Alex Vandenbulcke maakt zich op voor het WK

Alex Vandenbulcke wint voor het derde jaar op rij WestSprint. (foto Bart) © VDB
Stijn Moerman

Donderdag strijden de juniores voor de wereldtitel op de weg in het Engelse Yorkshire. Alex Vandenbulcke (17) uit Izegem trekt er zonder verwachtingen naartoe. “Ik hoop er uiteraard een rol van betekenis te spelen, maar je weet nooit wat er gebeurt tijdens de koers.”

“Met zo’n sterk deelnemersveld en lastig parcours is het moeilijk te voorspellen wat er zal gebeuren”, blikt Alex Vandenbulcke vooruit op het WK. “De omloop met twee lastige beklimmingen en voor de rest constant golvend moet me wel liggen. Ik zal er proberen een lastige koers van te maken, maar de vraag is wat de andere landen willen. Het zou leuk zijn om mee te zijn met een vroege vlucht, maar ik vrees dat sommigen de boel liever willen samenhouden tot aan de bergjes. We hebben van bondscoach Carlo Bomans allemaal een vrije rol gekregen. Vorig jaar moest iedereen in dienst rijden van topfavoriet Remco Evenepoel, maar nu hebben we geen renner van dat kaliber.”

“Welke landen we in de gaten moeten houden? Duitsland, Amerika, Engeland, Nederland, Italië… de typische grote blokken. Maar ook de andere landen hebben tal van outsiders. Het is moeilijk om namen naar voor te schuiven. Er zijn zeker tien tot twintig kanshebbers op de wereldtitel. Al heb je wel drie renners die er al heel het seizoen iets bovenuit steken in de Nations Cup: de Amerikaan Quinn Simmons, de Duitser Marco Brenner en de Italiaan Andrea Piccolo. Al is een WK altijd moeilijk te voorspellen. In de eerste kilometers kan er een valpartij gebeuren die enkele van de favorieten uitschakelt”, waarschuwt de Izegemnaar, die ook geselecteerd was voor het EK in het Nederlandse Alkmaar, maar omwille van familiale problemen forfait gaf.

Mijn derde eindzege op rij in WestSprint, een unicum, bewijst dat ik geen slecht seizoen reed

“Of ik tevreden ben over mijn seizoen? Heel tevreden, al heb ik in het voorjaar nooit mijn ding kunnen doen door pech. De conditie was uitstekend, maar op de cruciale momenten in koers gebeurde er altijd wel iets. Daardoor heb ik niet mijn beoogde grote zege kunnen pakken, maar met mijn vierde plaatsen in Nokere Koerse en in de Ronde van Vlaanderen en toptiennoteringen in de Nations Cup ben ik toch content. Het was wel plezant om telkens geselecteerd te worden voor die internationale koersen, ook al vielen de uitslagen soms tegen. Maar Carlo wist dat het door pech kwam, zeker niet door een mindere vorm. En mijn derde eindzege op rij in WestSprint, een unicum, bewijst dat ik geen slecht seizoen reed”, besluit Alex, die na het WK nog het BK ploegentijdrijden en twee kermiskoersen betwist. Volgend seizoen maakt hij zijn beloftedebuut bij het EFC-L&R-Vulsteke van Michel Pollentier en Wim Feys. (SM)