Van bij de start waren er diverse uitvalspogingen. Maar het duurde toch tot de eerste kasseizone, die van de Steenstraat in Diksmuide na 81 kilometer koers, voor we een kopgroep kregen met zeven renners. Dat waren Jordi Meeus, Jérôme Baugnies, Kenneth Vanbilsen, Mathieu van der Poel, Dries Lehaen, Jens Reynders en Guillaume Haag. Net voor het aansnijden van de langste kasseistrook van de dag, de Oosternieuwweg in Zuienkerke na 123 kilometer, moest Guillaume Haag zijn metgezellen laten rijden. Hij werd opgeslokt door het peloton, waarin de renners van Lotto Soudal het tempo heel strak hielden. Dat zorgde ervoor dat de grote groep in verschillende waaiers uiteenspatte.

Met nog 57 kilometer voor de boeg kregen de vroege vluchters het gezelschap van een zeer omvangrijke groep. Net voor het aanvatten van de drie plaatselijke ronden, van elk 15 kilometer, trokken Fabio Jakobsen, Pieter Serry, Jens Keukeleire, Tosh Van der Sande, Guillaume Van Keirsbulck, Mathieu van der Poel en Jens Reynders in de aanval. Timothy Dupont en Jan-Willem van Schip sloten wat verderop ook aan bij de kopgroep.

Dit gezelschap mocht de laatste ronde intrekken met een voorsprong van een halve minuut op het peloton. Guillaume Van Keirsbulck ging even voor de kopgroep uitrijden, maar werd snel weer gegrepen. Op acht kilometer van de finish smolt alles samen. In een rotvaart ging het dan naar de kasseizone van de Brieversweg in Damme. Wout van Aert werd perfect voorin afgezet door zijn teamgenoten, maar de wereldkampioen veldrijden kreeg al snel af te rekenen met een mechanisch defect en moest aan de kant.

Mathieu van der Poel ging op 400 meter van de finish fiks aan, maar werd snel geremonteerd. Adam Blythe zette zich daarna op kop en haalde het met een halve fiets verschil van Coen Vermeltfoort. De Brit volgt Van Aert op als laureaat van de Elfstedenronde.

(Belga - Foto Belga)