Alana Polfliet, die pas sinds deze zomer koerst, balanceert tussen cyclocross en veldlopen

Alana doet al tien jaar aan veldlopen, maar amuseert zich nu ook in de cross. © gf
Redactie KW

Zaterdag veldrijden, zondag veldlopen: Alana Polfliet waagt zich komend weekend aan de combinatie. Zaterdag werkt ze in Moerkerke een manche van de Oxyclean CX Challenge af, zondag een veldloop in eigen Ingelmunster.

“Atletiek doe ik al van mijn zevende”, vertelt de 17-jarige Polfliet. “Vooral lange afstanden, in het veld en op de weg. De piste ligt me iets minder. Ik win bijna alles, maar had al veel langer goesting om te koersen. Mijn mama hield dat tegen. Ik ben blijven zagen en kreeg deze zomer toch toestemming om te koersen. Mijn vader heeft dat ook nog gedaan. Ondertussen heb ik op de weg zes wedstrijden afgewerkt. Ik reed ook al twee crossen.”

De leerlinge economie-moderne talen debuteerde ongeveer een maand geleden in de regionale veldrit in Knesselare. Begin deze maand mocht ze de Berencross in Meulebeke afwerken. “Fantastisch om te mogen starten tussen enkele bekende namen uit het veldrijden zoals Sanne Cant”, glundert Polfliet nog na. “De cross zelf was iets minder. Uiteraard maakte ik veel fouten. In de eerste ronde, net voorbij het wasbord, kwam ik ten val. Heel lang heeft de wedstrijd voor mij niet geduurd.”

Als juniore crossen bij de elite is niet evident. Ook zaterdag in Moerkerke zal Polfliet bij de elite moeten starten. Alleen zullen er in Moerkerke geen grote namen aan de start staan. “Ik hoop dat er weldra een paar crossen voor meisjes junioren op de kalender komen”, gaat de renster van het KDM-Pack Cycling Team verder. “Voor mij is de veldrit in Moerkerke belangrijker dan de veldloop in Ingelmunster.”

Een vingerwijzing? Ooit zal Polfliet tussen koersschoenen en spikes moeten kiezen. Haar voorkeur lijkt nu al, kort na de kennismaking met het wielrennen, over te hellen naar de fiets. (HF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.