West-Vlamingen spelen niet mee in Amstel

Wereldkampioen Michal Kwiatkowski heeft zondag de vijftigste editie van de Amstel Gold Race op zijn naam geschreven.

Wereldkampioen Michal Kwiatkowski pakt zijn eerste klassieke zege. © BELGA

De 24-jarige Pool was in Valkenburg de snelste van een kopgroep van een vijftiental renners. De Spanjaard Alejandro Valverde werd tweede, de Australiër Michael Matthews mocht als derde mee het podium op.

De Portugese ex-wereldkampioen Rui Costa werd vierde, Greg Van Avermaet werd beste Belg op de vijfde plaats. Topfavoriet Philippe Gilbert, op jacht naar zijn vierde zege in de Amstel Gold Race, moest met de tiende plaats vrede nemen. Gilbert probeerde zoals vanouds op de Cauberg te ontsnappen, maar hij zag al snel een vijftiental renners terugkomen. In de sprint was de winnaar van vorig jaar kansloos. Kwiatkowski zette in de laatste rechte lijn op het juiste moment aan en pakte een jaar na zijn wereldtitel zo zijn eerste klassieke zege. Het was nog maar de vierde keer dat een wereldkampioen, na Eddy Merckx (1975), Jan Raas (1980) en Bernard Hinault (1981), de Amstel Gold Race in zijn regenboogtrui op zak kan steken.

De Amstel Gold Race was zondag toe aan zijn vijftigste editie. De wedstrijd, over smalle Nederlandse wegen en met 34 hellingen, begon iets na 10 uur. Zonder Dries Devenyns (rugproblemen) en Thomas De Gand (maag-en darmklachten) aan de start voor hun ploeg IAM Cycling dat slechts met zes renners de Nederlandse klassieker zou afwerken.

De vroege vlucht kreeg vorm na enkele kilometers. Landgenoot Laurens De Vreese van Astana kreeg het gezelschap van Mike Terpstra, Timo Roosen, Linus Gerdemann, Van Zyl en Jan Polanc. Hun maximale voorsprong liep op tot ruim elf minuten. In het peloton was het BMC, met uitgesproken kopman Philippe Gilbert, dat de debatten controleerde en de voorsprong onder controle hield. Zoals zo vaak in de Amstel Gold Race was het lang wachten op enig animo in de koers. Intussen kwam ook slecht nieuws van Jelle Vanendert, de renner raakte een volgwagen, ging over de kop en bezeerde daarbij zijn vingers. Hij kon de wedstrijd wel voortzetten, maar de kopman van Lotto-Soudal, al twee keer tweede in de Amstel Gold Race, had zijn koers wellicht liever anders zien verlopen.

Het was David Tanner (IAM) die met Simon Clarke de wedstrijd open brak op de Eyserbosweg en op zoek ging naar de vluchters. Niet veel later trok ook de Nederlander Wilco Kelderman in de aanval en hij kreeg Tourwinnaar Vincenzo Nibali met zich mee, net zoals Damiano Caruso (BMC), Tony Martin, Diego Rosa en Howes. Het groepje sprokkelde snel een halve minuut en zou finaal de aansluiting maken vooraan.

Door een valpartij viel Caruso terug, samen met Rosa, ploegmaat van Nibali. Het stokte een beetje bij de vluchters en bij de voorlaatste passage van de Cauberg telde het vijftal nog slechts achttien seconden voorsprong. Uiteindelijk kregen we nog drie koplopers: Nibali, Clarke en Martin die niet echt meewerkte vooraan en in dienst reed van zijn kopman Kwiatkowski. Clarke zag het peloton naderen en plaatste nog een versnelling om voorop te blijven. Hij zou uiteindelijk op de Bemelerberg ingerekend worden.

Philippe Gilbert waagde zijn kans maar kon niet voorop blijven.
Philippe Gilbert waagde zijn kans maar kon niet voorop blijven.© BELGA

Op die Bemelerberg was het opnieuw een mannetje van Astana dat zich toonde. Fuglsang trok in de aanval, maar kreeg meteen Van Avermaet op zijn wiel die niet overnam. Ondanks enkele pogingen raakte niemand weg uit het kransje favorieten en ging het met een rotvaart richting de voet van de Cauberg. Daar was het Ben Hermans, woensdag nog winnaar van de Brabantse Pijl, die als eerste demarreerde om zo het pad te effenen voor zijn ploegmaat Gilbert. Die zette wat later vol aan en leek iedereen uit het wiel te rijden, maar dat was buiten de Australiër Matthews gerekend. De sprinter van Orica-GreenEdge had het lastig, maar boog niet. Andere favorieten zoals Kwiatkowski en Valverde moesten wel het gaatje laten, maar eens na de Cauberg, op iets minder dan twee kilometer van de streep, kwam een select groepje nog terug op het duo Gilbert/Matthews.

Greg Van Avermaet spurtte mee om de zege maar haalde het podium niet.
Greg Van Avermaet spurtte mee om de zege maar haalde het podium niet.© BELGA

In de sprint zette Van Avermaet als eerste aan, maar werd hij nog geremonteerd. Wereldkampioen Kwiatkowski haalde het daarin voor Alejandro Valverde en Michael Matthews.

De top 10:

1. Michal Kwiatkowski (Pol)

2. Alejandro Valverde (Spa) z.t.

3. Michael Matthews (Aus) z.t.

4. Rui Costa (Por) z.t.

5. Greg Van Avermaet z.t.

6. Tony Gallopin (Fra) z.t.

7. Julian Alaphilippe (Fra) z.t.

8. Enrico Gasparotto (Ita) z.t.

9. Maciej Paterski (Pol) z.t.

10. Philippe Gilbert z.t.

(Belga – foto’s Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.