“We zagen Van Avermaet in het geel maar dat was eigenlijk de bedoeling niet”

Marc (links) en zoon Jens Desender fietsen een stuk van de Tour de France.
Marc en Jens Desender
Marc en Jens Desender Vader en zoon in Tour de France

Team Sender startte vrijdag 8 juli hun Tour de France en dit vanuit Lourdes richting Bagnères-de- Luchon, de rit voor de profs op zaterdag 9 juli . Het bedevaartsoord nodigt voor ons wielertoeristen uit om meteen in de richting van de Tourmalet te rijden.

Lourdes zelf heeft geen oog voor de Tour de France. Reeds vanaf 7 uur ‘s morgens is het een op- en afrijden van bussen van hotel naar Bernadette en terug. In een van onze vergeten doosjes hadden we voor de afreis nog een Mariabeeldje gevonden van mémé. Ook nu, zoveel jaren later, staan ze netjes uitgestald in de winkelstraten. Op de reus van de Pyreneeën duiken pas vanaf het skistation Tournaboub de eerste campers op. Aan één hangt zowaar een vlagje met de uitslag van Frankrijk-Duitsland 2-O en een finaleplaats. In het hotel in Lourdes was er weinig aandacht voor de wedstrijd. Een verdwaalde pater had de bar binnengestapt om de uitslag te vragen. “Ah zo, er moet iemand winnen.”

Aanmoedigingen

Op de berg zelf staan nog weinig aanmoedigingen voor renners gekalkt. Wel worden we constant gewezen op het gevaar van de beer, niet meteen oor ons wel oor de schapen en voor de schapenboeren die hier hun favoriete kaas brébis aan de man brengen. Uit de opschriften leren we dat een beer 128 schapen afmaakt. ‘Non à l’ours is dan ook een terechte kalk op de weg. Eenmaal over de Tourmalet nemen we de lange afdaling naar Saint-Marie-Campan, daar aan het monument van Eugène Christophe, de eerste gele truidrager ooit en de renner die met een breuk aan de vork te voet en dit in het begin van de jaren 1900 moest afdalen, nemen we rechts en zitten we op het parcours van de rit naar Lac Payolle, aankomst van de rit van vrijdag 9 juli.

Andorra

Onze begeleiders moeten noodgedwongen de parking op. Wij fietsers zitten plots in de laatste kilometer van de koers. De Hourtiquette Ancizan, onze tweede col van de dag, ligt over de aankomstlijn en daar kunnen we alleen geraken door de weide van de campers te dwarsen met de fiets aan de hand. Het is balen maar we zijn niet de enigen die verbaasd kijken naar dat Tour Circus.

De familie Pillart uit poperinge.
De familie Pillart uit poperinge.

Boven op de Hourtiquette Ancizan moet ook een hele rij Porsches op rondrit rechtsomkeer maken. We nemen de Hourtiquette Ancizan op en af en zijn op tijd aan de weide om de doortocht van de koers live te volgen. Voordeel is dat we een gele Greg en wit-rode Thomas naar boven zien rijden. Hadden we het peloton zoals voorzien maar een eerste keer gezien in Andorra dan hadden onze Vlamingen al lang weer hun merkentrui aan. Nadat Steve Cummings als eerste over de meet reed, zitten we nog uren vast op de parking. We ontmoeten de familie Pillart uit Poperinge. Zij zijn hier voor de natuur en weten niet eens waarom Van Avermaet in het geel rijdt. Wij kijken ondertussen aan tegen een korte nachtrust en moeten morgen zaterdag 9 juli vanuit Spanje (starten met de Port de la Bonaigua) naar Andorra.