Alec Segaert wordt plaatselijke favoriet op BK voor nieuwelingen in Lendelede op 28 juli 2019

Alec Segaert kijkt uit naar het wegkampioenschap in zijn eigen gemeente Lendelede. "Wegkampioen worden zou mooi zijn, maar is toch niet de gemakkelijkste betrachting want een wegkampioenschap heeft al vaker een verrassende winnaar opgeleverd", blikt de renner nuchter vooruit. (foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Alec Segaert zal op zondag 28 juli 2019 in eigen Lendelede het fysieke uithangbord zijn van het kampioenschap van België voor nieuwelingen. Het levert hem weliswaar niet hetzelfde thuisvoordeel als voor een balsportclub die op eigen terrein of in eigen zaal speelt op, maar toch inspireert het Alec nu al om er een erezaak van te maken.

Guillaume Van Keirsbulck ging hem daarin voor op 29 juli 2007 tijdens het in Beveren-Roeselare door zijn opa Willy georganiseerde kampioenschap van België. Alles zat evenwel tegen die dag. Niels Reynvoet haalde het ten slotte in een massaspurt van Adrien Guerrero, Jelle Mannaerts, Joeri Stallaert,… Guillaume, dat jaar nochtans veruit ‘s lands beste 16-jarige, stond door allerlei pech niet eens in de uitslag.

“Het parcours in Lendelede zal lastiger zijn dan algemeen verondersteld”

Het zal overigens al voor de vijfde keer tijdens de jongste twaalf jaar zijn dat West-Vlaanderen het nationale kampioenschap voor 16- en 17-jarigen op het getouw zet. Wielsbeke deed dat in 2010 en huldigde zowaar een local hero, Jonas Rickaert na diens weergaloos ‘één-tweetje’ met zijn Deerlijkse clubmaat Seppe Verschuere. Hooglede-Gits organiseerde zowel in 2014 als in 2015 met Jens Vanoverberghe-Gil D’Heygere en Lennert Cappan-Michiel Hillen als respectieve duowinnaars. Omwille van een wolkbreuk moest het BK voor de tweedejaars in 2014 van zondag 27 juli naar woensdag 10 september verplaatst worden waardoor Zultenaar Gil D’Heygere slechts één maand zijn driekleur kon showen.

Generale op 1 mei

“Mijn thuiskoers bespaart mij alvast een verre verplaatsing”, knipoogt Alec. “Toch is het voor mij een bijzondere eer en een groot genoegen waarvoor ik uit groot respect voor de organisatoren graag mijn beste beentje zal voorzetten. En vergis u niet, ik acht mezelf niet helemaal kansloos, wel integendeel. Het parcours is lastiger dan algemeen verondersteld, zeker als er een strakke wind zou staan. Op dat parcours heb ik trouwens al op 14 oktober in de spurt van mijn enige medevluchter Ramses Debruyne gewonnen. Het was een leerzame stijloefening die ik helaas niet zal kunnen overdoen op 1 mei want die dag is er het kampioenschap van België tijdrijden in Sint-Lievens-Houtem, waar ik de titelverdediger zal zijn.”

Ik acht mezelf voor eigen volk niet helemaal kansloos, wel integendeel

“Jammer dat deze wedstrijden samenvallen, anders zouden nog een respectabel aantal betere Belgische nieuwelingen voor een kennismaking met het titelparcours naar Lendelede afgezakt zijn.”

Duatlon en triatlon

De hele tweede campagne van Alec Segaert bij de nieuwelingen zal trouwens in het teken van nogal wat kampioenschappen staan: het kampioenschap van West-Vlaanderen tijdrijden (Ruddervoorde, 17 april) en de wegrit (opnieuw in Adinkerke op 11 mei), het kampioenschap van België tijdrijden (Sint-Lievens-Houtem op 1 mei), het kampioenschap van Vlaanderen (onder voorbehoud in Laarne op Hemelvaartsdag 30 mei) en bovenal het wegkampioenschap van België (Lendelede, 28 juli).

De meervoudige sporter in Alec Segaert neemt er ook nog het kampioenschap van België duatlon op zaterdag 21 april in Ruddervoorde en triatlon op zondag 14 september in Mechelen bij.

Speciale kick

“Toch zou wegkampioen van België worden in het eigen Lendelede voor de meest speciale kick zorgen”, aldus Alex. “Het zal evenwel niet de gemakkelijkste betrachting zijn want een wegkampioenschap heeft al vaker een verrassende winnaar opgeleverd. Ik zou twaalf jaar later graag de opvolger worden van Jonas Rickaert, die inmiddels aan een mooie opmars in de beroepscategorie bezig is.”