Axel Vandamme uit Houthulst hoopt als eerstejaarsnieuweling te kunnen winnen

Nieuweling Axel Vandamme kroonde zich in Meulebeke tot clubkampioen. Bij de dames ging die eer naar Tessa Vermeersch. © foto Bart
Redactie KW

Zondag behaalde Axel Vandamme (15) een tweede plek op het clubkampioenschap voor nieuwelingen in Meulebeke. De renner van CT Luc Wallays-JRR werd in de sprint geklopt door Emile Taildeman, maar kroonde zich zo wel tot clubkampioen. Zaterdag wil hij zich opnieuw tonen in Staden.

In 2019 won Axel als 14-jarige aspirant vijf wedstrijden. Hij begon met koersen door zijn opa, die zelf nog renner was. Tijdens hun fietstochtjes kreeg hij de passie voor het wielrennen mee. Deze winter bereidde de renner van CT Luc Wallays-JRR zich voor op de overstap naar de nieuwelingen. “Ik onderhield mijn conditie tot en met januari. Vanaf dan trainde ik wat intensiever. Ik nam ook deel aan de ploegtrainingen. Daarin reden we vaak als test een stuk a bloc. Ik kon de tweedejaarsnieuwelingen goed volgen en dat gaf me vertrouwen.”

Geklopt in de sprint

Axel kon zich zo na een geslaagde winter opmaken voor zijn vierde jaar in het wielerpeloton. Hij keek enorm uit naar de start en was gemotiveerd om zich meteen te bewijzen in zijn eerste wedstrijd als nieuweling. “De eerste ronde werd geneutraliseerd door het stormweer. Hierna werd de wedstrijd onmiddellijk geopend. Een aantal renners reden weg en ik kon niet veel later ook de kloof overbruggen. We draaiden goed rond en konden zo voorop blijven. In de laatste ronde werd er afwachtend gereden waardoor er twee renners konden terugkeren. Ik begon de sprint in vierde positie, maar kon uiteindelijk een ontketende Emile Taildeman niet remonteren.” Axel kroonde zich zo wel tot clubkampioen. Deze erkenning stelt hem toch tevreden. “Een mooie beloning voor mijn wedstrijd, maar je merkt dat ik nog wat ervaring mis qua positionering. Toch kon ik goed mijn mannetje staan tussen de tweedejaars, dus dat is hoopvol voor de rest van het seizoen.”

Zaterdag rijdt Axel zijn tweede wedstrijd van het seizoen in Staden. Voor de Houthulstenaar is het bijna een thuiskoers. “Ik woon daar niet ver vandaan dus dat motiveert mij om me er tonen. Er zullen ook meer renners aan de start staan dus dat wordt wel spannend. Ik ben benieuwd naar de krachtverhoudingen.” Zijn goede start heeft het zelfvertrouwen voor de rest van het seizoen gesterkt. Als eerstejaars durft hij dan ook zijn ambitie uitspreken. “Ik wil regelmatig presteren en af en toe een uitschieter tonen. Ik droom ervan om eens te winnen. (lacht) Al mag twee keer of meer zeker ook.” (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier