Alu Decock-Litubel-Wielerteam Waregem blijft inzetten op de jeugd

Het bestuur en de werkgroep met boven v.l.n.r.: Tom Decock, Robby De Baere, Dimitri Laga en Isabel Vanoverberghe. Onder v.l.n.r.: Marino Vervaeke, Koen Desruelle, Claude Vandenbroucke, voorzitter Ivan Vervaeke en Nika Baelen. © foto HDV
Redactie KW

Alu Decock-Litubel-Wielerteam Waregem blijft een unieke plaats innemen in het West-Vlaamse jeugdwielerbestel. “Onze renners moeten geen lidgeld betalen”, stipt secretaris Marino Vervaeke aan.

“We gaan onze elfde campagne in”, aldus secretaris Marino Vervaeke. “Destijds zijn we bescheiden begonnen met vier renners. Gaandeweg zijn we gegroeid met onze ploeg, op elk vlak. Dit jaar tellen we 58 renners en rensters. Alle leeftijden komen aan bod, van miniemen en aspiranten over nieuwelingen en junioren tot zelfs masters.”

Het gaat niet alleen om kwantiteit bij Alu Decock-Litubel-Wielerteam Waregem, laat dat duidelijk zijn. Ook de prestaties van jong en oud mogen gezien worden. “We willen op ons elan doorgaan. Vorig jaar wonnen we in de diverse disciplines 23 wedstrijden. Een mooie balans. De vooruitzichten zijn overigens weer goed. Aan jong talent is er geen gebrek. Jarre Buyck (die overkomt van Gaverzicht-Be Okay) won vorig seizoen twee wedstrijden in het Criterium van de Westhoek (dat dit jaar geen vervolg krijgt).”

Gedreven opleiders

Alu Decock-Litubel-Wielerteam Waregem beschikt met Robby De Baene en Koen Desruelle over twee gedreven opleiders-initiators, die in elk jaargetijde volop in de weer zijn. De Ingooigemnaar en Torhoutenaar staan in voor weg-, techniek-, piste- en veldrittrainingen. Dimitri Laga en Isabel Vanoverberghe beginnen binnenkort aan de cursus voor opleider-initiator. Voor de jongeren zijn er een kleine Ronde van Vlaanderen (op paasmaandag 13 april) en een miniversie van Parijs-Roubaix (17 mei), waarbij een deel van het proftraject wordt afgelegd.

Een van de bekende gezichten bij het Waregemse team is gewezen Belgisch weg- en veldritkampioene Anja Nobus. Met Katleen Fraeye, die afgelopen winter knap presteerde in de Vlaamse Cyclocross Cup, sluit deze zomer een tweede eliterenster aan.

Viktor Vandenberghe, de succesvolle veldrijder uit Vichte, verliet per 1 januari het team van Marino Vervaeke voor Callant-Pauwels Sauzen Cycling Team, de jeugdformatie van Jurgen Mettepenningen. Op dat moment had hij negen zegestreepjes achter zijn naam staan. Ook wegrenner Dylan Botterberg, goed voor twee overwinningen, leerde de stiel bij het team van Marino Vervaeke. Hij stapte over naar Van Moer Logistics Cycling Team.

Ruben Soetaert: “Veel trainen moet nog niet op mijn leeftijd”

Ruben Soetaert.
Ruben Soetaert.© foto HDV

Ruben Soetaert uit Wevelgem begint boordevol enthousiasme aan zijn allereerste campagne in het wielerpeloton. “Het is dankzij mijn plusopa Ronny Van Marcke (gewezen profrenner en jarenlang bondscoach van de jongeren, red.) dat ik de smaak voor de wielersport te pakken kreeg”, vertelt de eerstejaarsaspirant.

“Ik was voorheen als keeper aan de slag bij voetbalploeg Olympic Ledegem. Het ging goed, maar ik ben blij dat ik de overstap heb gemaakt naar het wielrennen. Ik besef dat de weg nog lang is, maar ik kijk uit naar mijn eerste proeven. Hopelijk kan ik in de loop van het seizoen enkele goede prestaties neerzetten. Veel trainen doe ik wel nog niet. Dat moet ook nog niet op mijn leeftijd. Ik pak het speels aan zodat ik de komende jaren nog veel kan groeien als wielrenner. Ik denk wel dat ik eerder een spurterstype ben.”

“Ik heb gekozen voor Alu Decock-Litubel-Wielerteam Waregem, omdat ik Marino Vervaeke goed ken. Zijn ploeg staat erom bekend om jonge renners prima te begeleiden. We kunnen hier goed trainen en rustig de stiel leren. Mijn zus Margaux, die bijna 9 jaar is, heeft zich intussen ook aangesloten. Zelf mocht ik voor mijn twaalfde niet koersen”, aldus de Wevelgemnaar.

