Wielertoptalent Marith Vanhove: “Rijbewijs en nieuwe wagen geven me heel wat vrijheid”

Marith Vanhove, hier poserend in haar truitje van Europees kampioene, kreeg de sleutels overhandigd door Bob Callens, zaakvoerder van Decaigny-Degroote.©Wouter Meeus
Marith Vanhove, hier poserend in haar truitje van Europees kampioene, kreeg de sleutels overhandigd door Bob Callens, zaakvoerder van Decaigny-Degroote.©Wouter Meeus
Wouter Vander Stricht

Marith Vanhove (18) is regerend Europees wielerkampioene en hoopt straks ook de stap naar de profs te zetten. De jonge Izegemse haalde zopas ook haar rijbewijs en kan nu eveneens de baan op met een nieuwe wagen waarvoor ze ook op de nodige sponsoring kon rekenen.

Marith Vanhove was zo fier als een gieter toen ze haar wagen mocht gaan afhalen in de Tieltse vestiging van garage Decaigny-Degroote. “Mijn ouders zijn hier al langer klant. Ik had mijn stoute schoenen aangetrokken en een mail gestuurd met de vraag of sponsoring mogelijk was”, doet ze uit de doeken.

Hoewel ze nu al een zeer hoog niveau haalt, is koersen vooral een sport die geld kost. Bob Callens, zaakvoerder van Decaigny-Degroote, is onder meer al sponsor en mede-eigenaar van voetbalclub Mandel United. “In het wielrennen ondersteunden we vooral al wedstrijden zoals Izegem Koers, maar het is de eerste keer dat we een individuele renner sponsoren. Ik kende Marith eerlijk gezegd enkel van naam. Maar als je ziet wat ze al bij elkaar heeft gefietst, dan verdient ze zeker onze steun.”

Het is ook niet voor niks dat ze in Izegem het gezicht is voor de vaccinatiecampage; de jonge sporter baart veel opzien met haar prestaties op de weg en op de piste. Op de piste pakte ze als juniore al twee Europese titels, in de koppelkoers en op de 500 meter.

Studies ergotherapie

Momenteel bereidt Marith, die moderne talen volgt aan de topsportschool in Gent, zich ook voor op de examens. “Volgend jaar ga ik ergotherapie studeren”, verklapt ze. “Op school krijgen we de faciliteiten om sporten en studeren op een vlotte manier te combineren.”

Voor Marith staan de komende weken vooral kermiskoersen op het programma. “Er worden nu weer wedstrijd georganiseerd. Ik tracht er een aantal mee te pikken, maar mik ook op het BK tijdrijden dat voor ons op 17 juli in Koksijde verreden wordt.”

En naar al die wedstrijden kan Marith Vanhove nu met haar eigen wagen. Naast de vermelding van sponsors Decaigny-Degroote, Tuinen Naessens uit Meulebeke en Q-Grafix uit Ardooie die voor de ‘wrapping’ en belettering zorgde, prijkt ook haar naam op de motorkap. “Het gaat om een Opel Combo Life die heel veel ruimte biedt”, verzekert Bob Callens. “Er kunnen moeiteloos drie fietsen rechtopstaand in de kofferbak.”

Ik kijk er al naar uit om de stap naar het profpeloton te zetten

Marith was natuurlijk in de wolken. “Ik heb zo snel als mogelijk mijn rijbewijs gehaald. Naar wedstrijden word ik nog vergezeld door mijn ouders, maar met deze auto kan ik nu naar school in Gent rijden en kan ik ook gaan trainen. Deze wagen geeft me de vrijheid om dat allemaal in mijn eentje te doen.”

Marith fietst nu voor de Nederlandse wielerploeg WV Schijndel, maar hoopt straks ook op een stek in het profpeloton. “Het is nog wat afwachten welke aanbiedingen er komen, maar ik zie het alvast zitten om nog een volgende stap te zetten.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.