echt perfect gepositioneerd voor de sprint, maar toen ik op en over Lars Collie ging, werkte mijn ketting tegen. Daar ben ik toch een paar dagen niet goed van geweest. Maar na een paar dagen was ik toch trots op mijn prestatie. Had men mij vooraf gezegd dat ik tweede zou worden, dan had ik daarvoor getekend”, aldus de eerstejaarsbelofte van Dovy Keukens-Frans Cycle Center, die getraind wordt door Rudi Van de Sompel.

Ik miste de koers al heel snel

“In het begin van de voorbereiding was het mentaal moeilijk om de draad weer op te pikken”, vervolgt de Izegemnaar. “Ik was immers na mijn afscheid als wielrennen de fitness ingedoken, waardoor ik meer dan 10 kg aan spieren bijgekomen was. Op het vlakke zou dat misschien een voordeel geweest zijn, maar niet op de heuvelachtige omlopen. Maar het was niet eenvoudig om die weer kwijt te geraken. Ondertussen ken ik ook wat problemen met mijn bloed, waardoor ik mijn beloftendebuut moet uitstellen tot eind maart. Geen clubkampioenschap voor eigen volk dus. Maar starten om te starten heeft ook geen zin.”

Top tien op Bosmolens?

“Mijn verwachtingen bij mijn beloftendebuut? Ik hoop vooral uit te kunnen rijden en mijn plaats in het peloton te veroveren. En in mijn thuiskoers op de Bosmolens in Izegem hoop ik toch op een toptienplaats. Dat zou fantastisch zijn”, besluit Bavo, die in september afstudeert en het wielrennen dan met een job zal moeten combineren. (Stijn Moerman)