“Op school gaat alles vlot. Door te beginnen koersen zal daar geen verandering in komen. Het is nog te vroeg om alle dagen hard te trainen. Alles op zijn tijd. Ik hoop ooit een goede renner te worden. Ik kijk op naar Wout van Aert. Ik heb hem en heel wat van zijn collega’s al in levende lijve gezien. Ik ben echt wel verslingerd aan de koers”, besluit Ruben Soetaert.

Dries Magherman: “Meedoen voor winst in Desselgem”

Dries Magherman.
Dries Magherman.© foto HDV

Dries Magherman ziet zijn nieuwelingendebuut helemaal zitten. “Ik kan voortbouwen op een goede winterbasis”, maakt de Sint-Eloois-Vijvenaar zich sterk. “Ik heb best wel wat duurtrainingen afgewerkt. Af en toe trok ik ook al sprintjes om klaar te zijn voor het clubkampioenschap van dit weekend. Het valt natuurlijk af te wachten of ik meteen zal kunnen volgen. Mocht dat lukken, dan ga ik offensief trachten te koersen in de afwachtingswedstrijd van Gent-Staden en de regionale koers in Heestert. Mijn probleem is dat ik geen goede eindspurt in de benen heb. Ik moet dus onderweg iets ondernemen.”

“Als laatstejaarsaspirant kwam ik goed voor de dag. Ik eindigde enkele keren bij de eerste tien, maar door een zware val begin augustus stond ik zowat een hele maand langs de kant”, gaat Dries verder. “Ik doe nog geen beroep op een trainer. Met drie oefensessies per week staat mijn conditie op punt. Het is nu kwestie van stelselmatig te groeien. Tegen het provinciaal kampioenschap zou ik graag helemaal in orde zijn. Een jaar geleden presteerde ik sterk tijdens de West-Vlaamse titelstrijd. Ik kon meerdere keren demarreren. Op het Vlaams kampioenschap pakte ik met één snedige versnelling uit. Door een valpartij ging het in de nationale titelstrijd fout. Dit keer heb ik weer het PK aangestipt. En in Desselgem op het einde van het seizoen wil ik meedoen voor de zege.”

“Tot vorig jaar combineerde ik het wielrennen met voetbal. Ik speelde bij Wielsbeke en Desselgem, maar de overstap naar de koers was logisch. Mijn vader Wouter heeft nog gekoerst en ook de rest van de familie is in de ban van de wielersport.”

Thomas Noppe: “Beetje bij beetje mijn mogelijkheden ontdekken”

Thomas Noppe.
Thomas Noppe.© foto HDV

Thomas Noppe blijft ook als junior Alu Decock-Litubel-Wielerteam Waregem trouw. “Ik heb er een goed oog in, want ik heb meer en specifieker getraind”, klinkt het overtuigd bij de Rekkemnaar. “Twee jaar geleden begon ik te trainen, maar pas vorig seizoen zette ik de stap naar de wielercompetitie. Het was een harde dobber. Ik had amper adem in koers. Uit onderzoeken bleek dat ik last had van astma. De kwaal is intussen zo goed als onder controle. Ik kan op een goede medische opvolging terugvallen.”

“Een jaar geleden lukte het niet om uit te rijden. Dat moet veranderen. Ik heb goed gewerkt de voorbije weken. Ik moet erin slagen om in alle onderdelen beter voor de dag te komen. Mijn spurt staat op punt, mijn klimvermogen nog niet. Mijn funderingen zijn dit keer in elk geval in orde. Vooraleer ik begon te koersen, had ik enkel een beetje gevoetbald. Het was via mijn broer Matthias dat ik de wielermicrobe te pakken kreeg. Intussen is mijn broer gestopt. Door aanhoudende rugklachten zat er niets anders op dan die beslissing te nemen.”

“Mijn doel is om dit jaar mee te kunnen en beetje bij beetje mijn mogelijkheden te ontdekken”, vervolgt Noppe. “Mijn vader stippelt mijn trainingsschema’s uit. Hij deed dat destijds ook voor mijn broer. En bij mijn team zijn er voldoende ervaren mensen om me te begeleiden. Ik voel hier geen enkele druk. Dat maakt het zo leuk om in deze omgeving te koersen. Naast mijn sport is het belangrijk dat het ook op school goed blijft lopen. Het is niet altijd een eenvoudige combinatie, maar het zal wel lukken”, besluit de leerling metaal aan het VTI van Menen. (MVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier