West-Vlaamse ex-ploegmaats van Van Aert: “Wout is dat tikkeltje extremer”

© belga
Tom Vandenbussche

Wout van Aert (26) viert morgen (zaterdag) zijn rentree in het veld in West-Vlaanderen. Dat gebeurt in de Urban Cross in Kortrijk. Met dank aan hoofdsponsor G&V Energy Group, dat goeie contacten met Van Aert onderhoudt. De hele provincie kijkt uit naar de komst van dé absolute ster van het voorbije wegseizoen. Wij spraken met enkele West-Vlaamse ex-ploegmaats van Van Aert. “Alle deftige profrenners leven voor hun vak, maar Wout nog dat tikkeltje meer.”

Nicolas Cleppe

(als junior ploegmaat van Van Aert bij Telenet-Fidea in 2012)

“Wout was klein en tenger, maar wist al wat hij wou. Als iets niet naar zijn goesting was, zei hij zijn gedacht. Of dat nu tegen de ploegleider, een ploegmaat of manager Hans van Kasteren was. Als junior was hij nog niet heel speciaal, maar dat veranderde bij de beloften. Op stages reed hij gewoon sneller dan de rest. En hij trainde al heel gericht. Wout wist waarmee hij bezig was. In Kortrijk zie ik hem nog geen spectaculaire dingen doen. Hij zal wel elke week beter worden en op het BK en WK zal hij er niet ver van zijn.”

Jens Vandekinderen (links) uit Torhout en Nicolas Cleppe (derde van rechts) uit Ingelmunster waren bij de jeugd van Telenet-Fidea ploegmaat van de jonge Wout van Aert. (foto Belga)
Jens Vandekinderen (links) uit Torhout en Nicolas Cleppe (derde van rechts) uit Ingelmunster waren bij de jeugd van Telenet-Fidea ploegmaat van de jonge Wout van Aert. (foto Belga)© BELGA

Jens Vandekinderen

(als belofte ploegmaat van Van Aert bij Telenet-Fidea in 2013)

“Wout was toen zelfs nog kleiner dan ik en een heel ander manneke dan nu. Het doorzettingsvermogen had hij wel al. Wout was een eenvoudige jongen. Ik kwam goed met hem overeen en had nooit problemen met hem.”

“Als je Wout nu op de weg bezig ziet, zijn hij en Mathieu van der Poel wereldklasse. In de cross zal Wout ook nog altijd zijn mannetje staan, maar ik verwacht niet dat hij in Kortrijk meteen voor de prijzen zal meedoen. Je kan beide disciplines niet met elkaar vergelijken. In het veld komt er zoveel techniek en ervaring bij kijken. Dat laatste zal hij wat te kort komen. Hij zal al wel op zijn crossfiets gezeten hebben, maar een wedstrijd is toch nog altijd anders. Ik denk niet dat we dit weekend de allerbeste Wout te zien zullen krijgen en ik geloof ook niet dat het zijn ambitie zal zijn.”

Jan Denuwelaere

(als elite zonder contract ploegmaat van Van Aert bij Vastgoedservice in 2014 en 2015)

“Trainen, trainen en trainen. Koers, koers en koers… Dat was het enige wat telde in zijn leven. Wout was extreem gepassioneerd. Als ik praat, gaat het vaak over iets anders. Bij hem niet. Ik denk wel niet dat hij in de cross nog zijn niveau van vroeger zal halen. Hij is gespierder geworden. In de cross moet je veel draaien en keren. Dan is het beter om wat minder gespierd te zijn. Wouts lichaam is intussen meer gebouwd om op de weg te koersen.”

West-Vlaamse ex-ploegmaats van Van Aert:
© BELGA

Alphonse Vermote

(als elite zonder contract ploegmaat van Van Aert bij Vastgoedservice in 2014 en 2015)

“In 2014 reden we beiden de Ster ZLM Toer.Er hadden al heel wat ploegmaats van ons opgegeven, zowel zijn als mijn kamergenoot. De laatste twee dagen hebben we dan samen op één kamer gelegen. Zo heb ik hem beter leren kennen. Een toffe en nederige gast met wie ik soms nog contact heb. Hij was in die periode nog heel onwetend en stelde veel vragen, want hij had niet veel ervaring op de weg (Van Aert werd achtste, zijn eerste opvallende prestatie op de weg, red.) en mijn broer Julien reed toen nog bij Quick-Step. Of ik Wout iets bijgebracht heb? (lacht) Dat zou ik niet durven zeggen, maar het doet me wel plezier dat ik het heb meegemaakt. Kijk, je hebt het of je hebt het niet. Bij Wout zag je toen al dat hij het had. Alles was zo vanzelfsprekend. Hij was gewoon een klasse sterker dan de rest van de ploeg.”

West-Vlaamse ex-ploegmaats van Van Aert:
© BELGA

Stijn Steels

(ploegmaat en rechterhand in de klassiekers van Van Aert bij Veranda’s Willems-Crelan in 2018)

“Wout is nog altijd een van mijn betere vrienden in de koers. Ik heb echt een goed contact met hem en het helpt natuurlijk ook dat mijn vriendin Layla het goed kan vinden met zijn vrouw Sarah. Wout is op en top prof. Tot in het extreme. Zelfs bij een temperatuur van amper één graad betekent zes uur trainen ook zes uur. Elke deftige prof is heel erg met zijn vak bezig. De toppers misschien zelfs nog meer, maar hij is nog dat tikkeltje extremer. Wout is vrij streng voor zijn omgeving, omdat hij ook streng is voor zichzelf. Ik denk niet dat hij al ooit tien seconden van zijn schema heeft afgepitst. Zijn doelen deze winter zijn het BK en WK. Ik verwacht dat hij eind december weer in topvorm zal zijn. Het zal opnieuw Van Aert tegen Van der Poel zijn. De andere Belgen? Als hij weer zijn beste niveau haalt, wordt het voor hen moeilijk. Wout zal vanaf de start keihard doortrekken en een verschroeiend tempo aanhouden. Veel zullen er dan niet meer in zijn wiel zitten.”

West-Vlaamse ex-ploegmaats van Van Aert:
© BELGA

Floris De Tier

(ploegmaat van Van Aert bij Jumbo-Visma in 2019)

“Ik kom zelf uit de cross en reed als vierdejaarsbelofte nog één winter tegen Wout, toen eerstejaars. Ik herinner me ook een kermiskoers, toen ik voor Topsport Vlaanderen en hij voor Vastgoedservice uitkwam. Samen reden we in de aanval en ik weet nog dat ik tegen mezelf zei: amai, hoe snel kan die met de fiets rijden!”

“Toen Wout bij Jumbo-Visma kwam rijden, zag je dat het voor hem een verlossing was, na de strubbelingen met Nick Nuyens. Hij zat in een negatieve spiraal en was er enorm mee bezig om daaruit te geraken. Ook de ploeg was aan het groeien. Alle details werden beter, zoals de komst van de foodcoach in 2019. Toen hij zich dat jaar via een hoogtestage op de Dauphiné voorbereidde, viel Robert Gesink uit en reed Wout bergop zo sterk dat Steven Kruijswijk tegen ploegleider Merijn Zeeman zei: neem Wout maar mee naar de Tour. Het vervolg kennen we. Corona is voor Wout een goeie zaak geweest. Met een normaal voorjaar had hij nooit zo specifiek kunnen trainen en aan zijn comeback na zijn val kunnen werken.”

“Intussen ben ik bij Alpecin-Fenix ploegmaat van Mathieu van der Poel. Twee totaal verschillende persoonlijkheden en de ene is een beetje speelser, maar op het einde van de rit komt het op hetzelfde neer. Ze hebben beiden een ongelofelijke drive om te winnen. Het zijn supertalenten die er enorm veel voor doen en laten. 2021 wordt voor beiden trouwens een heel druk jaar. Voorjaar, Tour, Spelen, het WK in Vlaanderen… Ze crossen graag, maar ik zou er niet te veel rijden. Dat doen ze ook niet. Ze pakken het goed aan. In Kortrijk verwacht ik Wout meteen vooraan. Iserbyt, Aerts, Sweeck en Vanthourenhout zijn wat aan elkaar gewaagd. De eerste weken zal Wout daar gewoon bij komen, maar daarna verwacht ik dat hij de bovenhand zal halen. Vanaf de kerstperiode zullen we ook weer grote duels tussen Wout en Mathieu te zien krijgen, met als climax het WK in Oostende. Als zij erbij komen, zullen de kijkcijfers gegarandeerd de hoogte ingejaagd worden. Nu zijn er 700.000 kijkers, straks worden er dat 500.000 meer.”

West-Vlaamse ex-ploegmaats van Van Aert:
© BELGA

Xandro Meurisse

(als elite zonder contract ploegmaat van Van Aert bij Crelan-Vastgoedservice in 2016)

“Ik herinner me de proloog van de Ronde van België waarin Wout met een kamwiel met 53 tanden reed en Tony Martin met 58, maar Wout klopte hem wel. Hij was toen al enorm bezig met details. Ik herinner me dat de leiderstrui van Vermarc niet helemaal paste en Wout er bij de ploeg op aandrong om een passende trui te voorzien. Je wordt in het veld geen drie keer wereldkampioen zonder er 110 procent voor te leven. Of bekijk hoe Wout het voorbije WK in Imola aangepakt heeft. Hij bracht de kok van de Belgische ploeg in contact met de diëtiste van Jumbo-Visma. De kok gaf door wat hij ging klaarmaken, waarna de diëtiste zei hoeveel gram hij van alles mocht voorzien. Geloof me, niet alle renners in de WK-selectie zouden dat gedaan hebben.”

“Ik denk dat ze Wout in Kortrijk vooral niet mogen onderschatten. Hij heeft een perfect jaar gehad en de start, meteen over de brug, moet hem liggen. Met een beetje geluk zit hij meteen vooraan. En er zijn enkele rechte stukken waarop hij zijn power kwijt kan. Het niveau in de cross ligt hoog en het ploegenspel van Pauwels Sauzen-Bingoal zal in zijn nadeel spelen, maar Wout zal er vlug weer staan. Het is voor hem zaak om de komende weken UCI-punten te sprokkelen en zijn startpositie voor het WK te verbeteren.”

West-Vlaamse ex-ploegmaats van Van Aert:
© BELGA