Nederlandse Annemiek van Vleuten wint Dwars door Vlaanderen bij de vrouwen

Annemiek van Vleuten (Movistar Team) kreeg in Waregem - toepasselijk - een paardje cadeau.©DIRK WAEM BELGA
Annemiek van Vleuten (Movistar Team) kreeg in Waregem - toepasselijk - een paardje cadeau.©DIRK WAEM BELGA

Annemiek van Vleuten toonde zich woensdag in een sprint met twee met de Poolse Katarzyna Niewiadoma de snelste in Dwars door Vlaanderen. Het was voor de 38-jarige Nederlandse haar eerste zege van het seizoen. De Europees kampioene lijkt, na een hoogtestage en een zege in Waregem, klaar voor wat zondag volgt met de Ronde van Vlaanderen.

De 38-jarige Nederlandse, de regerend Europees kampioene, haalde het in een sprint met twee van de Poolse Katarzyna Niewiadoma. De Amerikaanse Alexis Ryan won de spurt van een omvangrijke achtervolgende groep en eigende haar de laatste podiumplaats toe.

Een compact peloton begon, ondanks enkele schermutselingen, compact aan de eerste helling van de dag, de Kluisberg. Bij de beklimming van de Steenbeekdries, de derde helling na 62 kilometer koers, trok Elisa Longo Borghini het pak op een lint. Meteen stond de deur achteraan open in het peloton.

Het tempo bleef hoog liggen maar dat deerde Anouska Koster niet. Zij ging versnellen op de Kruisberg en zorgde zo voor nog meer uitdunning in het peloton. Lang zong Koster het niet uit en nu probeerden zes andere rensters het. Dat waren Audrey Cordon Ragot, Leah Thomas, Alison Jackson, Julie Van De Velde, Thalita de Jong en Noemi Rüegg. Even leek dit de juiste vlucht maar op de Knokteberg smolt alles weer samen. Niet voor lang evenwel.

Tegenreactie

Europees kampioene Annemiek van Vleuten en Katarzyna Niewiadoma versnelden en sloegen meteen een kleine kloof. De verstandhouding tussen de Nederlandse en de Poolse was meteen zeer goed en achter hen duurde het net iets te lang voor de tegenreactie geordend op gang kwam. Ellen van Dijk en Yara Kastelijn probeerden de oversteek naar de vluchters te maken maar slaagden niet in hun opzet.

Van Vleuten en Niewiadoma mochten na de laatste helling van de dag, de Nokereberg, de resterende 10 kilometer aanvatten met een voorsprong van 25 seconden op een uitgedund peloton. In de daaropvolgende sprint was de Europese kampioene sneller dan Niewiadoma. En zo blijven de Nederlandse vrouwen de erelijst van Dwars door Vlaanderen beheersen. Van Vleuten is al de achtste Nederlandse winnaares op negen edities.

Knokken

“Deze Dwars door Vlaanderen is echt wel een kleine Ronde van Vlaanderen geworden. Dat is best leuk”, liet ze na afloop noteren. “Daarom voegde ik deze koers ook toe aan mijn programma. Ik had het parcours goed bestudeerd en had me voorgenomen dat er wel het een en ander te forceren viel op de Knokteberg, op zo’n 33 kilometer van de finish. Ik had bovendien het geluk dat ik steun kreeg van Niewiadoma. Met haar erbij konden we het werk verdelen.”

Het was met twee knokken tegen de rest. “Ik was verrast dat enkel Niewiadoma kon aansluiten en dat we met niet meer rensters de finale konden kleuren”, bekende Annemiek Van Vleuten. “Deze zege is alvast goed meegenomen naar de Ronde van Vlaanderen. Ik heb pas een hoogtestage achter de rug. Dat ik nu nog meer geviseerd zal worden voor Vlaanderens Mooiste? Dat zou anders ook wel het geval geweest zijn. Ik heb er nu wel een mooie zege bij en die neem ik mee naar de start van komende zondag.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.