Wat kan Nicolas Cleppe uit Ingelmunster op het BK veldrijden in Antwerpen?

Nicolas Cleppe. (foto Belga) © belga
Stijn Moerman

De 24-jarige Nicolas Cleppe begon sterk aan het veldritseizoen, maar viel in november ziek uit en is sindsdien op zoek naar zijn beste vorm.

Nicolas Cleppe, de 24-jarige prof van Telenet-Baloise Lions, kende alvast een prima voorbereiding op het winterseizoen. Hij behaalde verschillende toptiennoteringen met de eindzege in de Ronde van Luik als hoogtepunt. “Over mijn wegseizoen kan ik inderdaad niet klagen”, lacht Nicolas. “Ik hoopte die lijn in de winter door te trekken, maar de laatste weken loopt het echter wat minder. In het begin van het veldritseizoen ging het heel goed. Ik eindigde bijna constant in de top tien en voelde dat ik een stap vooruit gezet had in vergelijking met vorig seizoen. Maar halfweg november werd ik een eerste keer wat ziekjes. Ik werd nog 16de in Tabor, maar sindsdien ging het bergaf. Niet dat de prestaties zo slecht waren, maar het gevoel op de fiets was plots minder.”

Geen machine

“De oorzaak van mijn terugval ken ik niet. Heb ik te veel gekoerst in de voorbereiding en er toen al te veel voor geleefd? Dat zijn we nu aan het bekijken met mijn trainer (Marc Lamberts, ook de man achter Wout van Aert, red.). Misschien is het gewoon een dipje en rijd ik binnen een week of twee opnieuw met een goed gevoel rond. Aan de ziektekiemen zou het niet meer mogen liggen, want de bloedwaarden waren opnieuw in orde. Maar een goede vorm kan je niet bestellen, hé. We zijn mensen, geen machines. Ik heb het even wat rustiger aan gedaan, maar voorlopig zonder resultaat. Ondertussen ben ik al enkele weken weer voluit aan het trainen, maar het is dan natuurlijk weer opletten geblazen dat ik niet te veel doe. Hopelijk volgt er snel beterschap.”

Iserbyt vs Sweeck

Zondag staat Nicolas aan de start van het Belgisch kampioenschap veldrijden in Antwerpen. “Zo’n BK is altijd plezant om te rijden. Iedereen leeft ernaartoe en stijgt die dag boven zichzelf uit. Ik hoop er in de top tien te kunnen eindigen, dat zou in deze omstandigheden een mooi resultaat zijn. Het parcours is te vergelijken met de Scheldecross, met uitzondering van het ponton. Die omloop is niet helemaal mijn ding, maar bij de nieuwelingen werd ik er op het BK al eens tweede. Je weet dus nooit.”

De oorzaak van mijn terugval ken ik niet. Dat zijn we nu aan het bekijken met de trainer

“Mijn favorieten? Eli Iserbyt verkeert in vorm, maar krijgt met zandspecialist Laurens Sweeck een te duchten concurrent. Uiteraard hopen we de titel met Toon Aerts binnen de ploeg te houden, maar met zijn blessure wordt dat moeilijk (Toon kwam in Namen ten val en liep er een breuk en drie barsten aan de ribben op, red.). Wat ik van Wout van Aert verwacht? Hij zal er staan, maar ik denk dat hij in de finale nog wat tekort zal komen. En met welke ambitie komt hij aan de start? Ik denk dat zijn focus vooral op het wegseizoen ligt.”

“Of ik het ook niet eens op de weg moet proberen? Nu het wat minder loopt in de cross denk ik daar wel eens aan, maar evident is het natuurlijk niet. Dan zou ik ook een ploeg moeten vinden die veel koersen op de weg betwist. Misschien waag ik mij ooit eens aan de combinatie weg-veld, maar mijn voorkeur gaat nog altijd uit naar het veldrijden.”

Rest van het seizoen

“Voor de rest van het seizoen hoop ik vooral het goede gevoel op de fiets terug te vinden en het seizoen in schoonheid af te sluiten. Er staan nog twee Wereldbekermanches op het programma, waar ik goed voor de dag wil komen. Daarnaast kijk ik ook uit naar de crossen in Otegem, Zonnebeke en Middelkerke. Het is altijd plezant om eens dicht bij huis te rijden. Hopelijk kan ik daar ook nog eens een mooie uitslag behalen”, besluit Nicolas, die nog een contract tot eind 2020 heeft bij Telenet-Baloise Lions.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier