Tien jaar na eerste zege wint Annemiek van Vleuten ‘Vlaanderens Mooiste’ tweede keer

De Duitse Lisa Brennauer, Nederlandse Annemiek van Vleuten van Movistar Team en de Australische Grace Brown van Team Bikeexchange vieren op het podium.©David Pintens BELGA
De Duitse Lisa Brennauer, Nederlandse Annemiek van Vleuten van Movistar Team en de Australische Grace Brown van Team Bikeexchange vieren op het podium.©David Pintens BELGA
Bron: Belga

Tien jaar na haar eerste zege heeft Annemiek van Vleuten (Movistar) een tweede keer de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen gewonnen. Na 152 kilometer met start en aankomst in Oudenaarde finishte de 38-jarige Nederlandse na een aanval op de Paterberg solo. In de sprint om de tweede plaats liet de Duitse Lisa Brennauer de Australische Grace Brown achter zich.

Lotte Kopecky was als één van de topfavorieten gestart, maar kon door materiaalpech haar kansen niet verdedigen. Op het slechtst mogelijke moment, net aan de voet van de Oude Kwaremont, ging haar ketting eraf.

Fien Van Eynde en Mieke Kröger zorgden vrij vroeg in de wedstrijd voor de eerste afscheiding. Net voor het aansnijden van de kasseizone van de Lippenhovestraat en Paddestraat was het peloton opnieuw compact. Het tempo bleef hoog. In het eerste wedstrijduur werden iets meer dan 40 kilometer afgewerkt. Ondanks talrijke pogingen trok een gegroepeerd peloton, of wat ervan over bleef naar de Kanarieberg. Bij een tempoversnelling van Annemiek van Vleuten parkeerde Jolien D’hoore, die al heel wat werk voor de ploeg opgeknapt had. Na die bult smolt alles opnieuw samen en was het de beurt aan de Franse kampioene Audrey Cordon Ragot.

Noodlot voor Lotte Kopecky

Bij de beklimming van de Oude Kwaremont, op 16 kilometer van de finish, sloeg het noodlot toe bij Lotte Kopecky. De Belgische kampioene was tot dan altijd in de voorste gelederen terug te vinden, maar moest door mechanische problemen lossen. Op de Paterberg, de laatste helling van de dag, trok Annemiek van Vleuten in de aanval.

De top van de Paterberg bereikte de winnaar van “Vlaanderens Mooiste” in 2011 met een voorsprong van tien seconden op een groepje met Anna van der Breggen, Demi Vollering, Cecilie Uttrup Ludwig, Marta Cavalli, Grace Brown, Elisa Longo Borghini en Lisa Brennauer. Achter Annemiek van Vleuten kwam de tegenreactie nooit echt geordend op gang en zo kon de wereldkampioene van 2019 en regerend Europees kampioene naar haar tweede zege in de Ronde van Vlaanderen rijden.

Op de erelijst volgt Van Vleuten haar landgenote Chantal van den Broek-Blaak op. Voor Nederland is het al de achtste zege op achttien edities. Van Vleuten staat voor de vierde keer op het podium. Naast haar zeges in 2011 en dit jaar mocht ze in 2018, als derde, en in 2019, als tweede, het podium op. Dit seizoen zit ze aan twee zeges, afgelopen woensdag was ze ook de beste in Dwars door Vlaanderen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.