Wat u moet onthouden van de slotuitreiking van WestSprint

Tom Vandenbussche

Waren vorige week donderdagavond op Schiervelde de sterren van de avond: Yves Lampaert als kersverse IJzeren Briek, Ann-Sophie Duyck, Xandro Meurisse en Nicky Degrendele als laureaten in de nevencategorieën, en 55 jonge en beloftevolle West-Vlaamse wielrenners waarvan sommigen dé avond van hun leven beleefden. WestSprint 2017 werd afgesloten met een spetterende knal. Wij sommen voor u nog eens de mooiste momenten op.

Wat u moet onthouden van de slotuitreiking van WestSprint
© LVC

Het dopingplasje van Duyck

1

Je maakt het maar mee: op het punt staan om – we schrijven donderdag 26 oktober – met de auto van Hulste naar Roeselare te vertrekken om daar als IJzeren Briek bij de dames te worden gehuldigd, ietwat gehaast zijn om op tijd te komen en plots een dopingcontroleur over de vloer te krijgen. Wat zou u doen? Ann-Sophie Duyck loste het, planmatig als ze is, vakkundig en met de glimlach op: de dopingcontroleur nam zijn auto, reed mee tot in Roeselare en liet de vice-Europese kampioene in het tijdrijden daar in één van de kleedkamers op Schiervelde een plasje afleveren.

Het puntje van Lampaert

Je moet het maar doen: enkele tellen eerder tot de nieuwe IJzeren Briek uitgeroepen worden en prompt verkondigen dat WestSprint amper vijf jaar geleden nog zowat het belangrijkste in leven was. Yves Lampaert deed het, want hij moest vroeger … skarten om elk WestSprint-puntje binnen te halen. “Ik vond het de max van een klassement.” Krant van West-Vlaanderen kon zich geen betere ambassadeur wensen.

Wat u moet onthouden van de slotuitreiking van WestSprint
© LVC

De coverdief in Stijn STEEL(s)T

2

Middernacht was al een poos gepasseerd en Yves Lampaert, vriendin Astrid Demeulemeester en ouders Carine Neirynck en Jean Lampaert maakten zich op om huiswaarts richting Ingelmunster te vertrekken. Eén probleempje: de levensgrote KW-cover van Yves bleek echter plots spoorloos. Paniek alom, maar de nacht bracht raad. De dief was niemand minder dan Stijn Steels, naast de partner van onze fotografe ook een goede vriend en wielercollega van Yves. Vijf jaar geleden, toen Lampaert als derdejaarsbelofte WestSprint op zijn naam schreef, won hij met Steels de Duo Normand, een koppeltijdrit in Frankrijk. Het is van je kameraden dat je het moet hebben…

Wat u moet onthouden van de slotuitreiking van WestSprint

De fitheid van Decock

3

Ook hier had WestSprint middernacht al een hele tijd achter zich gelaten en bleef Roger Decock zijn … euh… ervaring aanspreken. Ondanks zijn 90 lentes – daarmee was de Aarselenaar met drie jaar en acht maanden voorsprong op Gilbert Desmet de oudste aanwezige – was de fitheid van de winnaar van de Ronde van Vlaanderen 1952 een van de meest opmerkelijke vaststellingen van de avond. We zien niet veel 90-jarigen zo fluks meerdere glazen witte wijn verteren. Het is je gegund, Roger!

Wat u moet onthouden van de slotuitreiking van WestSprint
© LVC

De mond van Shari

4

Neen, WestSprint 2017 zal niet de geschiedenisboeken ingaan als de slotuitreiking van drievoudig eindlaureate Shari Bossuyt. Boosdoener van dienst: een operatie aan de wijsheidstanden, drie dagen voor de show. Met als gevolg dat de Bellegemse liever niet dan wel op de foto ging. Volgend jaar toch maar best geen operatie plannen, Shari?

Je moet het maar doen: tot nieuwe IJzeren Briek uitgeroepen worden en prompt verkondigen dat WestSprint amper vijf jaar eerder nog zowat het belangrijkste in je leven was. Lampaert deed het.

Het triootje van de Stockmans

5

Bevonden zich bij de 55 eindlaureaten: zoon Abram (tweelingbroer deel één), zoon Michiel (tweelingbroer deel twee) en dochter Julie. Toch niet slecht geboerd, vader en moeder Stockman uit de Stijn Streuvelstraat in Waregem. Zij waren op WestSprint. echter niet de enigen met familiebanden De familie Vandenborre uit Ingelmunster – Mathias bij de nieuwelingen en Elien bij de dames nieuwelingen – tekende immers met twee present. Cériel Desal miste dan weer de aanwezigheid van neef Guillaume Van Keirsbulck en van de drie Zwevegemse broers Planckaert – in 2018 alledrie in het profpeloton aan de slag – tekende alleen Edward present. Emiel (reis) en Baptiste (hoogzwangere partner Anke) moesten tot hun grote spijt verstek geven.

Wat u moet onthouden van de slotuitreiking van WestSprint
© LVC

Het debuut van onze Layla

6

Ook het WestSprint-debuut van onze fotografe ging niet onopgemerkt voorbij. Haar naam is Layla Vancompernolle, ze woont in Meulebeke en ze is de vriendin van profrenner Stijn Steels. Jawel, dezelfde als van de coverdiefstal van Yves Lampaert.

De rozentuin van Stan

7

Twaalf maanden geleden werd Stan Dewulf op de slotuitreiking van WestSprint 2016 uitgeloot als de gelukkige winnaar van een gratis stageweek voor twee personen ter waarde van 1.000 euro in de Ardèche. Pascal en Sabine, de West-Vlaamse uitbaters van De Rozentuin in Genestelle, raakten deze zomer echter zo onder de indruk van de Stavelenaar dat ze hem – ditmaal niet uitgeloot, maar als eindwinnaar bij de beloften – een nieuwe stageweek cadeau deden.

Wat u moet onthouden van de slotuitreiking van WestSprint
© GF

De laatste van de Tieltse

8

De Tieltse Rennersclub houdt na elf jaar op te bestaan en dat hebben we geweten. Met twee eindlaureaten bij de nieuwelingen (Alex Vandenbulcke en Kyenta Vanwalleghem), twee jeugdproducten (Aaron Verwilst en Jordi Warlop) als neoprof in 2018 en een ander jeugdproduct (Yves Lampaert) als IJzeren Briek nam het in stijl afscheid.

Wat u moet onthouden van de slotuitreiking van WestSprint

De zes op zes van Bjarne

9

De familie van tweedejaarsbelofte Bjarne Vanacker uit Torhout merkte het met de glimlach op: dat hij sinds zijn eerste campagne als nieuweling nog geen enkele keer WestSprint had moeten missen en daar heel fier op was. En terecht: van de 55 lauraten moet Bjarne alleen de één jaar oudere Emiel Planckaert en Jordi Warlop (7 keer aanwezig) voor zich dulden. Cédric Defreyne (5), Stan Dewulf (5) en Aaron Verwilst (5) stranden in zijn spoor.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier