Wannes Debuysere wil uitblinken in zijn Varsenaarse roots

© VDB
Redactie KW

Wannes Debuysere (22) sluit over een maand zijn vierjarige termijn als belofte af. Dat wil hij extra in de verf zetten met een sterke prestatie in Varsenare, vanwaar hij afkomstig is en waar zijn ouders nog steeds wonen. Vorig jaar werd hij er 20ste op 110 deelnemers. Dat zullen er dit jaar een pak minder zijn omwille van het samenvallen met Passendale (eerste luik van een tweedaagse) dezelfde namiddag.

“Ik passeer nog geregeld in Varsenare, waar mijn ouders wonen op een boogscheut van mijn job hij Horeca Totaal Brugge”, verduidelijkt Wannes. “Veel inwoners zien mij nog steeds als een dorpsgenoot en dat motiveert mij extra om er mijn beste beentje voor te zetten.” Wannes heeft bijna een bizar seizoen achter de rug, dat hij inzette met een behoorlijke vijfde plaats in het drukbezette clubkampioenschap van Gaverzicht-Be Okay. Die intro kon hij tijdens de aansluitende weken niet bevestigen. Hij moest genoegen nemen met één enkele top twintig, in Wijnendale. Naderhand vijzelde zijn conditie op in de internationale en loodzware Tryptique des Monts & Châteaux, waarin uitrijden het hoogste goed was. Drie zevende plaatsen op een rij (Dudzele, Ardooie en Vlissegem) wezen eind april op een wassende conditie.

Hoofddoel

“Ik heb het helemaal voor mezelf gehouden”, vervolgt Wannes, “Maar van het kampioenschap van West-Vlaanderen had ik een hoofddoel gemaakt. In Pittem verliep alles naar wens en ik maakte er ook deel uit van de slagende ontsnapping met zeven, die ik met vier anderen overleefde. In de spurt stootte ik op een bovenste beste Wesley Vercamst, die dit seizoen enorm veel progressie heeft geboekt. Het tegen hem moeten afleggen was zeker geen schande.”

Wannes Debuysere wil uitblinken in zijn Varsenaarse roots
© Foto Coghe

“Toch hield ik er een dubbel gevoel aan over en was ik aan decompressie toe. En in combinatie met mijn drukke beroepsbezigheden was het niet evident om mijn vormpeil van eind april, begin mei terug te winnen. In de week van de nationale feestdag haalde ik eindelijk weer de top tien: achtste in Lichtervelde en zevende in Comines. Half augustus werd ik ook nog tiende in Beselare. Ik was net op tijd klaar voor de Ronde van Oost-Vlaanderen. Meerdaagse inspanningen blijken mij te liggen en lieten mij het beste verhopen voor de herfst. In de hardnekkig betwiste Memorial Danny Jonckheere in Oudenburg ging ik verder mee dan verhoopt en de voorbije zondagen werd ik dertiende in Bulskamp respectievelijk twaalfde in Heule. Dat doet mij dromen van een opmerkelijke prestatie, bekroond met een top tien in Varsenare.”

Elite zonder contract

Wannes doet het vanaf 2020 met een vergunning van elite zonder contract. “Ik hoop dat verder in de kleuren van Gaverzicht-Be O te kunnen doen, ik voel er mij helemaal thuis. Voorts bekijk ik het van jaar tot jaar, want de combinatie koersen met een overvolle dagtaak is voor mij minder vanzelfsprekend dan voor nogal wat anderen. Toch ga ik ermee door zolang ik het graag doe en het beoogde niveau haal.”

Gardeboecriterium in Oekene

Op vrijdag 13 september organiseren vzw Gardeboefeesten en VC Hoger Op het Gardeboecriterium of ereprijs Lucien Berteloot voor elite zonder contract en beloften. De inschrijvingen gebeuren vanaf 16 uur in café De Platte Tube. De start is om 17.30 uur aan de feesttent. De prijzen worden uitgereikt in de feesttent op de Markt. Parcours (69,3 km of 33 ronden) : St.-Elooiswinkelsestraat, Stampkotstraat, Kortrijksestraat.