West-Vlaamse profs: “Roglic en Bernal zullen miserie hebben met Pogacar”

Vandaag snijdt het Tourpeloton met een loodzware etappe door de Cantal een nieuwe reeks cruciale ritten aan. Primoz Roglic leidt de dans, Egan Bernal volgt in zijn spoor en Tadej Pogacar wordt de derde sterke man. Of gaat een vierde hond – Quintana, Uran of Bardet – met de eindzege lopen? We polsten bij tien West-Vlaamse profs. “Roglic heeft de sterkste ploeg, maar hij zal in de Alpen toch vooral zelf de benen moeten hebben.”

Egan Bernal, Tadej Pogacar of Primoz Roglic: wie van de drie wint de 107de editie van de Tour? (foto Belga) © belga

Benjamin Declercq

“Roglic blijft mijn favoriet. Hij heeft de sterkste ploeg en is de sterkste tijdrijder. Pogacar en Bernal worden zijn twee voornaamste concurrenten. Bernal zal nog groeien en Pogacar is een fenomeen. Jumbo-Visma mag dan wel de sterkste ploeg zijn, Roglic zal vooral zelf de benen moeten hebben. Ik verwacht vuurwerk op de Grand Colombier en de Col de la Lose. Mijn ploegmaat Quintana kan, als één van de drie een mindere dag heeft, op het podium eindigen. Het is jammer voor Nairo dat er dit jaar geen hoge cols als de Iséran en de Galibier in het parcours zitten.”

Kevin Deltombe

“Volgens mij zullen Pogacar, Roglic en Quintana op het podium staan. Pogacar was ergens mijn eerste favoriet en hij liet al heel wat zotte flitsen zien, maar hij is nog jong en verbruikte al veel energie om tijd terug te pakken. Roglic vond ik heel erg indrukwekkend in de Tour de l’Ain. En Quintana vind ik ook echt wel in goeie doen. Hij heeft zich voorlopig redelijk gedeisd gehouden, maar ik ben benieuwd naar wat hij nog kan in de derde week.”

Eliot Lietaer

“Ik tip nog altijd op Roglic. Hij was de beste voor de Tour en is dat nog altijd. Maar als ik mijn geld zou moeten inzetten en iets wil verdienen, gok ik op Quintana. Zijn seizoenstart was echt straf. Winnen wordt moeilijk, maar als hij goed is, zal hij in de derde week aanvallen. Ik ben benieuwd. Hetzelfde met Bardet. Hij heeft er na tien dagen Tour nog nooit zo goed voor gestaan. Maar waarschijnlijk zal het tussen Bernal en Roglic gaan. En die twee zullen nog heel wat miserie hebben met Pogacar.”

West-Vlaamse profs:
© BELGA

Arjen Livyns

“Mijn favoriet was Dumoulin, omdat ik dacht dat Roglic over zijn piek heen zou zijn. Maar voorlopig houdt de Sloveen stand. Het wordt Roglic of Bernal. Ook al is hij nog jong, Bernal heeft al zoveel ervaring. Bij Ineos weten ze goed hoe ze moeten pieken. Roglic zal zijn vorm moeten aanhouden, terwijl Bernal wat beter moet worden. De rest? Pogacar is volgens mij nog te jong. De Tour is de Tour. Volgens wat ik hoor, speelt ervaring een grote rol. Maar pas op, het is zo’n talent. Ik dacht dat 2020 voor Evenepoel ook te vroeg kwam…”

Xandro Meurisse

“Het is een mooie strijd. Hopelijk wint de beste. Ik denk dat Bernal alleen maar beter zal worden. Roglic staat er en zal blijven meedoen. En Pogacar is echt goed. Iedereen zei dat Ineos minder goed is, maar dat kan ook een bewuste keuze zijn. Toen Froome in 2018 de Giro won, was het ook allemaal uitgedokterd. Ze weten daar waarmee ze bezig zijn. Ook met Quintana houd ik rekening. We weten dat het voor hem moeilijk is om de Tour te winnen, maar als we in de derde week de Quintana van Parijs-Nice terugzien, zullen ze er rekening mee moeten houden. En Guillaume Martin, vorig jaar nog mijn slaapkamergenoot tijdens de Tour, zie ik rond de vijfde plaats eindigen. Ik gun het hem van harte.”

