Lorena Wiebes wint Nokere Koerse voor vrouwen

© (Foto BELGA)

Lorena Wiebes heeft de derde editie van Nokere Koerse voor vrouwen (WE 1.Pro), met start in Deinze en aankomst na 126 kilometer op Nokereberg, op haar naam gebracht. De 22-jarige Nederlandse was oppermachtig in een groepssprint en zette de tegenstand zelfs op één seconde. Belgisch kampioene Lotte Kopecky werd tweede voor de Italiaanse Marta Bastianelli. Shari Bossuyt eigende zich de 10e plaats toe. Voor Lorena Wiebes werd het na de Gooikse Pijl Oetingen en de Ronde van Drenthe haar derde zege op rij dit seizoen.

Na een zeer onrustig begin lag het tempo in de wedstrijd meteen zeer hoog. Dat zorgde ervoor dat onmiddellijk enkele rensters de grote groep moesten laten voor wat hij was. Na de beklimming van de Lange Ast, na 16 kilometer koers, zette Mieke Kröger een uitval op.

De Duitse sprokkelde nooit echt veel voorsprong en daalde de Tiegemberg af met een voorgift van 35 seconden. Nog voor het aanvatten van de twee plaatselijke ronden, van elk 27,9 kilometer, werd zij weer tot de orde geroepen. Het peloton werd dan opgeschrikt door een massale valpartij in het centrum van Kruisem. Onder de grootste slachtoffers waren Lorena Wiebes, Pfeiffer Georgi, Elynor Backstedt, Aude Biannic, Jesse Vandenbulcke en Esmée Peperkamp.

In de grote groep ging het tempo plots omlaag, maar eens de kasseizones eraan kwamen ging het gashendel opnieuw volledig open. Op de Huisepontweg smakten opnieuw enkele rensters tegen de keien. Chloe Hosking stond daar op kant net als Teniel Campbell, Julie Leth en Stine Borgli. Vooraan werd er niet gewacht en zo stoof een fel gedecimeerd peloton naar de voorlaatste beklimming van Nokereberg. Met nog 20 kilometer voor de boeg begonnen Mischa Bredewold en Femke Markus aan een koppelkoers. In de grote groep werd er naar elkaar gekeken en zo mochten de Nederlandse teamgenoten hun voorsprong verder uitbouwen.

Onder impuls van de ploegen met sprinters in de rangen smolt op 10 kilometer van de finish toch alles weer samen. Niemand slaagde erin nog te ontkomen aan de groepssprint en daarin toonde Lorena Wiebes zich de sterkste. Ze volgt haar landgenote Amy Pieters op op de erelijst.

Derde zege op rij: “Conditie is zeer goed”

Het was na de Gooikse Pijl Oetingen en de Ronde van Drenthe haar derde opeenvolgende overwinning voor de renster van DSM.

“Dit is misschien wel een vroeg verjaardagsgeschenk voor mezelf dan”, grapte Lorena Wiebes, die donderdag 23 kaarsjes mag uitblazen, na afloop. “Ik vond het nieuwe parcours ook wel best fijn. Het was leuk met al die kasseizones en de kleine hellingen. Het zorgde voor wat selectie in het peloton. Maar spijtig genoeg werd er door de nervositeit in het peloton ook veel gevallen. In ons team verloren we op die manier vlug enkele rensters. Drie meisjes moesten opgeven. Dat is nooit leuk om horen. Iedereen wou nu eenmaal in een goede positie de kasseizones aansnijden en dan krijg je golfbewegingen in het peloton waardoor er meiden gaan vallen.”

Echt veel steun genoot Lorena Wiebes niet in de laatste kilometer. “Net door die valpartijen had ik voorin enkel nog Charlotte Kool over om me naar voren te brengen”, legde Wiebes uit. “Zij deed dat voortreffelijk en daardoor kon ik in een zeer goede positie aan de laatste honderden meters beginnen. Dat ik er als een komeet vandoor ging? Ik ben misschien heel vroeg aangegaan maar ik zette mijn sprint in op mijn gevoel. De conditie is zeer goed. Dit is mijn derde zege van het seizoen al. Het reeksje begon in Oetingen en daarna mocht ik ook al het zegegebaar maken in Drenthe en nu hier. Mijn volgende? Brugge-De Panne. De kans dat het daar eveneens op een massasprint uitmond is groot maar dat zien we dan wel volgende week.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.