Angel Joos tevreden met seizoensbegin

Angel Joos, hier in actie in Veldegem, werd dit seizoen al eens 16de in Werken. (foto Gino Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Het provinciaal kampioenschap op de weg in De Panne van vorig weekend is niet geworden wat Angel Joos ervan verwacht had. De Houthulstenaar miste de juiste slag en moest uiteindelijk tevreden zijn met een 49ste plaats. Toch kan de tweedejaarsnieuweling van Wielerteam Ieper met een positief gevoel terugblikken op de eerste maanden van zijn seizoen.

“Ik had op het PK inderdaad op een beter resultaat gehoopt”, knikt Angel. “Door de felle wind werd het een behoorlijk zware wedstrijd en viel het peloton al snel uiteen. Ik zat iets te ver naar achteren toen het scheurde en moest op een drietal ronden van het einde de wedstrijd staken. Ik behaalde de 49ste plaats, maar kan niet echt tevreden zijn met mijn prestatie. Dit weekend moet het beter!”

Een mindere dag dus voor de Houthulstenaar, maar daardoor zal hij het kopje zeker niet laten hangen. De voorbije maanden kon hij namelijk al een aantal hoopgevende resultaten laten optekenen. “Voor 2019 had ik mezelf als doel gesteld om een eens in de top 20 te eindigen en dat is me ondertussen al gelukt. Eind maart spurtte ik in Werken naar de 16de plaats. Het voorlopige hoogtepunt van mijn seizoen, maar ik zou de komende maanden graag nog beter doen. Top tien moet zeker mogelijk zijn. Of wie weet, als alles meezit, slaag ik er zelfs in om eens bij de eerste vijf te eindigen. Dat zou mijn jaar helemaal geslaagd maken!”

Liever bergop

De tweedejaarsnieuweling van Wielerteam Ieper kijkt daarvoor vooral naar de wedstrijden met een behoorlijk aantal hoogtemeters. Twee weken geleden nam hij deel aan de Tour de la Basse-Meuse, een tweedaagse in de provincie Luik, en daar houdt hij alleen maar positieve herinneringen aan over. “Het weekend in La Basse-Meuse is inderdaad heel goed meegevallen”, vertelt Angel Joos. “Er moest veel geklommen worden, maar dat doe ik liever dan constant tegen de wind te moeten beuken. En het ligt mee ook wel. Misschien moet ik er eens over nadenken om de meer heuvelachtige parcoursen te gaan opzoeken. Deze zomer rijdt de ploeg nog een rittenkoers in de Ardennen en ik zou er graag opnieuw bij zijn. Ik amuseer me ook altijd enorm tijdens die meerdaagses. De sfeer tussen de renners en de omkadering is uitstekend en er wordt behoorlijk wat afgelachen. Het is iets waar ik nu al naar uitkijk.”

Deze zomer rijdt mijn ploeg nog een rittenkoers in de Ardennen. Ik zou er graag weer bij zijn

Een andere koers die al met stip in de agenda van de 15-jarige wielrenner staat genoteerd, is het BK van het Criterium van de Westhoek. “Het zou leuk zijn om eens te kunnen rijden in de tricolore trui”, droomt Angel al even weg. “Al zijn alle wedstrijden van het Criterium belangrijk voor mij. We zijn ondertussen twee manches ver en ik bekleed de vierde plaats in de tussenstand. Ik ga zeker proberen om nog wat plaatsjes op te schuiven. Te beginnen nu zondag in Krombeke. Het PK was minder, maar de conditie is in orde en ook met de motivatie zit het goed. Ik voel me klaar voor een sterke prestatie.”

Koersende zus

Angel is trouwens niet de enige coureur in zijn familie. Ook zijn negenjarige zusje Kiljana heeft de smaak van het wielrennen te pakken gekregen. In april is ze begonnen aan haar eerste seizoen bij de miniemen. “En ze doet het lang niet slecht”, pikt Angel in. “Het is leuk dat Kiljana ook koerst en we zijn zelfs al eens samen gaan losrijden. Echt samen trainen is natuurlijk moeilijk. Zij is een pak jonger en kan het allemaal nog wat speelser aanpakken, terwijl ik toch probeer om dagelijks op de fiets te zitten. Ik volg de richting metaal aan het Sint-Idesbald van Roeselare en kan voorlopig nog voldoende tijd vrijmaken voor mijn hobby. Ik heb ook geen examens in juni, dus dan kan ik lekker blijven doorkoersen”, besluit Angel enthousiast.