Kenny Molly

“Iedereen wist dat Roglic de te kloppen man is, maar ik zit met een outsider in mijn hoofd: Quintana. Er wordt niet zoveel over hem gesproken. Het valt wel op dat de jonge gasten het aan het overnemen zijn, jongens met wie ik zelf nog gekoerst heb bij de jeugd. Zoals Hirschi en Pogacar, met wie ik in 2018 het EK in Tsjechië en de Vredeskoers reed. Toen hij nog niet bekend was en in de Ronde van Vlaanderen voor beloften 15de was geworden, zei mijn pa (Johan, verzorger bij Bingoal-Wallonie-Bruxelles, red.): onthoud de naam Pogacar, dat zal een enorme coureur worden. Ik weet niet meer waarom hij dat zei, maar hij zat er achteraf gezien niet echt naast.”

West-Vlaamse profs:
© BELGA

Serge Pauwels

“Mijn dark horse was Buchmann, omdat hij de eerste dagen van de Dauphiné zo sterk reed, de evenknie van Roglic zelfs. Maar toen kwam hij ten val en blijkbaar heeft hij er nog veel last van. Nu staan Roglic, Bernal en Pogacar er het best voor. Pogacar was de beste in de Pyreneeën. Zijn wattages op de Peyresourde waren echt straf. Volgens mij staat hij een trapje hoger dan Roglic, maar Jumbo-Visma heeft alles onder controle. Bovendien is de tijdrit in zijn voordeel en staat hij 40 seconden voor. Roglic heeft de beste papieren, maar in de Giro van 2019 is hij er in de derde week toch wat doorgezakt. Ook met Quintana houd ik rekening. Als je in maart mijn favoriet voor de Tour had gevraagd, zou ik altijd Quintana gezegd hebben. Ik was erbij in de Haut-Var, toen hij won op de Col d’Eze. Fenomenaal. Ik zag hem gaan, ik stond zelf op het punt om te lossen, keek drie seconden naar beneden en toen ik weer opkeek, was hij al bijna uit het zicht verdwenen. Net voor hij in juli naar Europa kwam, is Quintana ook gevallen. Waarschijnlijk kan hij dus nog wat beter worden. Ik ben ook heel benieuwd naar het weer in de Alpen. Dat zou wel eens kunnen tegenvallen en dan zal er met minuten gespeeld worden. Maar normaal zijn de twee Slovenen de sterksten in de koers.”

Edward Planckaert

“Voor de Tour tipte ik op Dumoulin, maar nu staat Roglic er het best voor, als hij van pech gespaard blijft tenminste. Ik reed met hem de Tour de l’Ain. Hoe hij in de eerste rit bergop aanging, was indrukwekkend. Hij heeft een enorme sprint in de benen. Met het spel van de bonificatieseconden in deze Tour kan dat een voordeel zijn. Maar de top drie leunt dicht bij elkaar aan. Het verschil zal klein zijn. Het is ook duidelijk dat een nieuwe generatie aan het overnemen is. Hirschi, Pogacar, Bernal, Van Aert ook… Zij en Roglic steken erbovenuit.”

West-Vlaamse profs:
© BELGA

Harm Vanhoucke

“Roglic en Pogacar zijn nu de sterksten, maar Bernal wordt elke dag beter. Met hem heb ik vroeger vaak gekoerst. Als eerstejaarsbelofte zat hij nog als een toerist op zijn fiets, nu niet meer. Toen kon ik hem nog redelijk makkelijk verslaan, maar daarna niet meer. Het is een supertalent en hij heeft het grote voordeel dat hij in Colombia op hoogte woont. Ik zag echter ook de cijfers van Pogacar op de Peyresourde. Echt indrukwekkend. Ik weet niet wie er zal winnen, maar het zal tussen die drie gaan.”

Mauri Vansevenant

“Ik zag Roglic bezig in de Tour de l’Ain. Jumbo-Visma is in de breedte zo sterk en kan de Tour dragen. En Roglic kan afwerken. Pogacar is de underdog en kan het hem moeilijk maken. Bernal heeft in de Alpen dan weer het voordeel van de grote hoogte. Er zijn er nog een stuk of tien die kunnen winnen. De echte verschillen zullen pas in de derde week gemaakt worden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.