Warre Van Nieuwenhuyse reed zijn eerste crossen bij de juniores

Warre Van Nieuwenhuyse zal de komende maanden aan de start van zowel het PK als BK veldrijden staan. (foto Gino Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Warre Van Nieuwenhuyse (16) heeft het niet altijd even gemakkelijk. Hij behoort tot de kleinste crossers van de juniorescategorie en moet daardoor vaak het onderspit delven. De jonge Ardooienaar amuseert zich echter en dat is voor hem zoveel belangrijker.

Dit weekend behaalde Warre een verdienstelijke 20ste plaats in Lichtervelde. “Dat was wel een goede cross, beter dan de vorige wedstrijden. Ik ben qua lichaamsbouw wat achter op mijn leeftijdsgenoten en dat merkte ik de vorige crossen wel, dat is nu eenmaal zo. Ik krijg nu pas mijn groeispurt, terwijl velen die al achter de rug hebben. Daarenboven primeert school ook voor mij, dus ik zit er niet mee in om eens een cross over te slaan als er veel schoolwerk klaarligt”, aldus de leerling wetenschappen-wiskunde aan het IHK Ardooie. “Wat voor mij zoveel belangrijker is dan prestaties, is het plezier dat ik in de koers en cross vind. De sfeer in de ploeg is echt top, iedereen heeft respect voor mekaar en we maken veel plezier. Dat is tenslotte waar het om gaat.”

PK en BK

Voor de renner van Tomabel-Inofec Cycling Team staan er niet meteen veel bijzondere wedstrijden op het programma. Hij probeert gewoon elke wedstrijd zo goed mogelijk te rijden. “Natuurlijk rijd ik altijd graag de crossen in eigen streek, zoals die in Ruddervoorde en Lichtervelde. Ruddervoorde is trouwens altijd al iets speciaals geweest, gewoon omdat de profs ook over hetzelfde parcours rijden. Dan is er ook nog het West-Vlaams kampioenschap in Zarren begin december. Als eerstejaarsjunior zou ik al heel tevreden zijn met een toptwintigplaats, maar we zien wel hoe het uiteindelijk loopt. Ik rijd ook het Belgisch kampioenschap in Antwerpen, maar dat zal zonder ambities zijn. Een BK is een prachtige ervaring, maar ik weet dat ik er niet voor een podiumplaats hoef te gaan. Op thuiscrossen hoef ik ook niet te rekenen, want in Ardooie is er pas een veldrit vanaf de beloftecategorie. Daarop is het dus nog een jaar of twee wachten.”

Lichtgewicht

De Ardooienaar heeft het liefst een omloop waarop hij met zijn lichte lichaamsbouw in het voordeel is. “Dat is bijvoorbeeld een zwaar parcours waarop je redelijk diep in de modder zakt. Als lichtgewicht kan ik daarop nog rijden, maar een zwaardere renner wordt op zulke stroken op lopen aangewezen. Verder ben ik ook goed in technische passages, zoals korte bochtjes. Dat kan ik een stuk beter dan lange rechte stroken waarop de grotere mannen veel snelheid kunnen maken”, besluit Warre. (RRK)