Sasspurters verwelkomen zondag weer de top van het dameswielrennen in Boezinge

We zien de bestuursleden van KWC De Sasspurters met v.l.n.r. Kris Ollevier, Jan Laurens, Geert Geeraert, Kurt Regheere en Wim Van Cauwenberge. (foto FB)
We zien de bestuursleden van KWC De Sasspurters met v.l.n.r. Kris Ollevier, Jan Laurens, Geert Geeraert, Kurt Regheere en Wim Van Cauwenberge. (foto FB)
Redactie KW

Zondag 6 juni verwelkomt wielerclub De Sasspurters na een koersloos jaar opnieuw de dames elite voor de 1.1 UCI-wedstrijd Dwars door de Westhoek. “Een internationale wielerwedstrijd organiseren in coronatijden vergt door het te volgen UCI-protocol een pak meer werk, maar een tweede jaar op rij zonder koers was geen optie”, zegt voorzitter en koersdirecteur Geert Geeraert.

“Voor het voorbestaan van onze koers moest deze wedstrijd dit jaar gewoon doorgaan. Een hele periode stil liggen is nefast en niet alleen op bestuursvlak. De jongere wielrenners bijvoorbeeld liggen nu bijna twee seizoenen stil maar groeien wel door. Ze moeten verhogen van categorie zonder wedstrijden te kunnen rijden, alleen de sterksten gaan dit overleven. Alle aandacht gaat nu naar de profwedstrijden maar de basis komt uit de jeugd, zij zijn de toekomstige profs”, breekt Geert een lans voor de jeugd.

In afwachting van de dames elite zijn er geen jeugdkoersen dus zondag op de elfde Dwars door de Westhoek. Voor het organiseren van de koers dit jaar hebben de Sasspurters geen dubbel budget zoals sommigen denken na de afgelasting vorig jaar. “Integendeel”, zegt Geert. “Het geld dat we voor de koers van vorig jaar kregen als sponsoring hebben we aan iedereen teruggestort, uit respect voor onze sponsors die het ook moeilijk hadden. Komt daar nog bij dat we door corona het laatste anderhalf jaar geen enkele van onze normale activiteiten voor onze clubkas konden organiseren. Gelukkig mochten we dit jaar opnieuw bij de meeste sponsors aankloppen.”

Sterk deelnemersveld

Het was lang onzeker of de Sasspurters deze elfde Dwars door de Westhoek – de tweede manche van de Lotto Cycling Cup – op 6 juni zouden mogen organiseren. Ondanks alle obstakels en onzekerheden slaagden Geert Geeraert en co er in om opnieuw een sterk deelnemersveld met enkele straffe madammen naar Boezinge te halen. “Net als de vorige jaren is met 175 rensters en 25 teams onze startlijst volzet. We hebben vier World Tour-teams, 14 UCI-teams en het nationaal team van België naast zes clubteams.”

“De winnares van 2019, Elisa Balsamo, start en daarnaast hebben we andere mooie namen als Amy Pieters, Jolien D’Hoore, Christine Majerus, Chantal Van Den Broek-Blaak, Lorena Wiebes, Yara Kastelijn, Annemarie Worst en natuurlijk onze Sanne Cant. Marianne Vos, Julie Vandevelde en Ceylin de Carmen staan op de reservelijst.” Met ploegen uit Italië, Australië, Nederland, Duitsland, Spanje, Noorwegen, Frankrijk, Ierland, Oekraïne en Luxemburg is het deelnemersveld sterk internationaal getint. Wie voor Geert de kanshebbers zijn? “Chantal Blaak, Elisa Balsamo en Lorena Wiebes, al kan er altijd een outsider winnen.”

Veel extra werk

Een mooie lijst, dat wel maar een internationale UCI koers organiseren in een coronatijdperk is geen sinecure. Er komt voor de organisatie door het Covid Event Protocol voor Internationale wegwedstrijden én nog eens het UCI protocol een pak meer werk, organisatie, controle en kosten bij kijken.

“We hadden gehoopt dat de versoepelingen op 1 juni zouden ingaan maar heel wat versoepelingen gaan in drie dagen na onze koers”, zucht de koersdirecteur.

“Daardoor zijn er geen jeugdwedstrijden, geen vipbussen, geen traiteurdienst, geen uitgebreide podiumceremonie en een pak meer te volgen regels. We moeten een Corona Safe Team samenstellen met een coronacoördinator die moet toezien op de veiligheidsvoorschriften, dat word onze secretaris Wim Van Cauwenberge, en een covidarts, dokter Vandenbroucke. Daarnaast moeten we zelf een testcentrum oprichten, dat doen we in feestzaal de Zwaan. Op zaterdag moeten de bestuursleden en alle medewerkers er sneltesten ondergaan.”

”We moeten zelf een planning opmaken en instaan voor die testen. Ook rensters en teamleden die geen PCR-test deden in de laatste vijf dagen voor de wedstrijd, moeten we testen. We moeten zelf alles bekostigen, resultaten controleren en opvolgen. Wie negatief test, valt uit. De start en aankomst ligt niet meer voor café De Zwaan maar 75 meter verder ter hoogte van de Dekemellaan, dit omdat alleen de wedstrijdbubbel met mondmaskers in die zone tot 50 meter langs weerszijden van de streep mag komen.”

”Op die manier kan het publiek nu wel tot op de terrassen van de cafés. Er zijn trouwens speciale richtingaanwijzingen in die zone voor de rensters die nergens lang mogen blijven stilstaan, en ook voor het publiek. We vragen trouwens aan het publiek om overal de geldende coronamaatregelen en onze richtlijnen te respecteren.”

(FB)

De dames elite starten op zondag 6 juni om 14.30 uur, rijden naar Heuvelland en worden rond 16.45 uur weer in Boezinge verwacht voor drie plaatselijke ronden. Aankomst voorzien vanaf 17.45 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.