Wat is talent?

Tom Vandenbussche

Kent u ‘Bossie’? Zijn echte naam is Gunther Van Den Bossche. ‘Bossie’ is sinds mensenheugenis verzorger bij Sport Vlaanderen-Baloise, de ploeg waar sinds 1 januari ook Fabio Van Den Bossche voor rijdt. Negentien jaar jong, neoprof, een onmiskenbaar talent op de piste en de zoon van. Iedereen in het wielermilieu weet het: met ‘Bossie’ kan je uren over koers discussiëren. Zo ook twee weken geleden in Calpe, tijdens ons jaarlijks stagebezoek aan de renners van Sport Vlaanderen-Baloise. Daarbij één centraal thema: wat is talent?


Vlaams talent was er in Calpe volop aanwezig. Achttien jonge veulens. Van de 19-jarige Fabio tot de 26-jarige Amaury. Allemaal domineerden ze jarenlang hun generatie. Op talent. Om finaal hun droom waar te maken: prof worden. En daarna tot de pijnlijke conclusie te komen dat al die andere profs uit al die andere generaties ook talent hebben. We waren het vlug eens met ‘Bossie’: ze zullen niet alle achttien doorbreken. Restte alleen de vraag: wie wel? En op basis waarvan? Talent?

Vanthourenhout is vol lof over Mauri Vansevenant: Die Mauri,‘t is ne keirel wi

Wat is talent? We stelden de vraag vorige week ook aan Koen Pelgrim, trainer van Remco Evenepoel. Zijn antwoord: “Daar kan je een heel boek over schrijven”. Pelgrim begon op te sommen. Iemand die weinig training nodig heeft. Iemand die veel training aankan. Iemand die goed reageert op trainingsprikkels. Iemand die beter wordt van veel training. Iemand die sterk in zijn schoenen staat. Iemand die de juiste winnaarsmentaliteit heeft. Zo ging hij nog even door. En vroegen wij ons af: zou Remco die iemand zijn?


Deze week volgde een nieuwe episode tijdens ons dubbelinterview met Sven Vanthourenhout en Klaas Vantornout. Sven, bondscoach van de Belgische beloften, raakte maar niet uitgepraat over Mauri Vansevenant. Onze nieuwe West-Vlaamse klimhoop die nog een telefoon uit de jaren stilletjes gebruikt. Die elke dag met zijn stadsfiets vanuit Torhout naar de hogeschool in Brugge rijdt. Die zakken vol groenten – vader Wim is landbouwer – meeneemt als hij met zijn ploeg of de nationale selectie op stage vertrekt. En die met de tien jaar oude fiets en schoenen van zijn vader traint. Wel met watten erin gepropt – zijn vader heeft nu eenmaal een grotere schoenmaat. Sven sloot in sappig West-Vlaams dialect af: “Die Mauri, ‘t is ne keirel wi”. Waarop wij ons afvroegen: is dit dan talent in de pure betekenis van het woord?


Zouden Adrie van der Poel en Corinne Poulidor zich die vraag ook ooit al gesteld hebben?

Reageren? tom.vandenbussche@kw.be