Julie Van de Velde uit Aartrijke pakt zilver op BK op de weg in Waregem, Lotte Kopecky aan de haal met goud

Julie Van de Velde, Lotte Kopecky en Alana Castrique.©DAVID STOCKMAN BELGA
Julie Van de Velde, Lotte Kopecky en Alana Castrique.©DAVID STOCKMAN BELGA

Lotte Kopecky heeft zich zondag in het West-Vlaamse Waregem opnieuw tot Belgisch kampioene op de weg bij de vrouwen elite gekroond. De 25-jarige Antwerpse haalde het na een solo van 8 kilometer die ze netjes afrondde. Julie Van De Velde uit Aartrijke werd afgescheiden tweede voor Alana Castrique, die de sprint won van een omvangrijke groep.

Na een heel nerveus begin slaagde Amber Aernouts er na 13 kilometer in voor een eerste afscheiding te zorgen. De eenzame vluchtster mocht met een maximale voorgift van een kleine anderhalve minuut voor het peloton uitrijden.

Na 55 kilometer koers smolt alles opnieuw samen. Net voor het ingaan van de drie finaleronden, van elk 16,1 kilometer met daarin telkens de kasseien van de Heerlegemstraat en de hellingen van de Holstraat en de Karmeldreef, zette Lotte Popelier het even op een lopen.

15 seconden voorsprong

Dat was het sein voor Ann-Sophie Duyck, van 2014 tot en met 2018 Belgisch kampioene tegen de klok, om alleen op kop te gaan fietsen. Zij begon aan de laatste twee finaleronden met een voorsprong van 45 seconden op het peloton. Op de top van de Holstraat was die voorgift gereduceerd tot de helft maar ging het blok er in het peloton opnieuw op. De West-Vlaamse begon aan de slotronde met nog 15 seconden voorsprong op een groep van 35 rensters.

Shari Bossuyt reed tijdens de beklimming van de Holstraat in haar eentje naar Duyck en liet haar meteen in de steek. Voorin kregen we een kopgroep met 10 rensters. Met nog 8 kilometer te gaan zette uittredend kampioene Lotte Kopecky een aanval op. Onder de rode vod ging Julie Van De Velde alleen op zoek naar de dichtste ereplaats, want Kopecky nog grijpen zat er helemaal niet meer in. Van De Velde slaagde in haar opzet en zag in de verte Kopecky uitgebreid het zegegebaar maken.

“Die tweede plaats was voor mij wellicht het hoogst haalbare”, schatte de renster van Jumbo-Visma na afloop in. “Ik was echt niet goed vandaag. Nog voor we de finaleronde gingen aanvatten, voelde ik dat ik tegen de krampen aan reed. Ik doseerde mijn krachten en wou op het laatste klimmetje er nog eens alles uitpersen en proberen aan te vallen. Dat ging gewoon niet. Dan trok Lotte Kopecky in de aanval. Toen het in volle finale helemaal stil viel achter haar trok ik nog eens alles open.”

Net als Lotte Kopecky zegt ook de tweede van het BK niet goed te zijn. Ze bezetten wel de eerste twee plaatsen van die nationale titelstrijd. Heeft het BK tijdrijden van afgelopen woensdag er dan zo ingehakt? “Ik vrees dat ik niet voldoende gerecupereerd was na dat BK tijdrijden”, legde Van de Velde uit.

“Dat werd immers gereden in tropische warmte. Vandaag dronk ik ook veel te weinig in het begin van de wedstrijd. Er werd immers te nerveus gekoerst om even een drankpauze te nemen. Vandaar kwamen wellicht ook de krampen op het einde van het BK. Dat is zeker nog een werkpunt, net als het positioneren in het peloton. Ik ben ook gestart zonder enige ploegmakker en dat scheelt toch ook wat. Dit parcours was niet heel lastig, maar wel selectief genoeg.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.