Wielrenster Jade Lenaers is aan haar seizoen begonnen

Jade Lenaers: “Het niveau bij de dames elite ligt duidelijk hoger.”© WME
Jade Lenaers: “Het niveau bij de dames elite ligt duidelijk hoger.”© WME
Redactie KW

Ook Jade Lenaers is na lang wachten aan haar seizoen begonnen. Dat deed ze vorige week woensdag in Dwars door Vlaanderen. Wel geen cadeau om mee te openen voor de 19-jarige renster uit Markegem, met al die toppers aan de start.

Jade deed het in 2019, als tweedejaarsjuniore, meer dan voortreffelijk. De Markegemse behaalde een zesde plaats op het EK, veroverde een plaatsje in de WK-selectie én kroonde zich meer dan terecht tot eindlaureate van het WestSprint-regelmatigheidscriterium. Enkele mooie adelbrieven, maar de overstap naar de elites is nooit gemakkelijk. En dat er vorig jaar amper koersen waren, heeft natuurlijk ook niet geholpen.

“2020 was nochtans mooi begonnen”, blikt Jade terug. “In februari mocht ik mee naar de Dubai Women’s Tour, een fantastische ervaring. Maar kort nadat we terugkwamen, viel zowat het hele land stil. Na de corona-onderbreking heb ik misschien nog twee of drie koersen gereden, maar dan zat het seizoen er ook alweer op.”

Vertrouwen

Veel was het niet, maar het was wel voldoende om te merken dat het niveau bij de dames elite een pak hoger ligt dan bij de juniores. “In tegenstelling tot de mannen hebben wij geen aparte beloftecategorie. Dat maakt het er niet gemakkelijker op. Neem nu Dwars door Vlaanderen vorige week: winnares Annemiek van Vleuten is zo’n 18 jaar ouder dan ik … En zij is natuurlijk niet de enige straffe renster.”

“Het niveau in sommige koersen: straf! En ik verscheen daar zonder wedstrijdritme aan de start ( lacht ). Het was zeker niet mijn beste wedstrijd, maar ik ben wel blij dat ik er mocht rijden. Het toont aan dat de ploeg vertrouwen in me heeft”, vertelt de tweedejaarselite van Doltcini-Van Eyck.

Ardennenklassiekers

Maandag ging Jade nog van start in de Ronde van Moeskroen, maar over het vervolg van haar programma is nog niks beslist. “De Ardennenklassiekers zouden leuk zijn. Ik ga alleszins mee met de ploeg om de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik te verkennen, maar het is afwachten of ik er ook effectief zal mogen starten”, besluit de studente event- en projectmanagement aan de Arteveldehogeschool. (BV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.