Kim De Baat sprint naar verrassende Belgische titel

Het was voor De Baat haar eerste zege van het seizoen. © Kurt Desplenter BELGA
Redactie KW

Kim De Baat heeft zich zondag in Middelkerke tot Belgisch kampioene bij de vrouwen elite gekroond. De 31-jarige renster uit de Plantur-Pura-ploeg haalde het na een sprint met zeven voor respectievelijk Fien Van Eynde en Sara Maes. Julie Hendrickx werd vierde voor Fauve Bastiaenssen, Lone Meertens en Alana Castrique. Het was voor De Baat haar eerste zege van het seizoen.

Al vrij vroeg in de wedstrijd slaagden enkele rensters erin om iets voor het peloton te gaan uitrijden. Bij de passage in het centrum van Diksmuide, na zowat 20 kilometer koers, smolt alles weer samen en kregen we een algemene hergroepering na die eerste prik. Niet voor lang evenwel. Cato Cassiers, Marion Norbert Riberolle, Britt Knaven en Sara Van De Vel gingen op hun beurt versnellen. Kim De Baat en Nathalie Bex probeerden de oversteek te maken naar de kopgroep. Net op dat moment had een valpartij plaats in het peloton waarbij heel wat rensters betrokken waren. Hierdoor was de organisatie in de grote groep helemaal zoek en de zes leidsters – Bex en De Baat waren geslaagd in hun opzet – zagen hun voorsprong aandikken tot anderhalve minuut.

Met nog drie plaatselijke ronden voor de boeg, van elk 13,8 kilometer, was de voorgift geslonken naar 45 seconden. Lotte Kopecky was in de grote groep nadrukkelijk in beeld en trok het pak meermaals op een lang lint. Ook Shari Bossuyt ging met de snuit in de wind rijden en zo smolt de voorsprong van de zes vluchtsters zeer snel.

Met nog 28 kilometer voor de boeg smolt alles opnieuw samen. Net op dat moment ging Kopecky versnellen met Sanne Cant. Lang duurde die poging niet. Het bleef zeer onrustig met tal van aanvalspogingen. Op 20 kilometer van de finish gingen Nathalie Bex, Kim De Baat, Julie De Wilde, Mieke Docx, Saartje Vandenbroucke en Lien Lanssens versnellen. Lanssens moest er voorin af en vijf kilometer verderop zat ook het avontuur van de vijf anderen erop.

Net na het intrekken van de slotronde probeerden Julie Hendrickx, Kim De Baat, Fauve Bastiaenssen en Kim Van Den Steen het. Voor Van Den Steen ging het te snel en zij haakte af. Sara Maes, Fien Van Eynde en Lone Meertens maakten de oversteek en vervoegden de kopgroep.

Het zestal had op 3 kilometer van de eindmeet een voorgift van 35 seconden. Alana Castrique maakte in haar eentje jacht op de vluchters en sloot in de laatste rechte lijn aan. We kregen dus een sprint met zeven. Castrique ging die van heel ver aan maar zag zich in de laatste 200 meter geremonteerd worden door Kim De Baat. Zij volgt op de erelijst Lotte Kopecky op die de laatste twee edities van het BK op haar naam wist te schrijven. (Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.