Arne Houtekier (The Lead Out) licht nieuwe richting toe: “We staan straks opnieuw open voor iedereen”

Wim Feys stopt op het einde van dit seizoen als ploegleider en sportief verantwoordelijke voor de U23. (foto VDB) © VDB / Bart Vandenbroucke VDB
Redactie KW

The Lead Out Cycling Academy slaat volgend jaar een andere weg in. Vanaf 2024 wordt niet langer met ‘performancekernen’ gewerkt. Iedereen die wil fietsen, is weer welkom bij de club. Het lijkt op een terugkeer naar het vroegere KSV Deerlijk.

“Dat is iets te kort door de bocht”, weerlegt bestuurder en woordvoerder Arne Houtekier. “We zijn bezig aan ons tweede jaar met wat wij noemen een performance- en een competitieafdeling. Die twee behouden is niet zo gemakkelijk, om diverse redenen. Bij de junioren was het bijvoorbeeld de bedoeling jongens die het in de competitieafdeling goed deden in de loop van het seizoen over te hevelen naar de performancekern.”

Als we het goed voorhebben, stapte tot nog toe niemand in de loop van een seizoen over van de roodjes naar de groentjes. “Daar is een administratief luik aan verbonden”, verduidelijkt Houtekier. “Wat niet onoverkomelijk is. Ook enkele praktische elementen spelen een rol. Bijvoorbeeld een degelijk klassement in de Beker van België, iets wat die jongens willen verdedigen.”

Wat bij de overheveling naar de groentjes niet meer zou kunnen, want de performancekern van EFC-L&R-Van Mossel rijdt enkel UCI-koersen, een internationaal programma. Bij de beloften is die opsplitsing er niet. “Daar werken we al twee seizoenen uitsluitend met een performancekern”, gaat Houtekier verder. “Wie door ons niet werd geselecteerd, kwam er niet bij. Daar komt verandering in. We staan opnieuw open voor iedereen. Iedereen moet z’n hobby kunnen beoefenen. Wie meer talent heeft, zal een beter programma afwerken, want aan de kalenders wordt niet getornd.”

Sportief secretaris

Na de aanstelling van Frank Glorieux als CEO van The Lead Out Cycling Academy gebeurde er veel. Thomas Debrabandere haakte af als voorzitter, Wim Feys stopt op het einde van dit seizoen als ploegleider en sportief verantwoordelijke voor de U23, Tom Vlerick haakte als sportdirecteur voor de junioren al eerder af. In het begin van de zomervakantie trok ook Glorieux, gewezen CEO van Cycling Vlaanderen, de Deerlijkse deur dicht.

“Voor het niet-sportieve deel van onze structuur hebben we mensen nodig”, geeft Houtekier toe. “Ik denk daarbij aan een sportief secretaris en een administratief verantwoordelijke. Intussen hebben we onze raad van beheer met vier interessante mensen kunnen uitbreiden. Dat zijn Davy De Vlieger van Van Reusel Snacks, Kristof Wallays van Agristo, Margaux Verheecke van Adidas Duitsland en Kristof Nagels van de Climagroup. Bovendien hebben EFC (bedrijf van bestuurder Kurt Debouck, red.), L&R, Your Home en Gaverzicht-BE Okay, onze grote partners, voor volgend seizoen het licht op groen gezet. Dat we op dat vlak niet moeten wachten tot oktober is een belangrijk pluspunt.”

Meisjeswerking

Ondanks de beperking van het aantal renners bij de U23 telt The Lead Out dit jaar 150 leden. “In de toekomst mogen dat er 200 worden”, beweert Houtekier. “Het is onze bedoeling om recreanten te laten aansluiten. Iedereen van acht tot 88 jaar moet onder de vlag van The Lead Out kunnen sporten.”

In de toekomst gaat extra aandacht naar meisjes en vrouwen. “Op dat vlak willen we een grote stap vooruitzetten”, benadrukt Houtekier. “Nu hebben we te weinig meisjes om clubkoersen te rijden. Volgend jaar zullen we een volwaardige damesafdeling hebben met circa dertig rensters gespreid over de U17, de U19 en elites. Met de meisjes junioren deelnemen aan de Nations Cup kan een optie zijn. We proberen ook als team naar individuele wedstrijden te gaan. Om rensters te leren hoe het werkt.” (HF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier