Warre Vangheluwe uit Meulebeke is na tijdritkampioen nu ook kampioen op de weg

© VDB
Tom Vandenbussche

Warre Vangheluwe uit Meulebeke heeft zich in Schuiferskapelle bij Tielt tot provinciaal kampioen op de weg bij de eerstejaarsnieuwelingen gekroond.

Vangheluwe, eerder ook al West-Vlaanderens beste in het tijdrijden, liet in de finale zijn vluchtgezel en dorpsgenoot Joshua Vansteenkiste achter zich. Het brons ging naar Jasper Dejaegher uit Gistel.

De provinciale titelstrijd bij de eerstejaarsnieuwelingen werd meteen opengebroken door Joshua Vansteenkiste. De crosser van de Molenspurters Meulebeke trok al in de tweede van tien ronden in het offensief. Warre Vangheluwe, samen met Laurens Vandaele als topfavoriet getipt, zag het gevaar en trok in de tegenreactie. Na drie ronden achtervolgen kwam hij aansluiten bij zijn dorpsgenoot.

In het peloton probeerden Vandaele en co de bakens te verzetten, maar de twee vooraan hielden stand. In de voorlaatste ronde trok Vangheluwe alleen in het offensief. Na een solo van goed 10 km kwam hij zegevierend over de streep, met beide wijsvingers naar boven wijzend. Vorige week overleed zijn Oost-Vlaamse ploegmaat Matiz Vander Poorten immers na een ongeluk tijdens de opwarming van de wedstrijd in Vinkt.

Warre Vangheluwe: “Het was niet mijn bedoeling om er al zo vroeg in te vliegen

Vansteenkiste hield stand en behaalde zilver. Het brons ging naar een andere crosser, Jasper Dejaegher, vorige maand ook al goed voor brons op het PK tijdrijden in Ruddervoorde. Jelle Vermoote uit Pervijze, ook een crosser die pas vorige week zijn eerste koers na de veldritwinter betwistte, viel net naast het podium. Topfavoriet Laurens Vandaele uit Hooglede won nog de sprint van een fel uitgedund peloton voor Giel Barbry uit Torhout en Calvin Verbeeck uit Lauwe.

“Het was niet mijn bedoeling om er al zo vroeg in te vliegen. Ik had eerder voorzien om afwachtend te koersen, maar toen Joshua, die ik vanop school (beiden lopen school aan het Vabi in Roeselare, red.) ken, zag vertrekken, wist ik dat dit het goede moment was“, vertelt de winnaar. We konden een mooie kloof slaan en ik voelde me de sterkte. In de finale ben ik vervolgens alleen gegaan. Deze overwinning draag ik op aan mijn overleden ploegmaat Matiz. De komende maanden wil ik bevestigen en op dezelfde manier koersen. Hopelijk kan ik nog enkele wedstrijden winnen.”

Deze overwinning draag ik op aan mijn overleden ploegmaat Matiz

“Dit had ik niet verwacht. Een verrassing voor mij, jazeker”, zegt Joshua Vansteenkiste, tweede. “Mijn opa had gezegd: als je niet probeert, zal het zeker niet lukken. Dus heb ik het geprobeerd en het is me gelukt. Een van de Jonge Renners trok in de aanval, ik reageerde en nam over, maar hij moest lossen. Ik ben alleen gegaan en uiteindelijk is alleen Warre er nog bijgekomen. Neen, we hadden dit vooraf op school niet afgesproken. (lacht) Of ik nu een betere wegrenner dan crosser ben? Ik denk het wel. Ik kan hier meer vermogen kwijt. In de modder crossen doe ik ook graag.”

“Deze medaille komt onverwachts”, reageert bronzen medaillewinnaar Jasper Dejaegher. “Omdat Warre voorop reed, hebben we met de Tieltse Renners voortdurend afgestopt. Maar toen we in de laatste ronde te horen kregen dat de voorsprong meer dan een minuut bedroeg, heb ik nog voor mezelf kunnen rijden. Jelle Vermoote viel aan en ik ging mee. Hij moest nog lossen en zo kon ik nog derde worden. Dit was mijn zesde wegwedstrijd van het seizoen. Alles staat in functie van de cross. Ik wil de komende maanden in elke wedstrijd meekoersen.”

(TVB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier